Nyt eternittag: Hvad koster det? Priser, typer og levetid

Eternit er en af de mest udbredte tagbelægninger i Danmark. Eternittag let og billigt at montere sammenlignet med f.eks. tegltag, da det er store plader som monteres, fremfor enkelte teglsten, som lægges én for én.

De tre mest populære typer af eternittag er bølgeeternit, skifereternit samt toscana. Nedenfor finder du priser, regler og relevant info for renovering af eternittaget.

Få gratis rådgivning og 3 tilbud på nyt eternittag

Ønsker du gratis rådgivning og 3 tilbud på nyt eternittag, anbefaler vi, at du udfylder formularen til vores samarbejdspartner 3byggetilbud.dk.

Du får 3 forskellige tilbud fra 3 forskellige tagfirmaer, som specialiserer sig i eternittag. Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar.

  • Hurtigt svar og tilbud i hele landet
  • 100% uforpligtende og med gratis rådgivning

Hvad koster et nyt eternittag?

Erfaringsmæssigt koster et nyt eternittag inkl. montering mellem 800-1.400 kr. pr. m2. Prisen pr. m2 afhænger bl.a. af eternittype. Prisen inkluderer nyt undertag men dog ikke nye tagrender og øvrigt tagtilbehør.

Prisen afhænger desuden afhænge af tagets kompleksitet. Er der skotrender, kviste, skorsten mv. som bryder gennem tagbelægningen, vil prisen være højere, fordi der skal udføres inddækninger.

EternittypePris per m2 inkl. montering
Bølgeeternittag (B6, B7 mv.)800-1.000 kr.
Eternitskifertag1.100-1.400 kr.
Toscana1.100-1.400 kr.

Priseksempel: 120 m2 eternitskifertag med nye tagrender

Med udgangspunkt i et diagonalt skifereternittag. Priseksemplet inkluderer arbejdsløn, materialer og moms.

  • 120 m2 diagonale skifereternitplader
  • 1 stk. skorstensinddækning
  • 2 stk. udluftningshætter
  • Komplet montering af 2 stk. tagrendenedløb i stål
  • Ståltagrende à 53 løbende meter
  • Tagrygninger og andre afslutninger ved tagafgrænsninger

Pris: 150-210.000 kr.

Priseksempel: 120 m2 bølgeeternittag med nye tagrender

Med udgangspunkt i et bølgeeternittag i klassificeringen B6. Priseksemplet inkluderer arbejdsløn, materialer og moms.

  • 120 m2 bølgeeternit B6
  • 1 stk. skorstensinddækning
  • 2 stk. udluftningshætter
  • Komplet montering af 2 stk. tagrendenedløb i stål
  • Ståltagrende à 53 løbende meter
  • Tagrygninger og andre afslutninger ved tagafgrænsninger

Pris: 110-140.000 kr.

Få 3 gratis tilbud på nyt eternittag
Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar

Hvad er eternittag?

Eternits tekniske betegnelse er fibercement. Eternittaget består således primært af cement iblandet fibre, som sikrer taget fleksibilitet og styrke. I Danmark er eternit en af de mest udbredte tagtyper i Danmark og næsten alle parcelhuse fra 60’erne og 70’erne er belagt med eternittag.

Samtidig er eternittag relativt let og billigt at montere i forhold til f.eks. tegltag, da det er store plader – fremfor enkelte teglsten – som lægges. Eternitplader anvendes primært til tagdækning, men det anvendes også til bl.a. facadebeklædning.

Fordele og ulemper ved eternittag

Selvom eternittaget er den mest udbredte tagtype i Danmark, er det heller ikke med sine ulemper. For eksempel har eternittaget en noget lavere levetid på ca. 30 år i forhold til et tegltag, som har en levetid på ca. 50-70 år.

Fordele

  • Billig tagbelægning: Prisen på et bølgeeternittag ligger på mellem 100.000-180.000 kr. afhængigt af kvadratmeter og kompleksitet, mens et tegltag sagtens kan komme op over 200.000 kr.
  • Kræver ikke undertag: De fleste eternittag er helt tætte, hvilket betyder, at taget kan lægges uden først at montere et undertag – også på tage med lav hældning.
  • Let tagbelægning: Eternit vejer gennemsnitligt ca. 19 kg pr. m2, hvilket betyder, at de fleste tagkonstruktioner kan bære tagbelægningen.

