Ny altan: Hvad koster det i 2024? Priser for private og foreninger

Der er mange gode grunde til at investere i en altan. Ud over nytteværdien viser adskillige undersøgelser, at altanen er en af de bedste investeringer til en lejlighed.

En undersøgelse af Realmæglerne1 viser, at en ny altan kan føre til en værdistigning af boligen på 80-200 procent af udgiften. En anden undersøgelse viser, at ejerlejligheder i København med altan er 250-600.000 kr. mere værd ift. tilsvarende ejerlejligheder uden altan.

Få gratis tilbud på altanprojektet - uanset om I er private eller en forening

Ønsker du gratis rådgivning til altanprojektet og tre tilbud på opgaven, anbefaler vi, at du udfylder formularen hos vores samarbejdspartner 3byggetilbud.dk.

Du får rådgivning og tilbud uanset om der er tale om en enkelt altan til hus, eller om I er en større lejlighedsforening.

Du får 3 forskellige tilbud fra 3 forskellige altanfirmaer. Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar.

  • Hurtigt svar og med gratis rådgivning til altanprojektet
  • Tilbud til både private og foreninger – i hele Danmark
  • 3byggetilbud har 4,6 stjerner på Trustpilot og over 400.000 udførte byggeopgaver

Hvad koster en ny altan?

En standardaltan koster typisk omkring 140-170.000 kr., hvis projektet indeholder mere end 10 altaner. Prisen for en tilsvarende standard facadealtan på et hus ligger på ca. 350-380.000 kr.

Prisen på en ny altan afhænger derfor i høj grad af, om den opsættes som en del af et større projekt med flere altaner i en ejer- eller andelsforening, eller om den monteres individuelt på et hus.

Grunden til den betydelige prisforskel mellem en enkelt altan og et større altanprojekt er, at der er en række faste udgifter forbundet med opsætning af altaner, herunder stilladsarbejde, projektering, forberedelse mv.

Priseksempel 1: Altan i andels- eller ejerforening

Prisen er alt inkl. Det vil sige, at prisen inkluderer besigtigelse, tilbud, evt. ansøgningsarbejde til kommunen, ingeniørberegninger mv. Prisen pr. altan forudsætter, at der udføres mindst 10 altaner i foreningen.

  • Facademonteret altan på 5 m2
  • 2-fags altandør
  • Fælles altanprojekt i ejer- eller andelsforening
  • Pris pr. altan: 165.000 kr.

Priseksempel 2: Enkelt altan på hus

Prisen er alt inkl. Det vil sige, at prisen inkluderer besigtigelse, tilbud, evt. ansøgningsarbejde til kommunen, ingeniørberegninger mv. Prisen pr. altan gælder for blot én enkelt altan på en villa, hvilket afspejler sig i stykprisen.

  • Facademonteret altan på 5 m2
  • 2-fags altandør
  • Pris pr. altan: 360.000 kr.

Hvilke altantyper findes der?

Der er overordnet set fire typer altaner: traditionel altan, fransk altan, spansk altan og tagterrasse/tagaltan. Den endelige pris på altanen vil afhænge af, hvilken type altan du vælger.

Traditionel altan

En traditionel altan har typisk en afsats på mellem 5-15 m2, hvor der afhængigt af størrelsen er plads til altanmøbler. Prisen for en traditionel altan ligger mellem 150-300.000 kr., afhængigt af størrelse, montering og hvorvidt adskillige altaner monteres i andels- eller ejerforeningen.

Det er ikke alle lejligheder, hvor det er muligt at få en traditionel altan på grund af 10%-reglen. Denne regel betyder, at altanen ikke må reducere underboens dagslys med mere end 10 procent (BR18 §379 – §381). Hvis det er tilfældet, kan en fransk eller spansk altan være et godt alternativ.

Fransk altan

En fransk altan adskiller sig fra den traditionelle altan ved ikke at have en vandret afsats, som man kan træde ud på.

Denne altantype er et populært valg, da den kun koster ca. en tredjedel af en traditionel altan og ofte er den eneste altantype, som er tilladt rent byggeteknisk, når andre altantyper ikke er. En typisk fransk altan koster mellem 40-70.000 kr.

Du kan læse mere om den franske altan i vores artikel her.

Spansk altan

En spansk altan kan betragtes som en hybrid mellem den traditionelle altan og den franske altan, idet den har en mindre afsats, som man kan træde ud på.

Ligesom den franske altan er den spanske altan en optimal løsning, hvis det rent byggeteknisk ikke er muligt at etablere en traditionel altan. En spansk altan koster typisk mellem 50-90.000 kr.

Tagterrasse

En tagterrasse, også kendt som en tagaltan, udnytter et eksisterende tag til at etablere en altan og er en god måde at få mere plads på ved at benytte ellers uudnyttet areal.

Når taget i forvejen er belagt med tagpap og er klar til etablering af terrasse, vil en tagterrasse typisk koste mellem 50-70.000 kr. at etablere. Du kan læse mere om tagterrasser i vores artikel her.

Hvad afhænger prisen på ny altan af?

Den endelige pris på en ny altan vil afhænge af en lang række faktorer, hvorfor prisestimater også er forbundet med en væsentlig usikkerhed. Hvis du vil have et præcist prisestimat for en ny altan, anbefaler vi, at du benytter formularen øverst på siden.

