Det kan du læse om
- 1 Hvad er betontagsten?
- 2 Hvad koster nyt tag med betontagsten?
- 3 Hvilke typer betontagsten findes der?
- 4 Betontagsten eller tegltagsten: Hvad skal jeg vælge?
- 5 Hvad er levetiden på betontagsten?
- 6 Kan betontagsten lægges uden undertag?
- 7 Understrygning af betontagsten
- 8 Hvordan vedligeholdes tage med betontagsten?
- 9 Maling af betontagsten
- 10 Hvilke producenter findes der af betontagsten?
- 11 IBF
Betontagsten – også kendt som betonteglsten eller cementtagsten – ligner almindelige teglsten men er en smule billigere. Betontagsten anvendes især ved nybyggeri og ved renoveringer, idet der i dag er et større udvalg af betontagsten for så vidt angår farve, matning mv.
Bliv klogere på priser, udvalg, montering og råd til hvad du bør være opmærksom på, når du renoverer taget med betontagsten.
Betontagsten er fremstillet af sand, vand og cement, som bliver til beton, når det blandes. For at give tagstenene farve blander man i nogle tilfælde også flyveaske og farvestof i.
Betontagsten er en smule mindre udbredt end teglsten som tagbelægning i Danmark. Betontagsten anvendes især ved nybyggeri og renoveringer, men man begyndte at bruge betontagsten allerede i 1800-tallet.
Ønsker du gratis rådgivning og 3 tilbud på nyt tag med betontagsten, anbefaler vi, at du udfylder formularen til vores samarbejdspartner 3byggetilbud.dk.
Du får 3 forskellige tilbud fra 3 forskellige tagfirmaer, efter en konsulent fra 3byggetilbud har haft en telefonsamtale med dig om dine behov ved tagrenoveringen. Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar.
3byggetilbud har siden år 2000 formidlet over 400.000 håndværkeropgaver og er således en af de største formidlere af byggetilbud i Danmark. Du kan vælge, om du blot vil bruge tilbuddene som informative prisestimater og afvise alle tilbuddene, eller om du vil takke ja til et af tilbuddene.
- Tilbud i hele landet på nyt tag
- 100% uforpligtende og med gratis rådgivning til tagrenoveringen
- Hurtigt svar
Betontagsten koster ca. 10-20 pct. mindre end teglsten i materiale. Se prisestimater nedenfor:
Pris uden montering | Pris med montering | |
---|---|---|
Betontagsten | Ca. 150-250 DKK inkl. moms | Ca. 600-800 DKK inkl. moms |
Bemærk, at prisestimaterne er forbundet med usikkerhed, da prisen afhænger af en lang række faktorer. Derfor anbefaler vi, at du udfylder formularen til nyt tag hos vores samarbejdspartner 3byggetilbud.dk, hvis du vil have et præcist estimat for, hvad en tagrenovering med betontagsten vil koste dig.
Betontagsten findes i mange udformninger og farver, og man kan således få betontagsten som ligner både almindelige teglsten og nogle som i højere grad ligner skifersten:
Betontegl som vingetagsten
Er betonstenene udformet som vingetagsten, ligner de traditionelle teglsten. Det vil for de fleste faktisk være svært at se forskel på vingetagsten i beton og ler (selvom almindelige teglsten fremstilles i ler), medmindre man er fagperson.
Betontegl som falstagsten
Falstagsten ligner vingetegl med det bølgede udseende hen over taget, men de har en dybere profil og kan lægges tættere og bedre end vingetegl.
Flade betontagsten
Betontagsten kan også fås som flade firkantede sten, der minder om skifersten i udseende og stil. Dette kan særligt være en god løsning, hvis huset er meget moderne og stilrent. I sådan et tilfælde vil et traditionelt udseende tag ved vingetagsten eller falstagsten nemlig se uharmonisk ud.
Betontagsten og tegltagsten ligner hinanden, og derfor kan det måske også være svært at vælge mellem de to, når man skal renovere taget. Særligt fordi begge tagbelægninger har samme vægt og derfor begge kan lægges på samme tagkonstruktion. Der er dog alligevel en række forskelle mellem de to:
Betontagsten er billigere end tegltagsten
Typisk er betontagsten 10-20 pct. billigere end tegltagsten. Det betyder dog ikke, at tagrenoveringen som helhed er 10-20 pct. billigere, når du vælger betontagsten fremfor tegltagsten. Materialeprisen på tagbelægning er nemlig kun en mindre del af den samlede udgift til tagrenoveringen, som også omfatter aflønning af tagdækker og øvrige materialeudgifter. For nogen vil den lavere materialepris dog – alt andet lige – gøre betontagsten mere attraktiv.
Tegltagsten har typisk en længere levetid end betontagsten
Tegltagsten i lertegl har typisk en noget længere levetid sammenlignet med betontagsten. Tidligere, omkring 1980’erne, var forskellen i levetiden meget tydelig, alt den stund at tegltagsten typisk havde en levetid på 100 år, mens betontagsten havde en levetid på omkring 50 år. I dag er forskellen dog ikke ligeså tydelig, idet producenterne af betontagsten har forbedret stenenes levetid betydeligt.
Betontagsten fås i et større udvalg af form og farve
Betontagsten kan fås i et stort udvalg af farver og form. Man kan f.eks. få betontagsten i flad form, hvilket giver et udtryk af skifersten. Den samme grad af valgfrihed og innovation får man ikke med teglsten.
Vi har således udpenslet forskellene mellem tegltagsten og betontagsten. Hvilken af de to tagbelægninger du skal vælge afhænger derfor af prioriteter og smag. Er du prisbevidst og værdsætter du stor valgfrihed for så vidt angår farve og form? Så er betontagsten måske den bedste løsning.