Ulemper

  • Kortere levetid: Bølgeeternit har typisk en noget lavere levetid sammenlignet med andre tagbelægninger på 20-40 år. Eternitskifer har en længere levetid på 30-40 år.
  • Regelmæssig vedligeholdelse: Eternittage kræver typisk en mere regelmæssig vedligeholdelse for at forblive flot, såsom algebehandling.
Få 3 gratis tilbud på nyt eternittag
Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar

Hvad er levetiden på et eternittag?

Swisspearl (tidligere Cembrit A/S) giver 15-20 års garanti på sine tagplader, men de fleste eternittage bør kunne holde minimum 25-30 år.

Du skal være opmærksom på, at traditionelle eternitplader såsom bølgeeternit har en noget kortere levetid, typisk på 20-40 år. På Trustpilot for eternitproducenten Cembrit (i dag Swisspearl) vil du sågar finde kunder, som rapporterer om en levetid på helt ned til 17 år.

Som du vil se af nedenstående tabel, har eternitskifer dog en længere levetid på ca. 30-40 år.

TagtypeTypisk levetidVægt per m2 (estimat)Min. taghældningPris
Naturskifer80-100 år50 kg (tungt tag)25 graderDyr
Zinktag50-100 år30 kg (tungt tag)3 graderMeget dyr
Kobbertag50-100 år30 kg (tungt tag)3 graderMeget dyr
Betontagsten50-70 år40 kg (tungt tag)20 graderDyr
Teglsten50-70 år40-44 kg (tungt tag)20-25 graderDyr
Stål­plader inkl. Decra40-50 år5 kg (let tag)5-12 graderBillig
Eternitplader20-40 år18 kg (let tag)14 graderRimelig
Eternitskifer30-40 år19 kg (let tag)18 graderRimelig
Tagpap20-40 år20 kg med underlag (let tag)1,5 – 3 graderBillig
Plasttag10-20 årLet tag2 graderBillig

Eternitskifer er en smule dyrere end bølgeeternit men har til gengæld en længere levetid samtidig med, at det er en let tagbelægning.

Hvilke typer eternittage findes der?

De tre mest populære typer af eternittag er bølgeeternit, eternitskifer samt toscana.

Bølgeeternit

Bølgeeternit er bølgende tagplader og den mest anvendte type eternittag i Danmark. Det fås i forskellige bølgehøjder og farver:

  • Bølgeplade B5: Profilhøjde på 36 mm. Fås i mørkegrå.
  • Bølgeplade B6-S: Profilhøjde på 54 mm. Fås i grå, antracit, sortblå og rødbrun.
  • Bølgeplade B7: Profilhøjde på 54 mm. Fås i antracit, sortblå, rødbrun, teglrød og mokka.
  • Bølgeplade B9-S: Profilhøjde på 57 mm. Fås i mørkegrå.
  • Bølgeplade B9-S Max: Profilhøjde på 57 mm. Fås i mørkegrå og sortblå.

Bølgeeternit er den billigste løsning med en materialepris på ca. 150-200 kr. pr. m2 og en monteringspris på 800-1.000 kr. pr. m2. Dog kan bølgeeternit have en kortere levetid ned til 17 år sammenlignet med andre typer eternit.

Eternitskifer

Eternitskifer består af plane, rektangulære eller kvadratiske plader uden bølgeform, der imiterer naturskifer.

Selvom materialeprisen for eternitskifer omtrent er den samme for bølgeeternit, er prisen inkl. montering dyrere omkring 900-1.400 kr. pr. m2. Det skyldes, at der er et større monteringsarbejde forbundet med at lægge enkelte eternitskifersten fremfor store bølgeeternitplader.

Toscana

Toscana er en nyere type eternitplade fra producenten Swisspearl (tidligere Cembrit), som imiterer tagsten. Toscana giver mulighed for at opnå et tegltagslook uden at ændre tagkonstruktionen.