Den endelige pris på en ny altan vil bl.a. afhænge af:

  • Fælles altanprojekt med ejer- eller andelsforeningen: når man skal have ny altan, vil der være en række faste udgifter som over en bred kam er uafhængig af, om man skal montere 50 eller én altan. Det drejer sig for eksempel om tegninger, beregninger, parkering, arbejdsplatform, etablering af byggeplads, evt. hejs, rådgiver/administrator. Derfor vil altanen være ca. dobbelt så dyr, hvis der kun monteres en altan sammenlignet med stykprisen for over otte altaner. Det kan derfor være en fordel at gå sammen med ejer- eller andelsforeningen om et fælles altanprojekt.
  • Type af altan: der findes overordnet set fire typer altaner: traditionel altan, fransk altan, spansk altan og tagterrasse/tagaltan. De forskellige typer altaner varierer væsentligt i pris. Fx koster en fransk altan ca. en tredjedel af prisen for en traditionel altan. Du kan læse mere om de forskellige altantyper efterfølgende afsnit eller i vores respektive artikler.
  • Tillægsudstyr: ovenstående prisberegner tager udgangspunkt i en simpel altan uden tillægsudstyr. Men når man køber en altan kan man tilkøbe en række tillægsudstyr såsom træhåndliste, trægulv, lakeret rækværk eller bundramme, som giver altanen den sidste finish.
  • Byggepladsetablering: når der skal monteres altan, skal der etableres en byggeplads. I de tilfælde hvor porten til lejlighedsgården er meget smal, skal arbejdsplatformen hejses ind i gården over taget med en speciel mobilkran. Det vil være et omfattende arbejde, som vil øge den endelige pris på altanen.
  • Indhent af flere tilbud: der er penge at spare, hvis man indhenter flere tilbud fra altanfirmaer. Her kan man nemlig vælge det mest konkurrencedygtige tilbud, man får. Flere tilbud kan også være et grundlag for forhandling med altanfirmaet.

Pris på ny altan med trappe

Hvis du bor i villa, vil det i nogle tilfælde give mening også at montere en trappe til altanen. For selve trappen skal man regne med at tillægge ca. 20.000 DKK inkl. montering udover prisen på selve altanen.

Hvordan sparer man penge på ny altan?

Når man skal have ny altan, vil der være en række faste udgifter som over en bred kam er uafhængig af, om man skal montere 50 eller én altan. Det drejer sig for eksempel om tegninger, beregninger, parkering, arbejdsplatform, etablering af byggeplads, evt. hejs, rådgiver/administrator.

Derfor vil altanen være ca. dobbelt så dyr, hvis der kun monteres en altan sammenlignet med stykprisen for over 10 altaner. Der kan derfor være mange penge at spare ved at gå sammen med ejer- eller andelsforeningen om et fælles altanprojekt.

Hvilke regler gælder der for ny altan?

Bygningsreglementet samt andre love stiller en række lovkrav til altaner:

  • Altaner og tagterrasser må ikke skabe væsentlige indbliksgener i forhold til andre bygninger (BR18 §188). Det betyder i praksis, at altanen ikke må give væsentlige indbliksgener for anden bebyggelse på grunden og på nabogrunde. Indbliksgener beror dog på en konkret vurdering af kommunens tekniske forvaltning, når byggetilladelsen behandles.
  • Altandøre skal have en fri passagebredde på minimum 77cm (BR18 §52 og §53).
  • Der skal etableres niveaufri adgang til altaner, hvor der er direkte adgang fra bolig eller opholdsareal – dørtrin må maksimalt være 2,5 cm højt (BR18 §51 og §53).
  • Nye døre og vinduer skal overholde gældende krav om isolering (BR18 §258).
  • Værn skal minimum være 100 cm høje og skal udformes, så det er svært for børn at klatre op på dem. Afstanden mellem lodrette tremmer må maximalt være 89mm fra midte til midte. Desuden bør altaner udføres med værnet udført således, at flasker og andre genstande ikke kan være årsag til personskader (BR18 §58 – §60).
  • Altaner må af hensyn til brand og redningsveje ikke gå ind foran en trappeopgangs brandsektion (BR18 §126 – §133).
  • Da en stor altan kan reducere dagslyset for en underbo betragteligt, skal nye altaner dimensioneres og placeres ud fra, at den ikke må reducere underboens dagslys med mere end 10 procent (BR18 §379 – §381). For at sikre at 10%-reglen overholdes, kan man udvide glasarealet ved at etablere altandør med glaspartier. En altan med en udkragning under 30 cm, vurderes at have en ubetydelig skyggevirkning, og vil altid være acceptabel uanset dagslysforholdene.
  • Altaner skal konstrueres i henhold til gældende normer (BR18 §340 – §357).
  • Alle altaner der rager ud over et vejareal skal placeres min. 2,8 m over fortov og min. 1,5 m fra kørebanekant / cykelsti. Alle altaner der rager ud over et vejareal med kørebaneareal langs bygningen skal placeres min. 4,2 m over terræn (Lov om offentlige veje mv. §86 stk. 2).

Hvor lang tid tager det at montere ny altan?

Tiden for montering af ny altan vil bl.a. afhænge af opgavens omfang samt hvilken altanentreprise, man vælger. Typisk vil det tage ca. 12 måneder fra underskrift af kontrakt til fuldførelse.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme den

Gennemsnitlig bedømmelse: / 5. Antal stemmer:

Ingen stemmer indtil videre! Vær den første til at bedømme denne artikel.

Da du fandt denne artikel nyttig...

Del artiklen, hvis du har lyst!

Vi beklager, at artiklen ikke var nyttig for dig

Lad os forbedre artiklen

Fortæl os, hvordan vi kan forbedre denne artikel?

Skriv en kommentar

Bemærk: Vi besvarer kun generelle spørgsmål til artiklens indhold i kommentarsporet. Hvis du ønsker at få behandlet din byggeopgave, kan du finde vores samarbejdspartner øverst på siden.