Et tag med betontagsten holder normalt op til 50 år, men kan holde længere under gode forhold (dvs. hvis taget årligt tilses og eventuelle skader udbedres). De 50 års levetid forudsætter desuden, at tagstenene er monteret korrekt. Til sammenligning kan et tegltag i lertegl holde op til 100 år under de rette forhold.
En af de største producenter af betontagsten i Danmark, IBF, tilbyder 30 års producentgaranti på betontagstenene. Garantien omfatter oprindelige fejl og mangler, f.eks. frostsprængninger, styrke, tæthed og lignende. Vær dog opmærksom på, at garantien forudsætter, at anvisninger og montagevejledning er fuldt ved tagdækningen. Afviger tagdækningen bare den mindste smule, er der risiko for, at garantien frafalder.
Den sikreste løsning i forbindelse med nyt tag med betontagsten er at lægge det med undertag. På den måde får man et solidt og holdbart tag, der holder i mange år og uden det kræver den store vedligeholdelse. Der er relativt meget vedligeholdelsesarbejde forbundet med at understryge betontagsten, og det er derfor endnu en grund til at udføre tagkonstruktionen med undertag. De fleste af producenterne af betontagsten anbefaler desuden, at betontagstenene lægges på undertag.
Vælger man at lægge undertag under betontagstenene, består det typisk af en let tagdug i et plastmateriale, i tynde træfiberplader eller af faste plader som krydsfinérplader med tagpap.
Man kan også vælge at lægge betontagstenene uden undertag. Det var særligt populært frem til 1980’erne, hvor de fleste tage med betontagsten blev understrøget. Der blev således smurt mørtel på undersiden af samlingerne, efter tagstenene var lagt op. Man understrøg for at undgå at fygesne og slagregn kunne komme igennem tagbelægningen.
Monier B&C Danflock overflødiggør undertag
I dag findes der desuden løsninger som f.eks. Monier B&C Danflock, som overflødiggør undertag. Danflock ligger i tagstenens overlæg som et fugebånd, og er så tæt at den modvirker slagregn og fygesne. Danflock fungere også som ventilation, hvis der skulle opstå kondens eller fugtproblemer da kondensdannelse simpelt kan trænge ud via nylonfibrene. Systemfugen modvirker stormskader via et trykudlignende egenskab, der reducere blæstens sugeeffekt på tagfladen. Danflock systemfuge spare dig tid og penge på, at montere et undertag.
Har du et eksisterende tag med betontagsten, som er lagt uden undertag, skal tagstenene understryges fra tid til anden. Det gælder særligt, når mørtlen er blevet porøs og beskadiget og ikke længere kan beskytte mod at fygesne og slagregn kan komme igennem tagbelægningen. Understrygning til betontagsten koster ca. 100-150 DKK per kvadratmeter ekskl. moms. Du kan læse mere om understrygning af taget her.
Et tag med betontagsten kræver ikke vedligeholdelse, men det er en god idé årligt at tjekke, at alle sten er hele, uden revner og afskalninger samt at de ligger som de skal. Efter en kraftig storm er det vigtigt at tjekke taget for skader og utætheder.
Man kan godt male sit tag belagt med betontagsten, men man bør samtidig være bekendt med både fordele og ulemper ved at få foretaget en sådan tagmaling. Fordelen er naturligvis, at det giver taget et fornyet og flottere udtryk på en både billig og nem måde. Til gengæld skal du ikke forvente, at en maling af betontagstenene medfører en forlænget levetid for taget.
Faktisk kan malingen reducere tagets levetid, idet den kan ødelægge tagstenenes naturlige ventilation og føre til fugtlommer, hvilket kan nedbryde stenen ved frostsprængninger. Udføres arbejdet ordentligt, bør det dog ikke medføre en decideret nedbrydning af tagstenene. For tage med en taghældning på under 35 graders taghældning skal du forvente priser på tagmaling på omkring 80-140 DKK inkl. moms, tagmaling af tage med en taghældning over 35 graders taghældning koster omkring 150-200 DKK inkl. moms.
De mest populære producenter af betontagsten i Danmark er Monier, Benders og IBF.
IBF
IBF, grundlagt i 1960’erne, er en af de største betonproducenter i Danmark. IBF producerer adskillige byggematerialer med beton, herunder belægning, murværk, afløb og naturligvis tagsten. IBF tilbyder 30 års producentgaranti på tagsten med følgende modeller:
- IBF Funkis: Flade betontagsten som ligner skifersten. De fås i både grå og sorte nuancer og koster ca. 150-200 DKK per m2 ekskl. moms.
- IBF Dobbelt-S: Minder om teglsten, men IBF Dobbelt-S er kendetegnet ved den lave bølgeprofil, hvilket giver det færdige tag et roligt og afdæmpet udseende. IBF Dobbelt-S fås i farverne antracit, teglrød, rød samt mokka. IBF Dobbelt-S fås for ca. 100-150 DKK per m2 i materialer ekskl. moms og montering.
- IBF Vinge: ved denne model har man mulighed for at vælge Økonomi, Økonomi ‘Plus’, Økonomi NOxOFF. Vinge Økonomi er en smuk, klassisk og moderne tagsten med høje glanstal og et bredt udvalg af farver – der passer enhver bolig eller byggeri. Den dybe vingestensprofil giver dybde og et flot farvespil i taget. Tagstenen er fremstillet i gennemfarvet beton, som på oversiden er behandlet med et acrylatmateriale. IBF Vinge koster ca. 100-150 DKK per m2 i materialer ekskl. moms og montering.