Det gør Toscana velegnet til huse med let tagbelægning, der ønsker at skifte til et tegltagslook uden at investere i en tung tagkonstruktion. Toscana koster omkring det samme som eternitskifer, dvs. materialepriser på 150-200 kr. pr. m2 og 900-1400 kr. pr. m2.

Kræver eternittag undertag?

Om eternittaget kræver undertag afhænger af tagets hældning og om der er tale om eternitskifer eller bølgeeternit.

Bølgeeternit anses generelt for at være helt tæt og kan lægges på tage med hældninger ned til 14° uden brug af undertag. For eternitskifer er undertag ikke nødvendigt ved taghældninger over 34°, men ved taghældning mellem 18-34° bør der anvendes undertag.

Du kan læse mere om tagbelægninger som ikke kræver undertag eller orientere dig i tabellen nedenfor:

Kræver ikke undertag når…Kræver undertag når…
BølgeeternitTaghældning over 14°Taghældning under 14°
EternitskiferTaghældning over 34°Taghældning mellem 18-34°
Foto: Swisspearl Danmark A/S

Typiske skader på et eternittag: Sådan ser du, om eternittaget skal udskiftes

Eternittage fra 70’erne og 80’erne nærmer sig deres udløbsdato, da de typisk har en levetid på mellem 35 og 45 år. Har du et ældre eternittag, skal du være særligt opmærksom på nogle typiske skader.

Der er fire typiske skader, du bør holde øje med:

  1. Skader på rygningsplader: Små revner i rygningspladerne, som vokser sig større med tiden på grund af vejrets slid eller beskadigelser fra personer, der har gået på taget. Midlertidigt kan du tætne en ødelagt rygningsplade med en acrylfuge, men for at være helt sikker bør du skifte pladen.
  2. Skader på tagplader: Begyndende revner i tagpladerne er et sikkert tegn på, at taget er nedslidt. Opdager du revner, skal de straks udskiftes for at undgå fugt- og vandskader. En tommelfingerregel siger, at hvis mere end 10 pct. af taget er beskadiget, kan det bedre svare sig at skifte hele taget. Ofte kan bølgeeternit bruges som undertag, hvilket gør udskiftningen mindre omkostningsfuld.
  3. Afskalning på tagpladerne: Er afskalningerne på størrelse med en femkrone eller større, er der risiko for, at der kan opstå huller i taget. Mindre afskalninger kan renoveres med en tagrensning og efterfølgende tagmaling.
  4. Skruer og tætningsskiver: Hold øje med, om skruerne har løsnet sig, så tagpladen ikke sidder tilstrækkeligt fast. Tætningsskiverne har det ofte med at mørne og miste deres effekt.

Det anbefales ikke, at du selv laver reparationer på dit eternittag. Er du i tvivl om, hvorvidt eternittaget skal udskiftes, bør du få et gratis tagtjek. Du har også mulighed for at hyre en byggerådgiver, hvis du ønsker uvildig rådgivning.

Få 3 gratis tilbud på nyt eternittag
Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar

Må man selv udskifte eternittaget?

Det er muligt selv at udskifte eternittaget, men det afhænger af tagtypen. Bølgeeternit er relativt nemt at montere selv ved hjælp af f.eks. eternitproducenten Swisspearls montagevejledning, men det kræver erfaring med lignende opgaver. Derimod er skifereternit mere vanskeligt at lægge selv og bør overlades til professionelle håndværkere.

Generelt frarådes det at lægge eternittag selv, da fejl eller mangler kan føre til utætheder, råd og lignende skader på huset. Desuden kan gør-det-selv-arbejde medføre at evt. producentgaranti bortfalder, hvis det ikke er monteret korrekt.

Få 3 gratis tilbud på nyt eternittag
Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar

Hvordan vedligeholdes eternittag?

Et eternittag kræver minimal vedligeholdelse for at bevare sin styrke og egenskaber. Dog kan påvirkninger fra omgivelserne, såsom plantevækst og træer tæt på bygningen, have indflydelse på tagets udseende og funktion.

Det anbefales at foretage et årligt eftersyn af tagrender, eventuelt undertag, ventilationsåbninger, samlinger og fastgørelser for at sikre taget en lang og problemfri levetid. Ved eftersynet bør man:

  • Rense tagrender og skotrender for snavs og blade
  • Fjerne mos- og algevækst og overbruse med et middel mod grønne belægninger
  • Rense tilstoppede ventilationsåbninger/hætter
  • Fjerne vildtvoksende planter fra tagrender og tag
  • Fastgøre stormklammer og løse inddækninger

Derudover bør man være opmærksom på skader efter stormvejr eller nedfald på taget og udbedre dem hurtigst muligt for at undgå skader på den underliggende konstruktion.

Mos og alger kan fjernes med en stiv børste eller med gængse midler mod grønne belægninger, som fås i handlen. Algebehandling eller tagmaling kan af kosmetiske årsager overvejes.

Er der asbest i eternittag?

Eternittag har et blakket ry, fordi eternitplader i sin tid indeholdt asbest, som er kræftfremkaldende. Indeholder dit gamle eternittag asbest, og vil du gerne have udskiftet taget, bør taget altid udskiftes af fagfolk.

I dag indeholder eternittagplader ikke længere asbest.

Det er dog vigtigt, at du vælger et firma, som følger regler og sikkerhedsforanstaltninger for asbestsanering nøje, da det potentielt kan være sundhedsskadeligt at fjerne asbesttag.

Du kan læse mere om asbest og hvordan du tjekker om der er asbest i dit eternittag i vores artikel her.

Love og regler: Skal man søge om byggetilladelse?

Hvis man blot ønsker at udskifte sit eternittag med et nyt eternittag, skal man som regel ikke søge om byggetilladelse – dog findes der visse undtagelser, fx hvis huset betragtes som bevaringsværdigt eller fredet.

Lokalplaner for udvalgte boligområder indeholder præcise krav til tagbelægningens type og udformning. Man kan tjekke på hjemmesiden fra Erhvervsstyrelsen, Plandata.dk, hvilke lokalplaner – hvis nogen – der gælder for et givent område. Derudover er det værd at tjekke eventuelle servitutter på husets matrikel, da der også her kan være specifikke krav til tagets udformning.

Få 3 gratis tilbud på nyt eternittag
Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar

Henvisninger

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme den

Gennemsnitlig bedømmelse: / 5. Antal stemmer:

Ingen stemmer indtil videre! Vær den første til at bedømme denne artikel.

Da du fandt denne artikel nyttig...

Del artiklen, hvis du har lyst!

Vi beklager, at artiklen ikke var nyttig for dig

Lad os forbedre artiklen

Fortæl os, hvordan vi kan forbedre denne artikel?

2 kommentarer til “Nyt eternittag: Hvad koster det? Priser, typer og levetid”

  1. Vi bor på Lolland og har et gammelt bindingsværkshus med et gammelt eternittag (jeg tror det hedder et valmet tag, da den øverste del af ved gavlene taget skråner). Vi overvejer alvorligt at få skiftet taget inden for det næste år.

    Jeg vil gerne indlede en dialog om udskiftning af taget. Prisen er naturligvis en meget afgørende faktor.

    Jeg kan dog af jeres beregner se, at det bliver estimeret til 132.000,- kr.

    Jeg håber I kan hjælpe.

    Venlig hilsen

    Svar
    • Hej Bent

      Tak for din kommentar. Jeg vil anbefale, at du indhenter tilbud på udskiftning af jeres eternittag hos vores partner 3byggetilbud.dk. Når du har udfyldt formularen, vil du få tre tilbud fra tre forskellige tagfirmaer. Det er gratis og uforpligtende.

      Bh Tagtjekker.dk

      Svar

Skriv en kommentar

Bemærk: Vi besvarer kun generelle spørgsmål til artiklens indhold i kommentarsporet. Hvis du ønsker at få behandlet din byggeopgave, kan du finde vores samarbejdspartner øverst på siden.