Det kan du læse om
- 1 Hvad koster et nyt fladt tag?
- 2 Konstruktion og opbygning af fladt tag
- 3 Hvilken tagbelægning anvendes til fladt tag?
- 4 Hvilke ovenlysvinduer kan man få til flade tage?
- 5 Hvordan isoleres fladt tag, og hvad koster det?
- 6 Er fladt tag velegnet til solceller?
- 7 Er det muligt at ændre fra sadeltag til fladt tag?
- 8 Hvad er kravet til fald og taghældningen på flade tage i dag?
- 9 Hvad skal man være opmærksom på ved flade tage?
- 10 Hvordan laves udhæng på fladt tag?
- 11 Kan flade tage anvendes som tagterrasse?
- 12 Built-up: Flade tage konstrueres i dag anderledes
- 13 Større risiko for fugtskader ved ældre flade tage
I 60’erne og 70’erne oplevede Danmark en boom i parcelhuse med flade tage.
Selvom flade tage stadig bygges i dag og er lige så gode som andre tage, har Bygningsreglementet ændret reglerne for konstruktionen grundet fugtproblemer og mangelfuld ventilation i ældre konstruktioner. Nutidige flade tage kræver en bestemt hældning og opfyldelse af specifikke konstruktionskrav.
Læs her om priserne på et nyt fladt tag, konstruktionen, regler på området og levetiden på et fladt tag.
Ønsker du gratis rådgivning til renovering af dit flade tag samt 3 uforpligtende tilbud, anbefaler vi, at du udfylder formularen hos vores samarbejdspartner 3byggetilbud.dk.
Du får 3 forskellige tilbud fra 3 forskellige tagfirmaer, som specialiserer sig i renovering af flade tage.
Du kan vælge, om du blot vil bruge tilbuddene som informative prisestimater og afvise alle tilbuddene, eller om du vil takke ja til et af tilbuddene.
- Tilbud i hele landet på nyt tag
- 100% uforpligtende og med gratis rådgivning til tagrenoveringen
- Hurtigt svar
Hvad koster et nyt fladt tag?
Et nyt fladt tag koster typisk mellem 1.000 og 2.500 kr. per kvadratmeter. Den endelige pris afhænger af en række faktorer, herunder:
- Materialer: Omkostningerne varierer afhængigt af valget af tagpap, gummidug eller andre tagbelægningsmaterialer.
- Underlag: Prisen på underlaget, såsom tagbrædder, OSB-plader eller vandfast krydsfinér, påvirker også den samlede pris.
- Tilvalg: Evt. ekstra arbejde, såsom isolering, ventilation eller solcelleinstallation, kan øge omkostningerne.
Fladt tag konstrueres i dag med tagpap. Det vil i langt de fleste tilfælde være den eneste tagbelægninger, man kan bruge til fladt tag. Det skyldes, at tagpap er velegnet til tage med lav hældning og er relativt nemt og billigt at montere. Læs eventuelt vores artikel om tagpap her.
Foruden tagdækning kommer omkostninger til tagrender, evt. ovenlysvinduer mv., hvormed den gennemsnitlige kvadratmeterpris typisk ender mellem 1.000-2.500 kr.
Uden montering | Med montering | |
---|---|---|
1-lag tagpap | 400-500 kr. per m2 | 900-1.200 kr. per m2 |
2-lag tagpap | 500-600 kr. per m2 | 1.200-1.500 kr per m2 |
Konstruktion og opbygning af fladt tag
Et fladt tag kræver et solidt og stabilt underlag. Der er flere muligheder at vælge imellem, herunder brædder, godkendte OSB-plader eller vandfast krydsfinér. OSB står for Oriented Strand Board og er plader fremstillet af grove træspåner. Underlaget af brædder eller OSB-plader beklædes med underpap, hvorpå tagpappen lægges.
Som et alternativ til brædder og godkendte OSB-plader kan man benytte vandfast krydsfinér. Dette materiale indebærer dog en større risiko for skimmelsvamp. Tagbrædder er den dyreste løsning, men det er også den bedste type underlag til et fladt tag, hvilket bl.a. understreges af BYG-ERFA.
Selvom tagbrædder er den dyreste løsning, anbefales det som det bedste underlag for et fladt tag – bl.a. af BYG-ERFA – på grund af dets styrke og holdbarhed.
Hvilken tagbelægning anvendes til fladt tag?
På privatboliger anvendes der stort set kun tagpap som tagbelægning til flade tage. Tagpap er et populært valg på grund af dets langtidsholdbarhed, vejrbestandighed og omkostningseffektivitet.
Tagpap fås i forskellige lag og tykkelser og den optimale tykkelse afhænger af boligen:
- For mindre boliger såsom sommerhuse og carporte kan en enkeltlags tagpap med en tykkelse på 2-3 mm være tilstrækkelig.
- For større helårsboliger med flade tage er det ofte nødvendigt at anvende en tolags tagpap med en tykkelse på 4-5 mm for at sikre tilstrækkelig styrke og holdbarhed.
Det er også vigtigt at vælge den rigtige type tagpap, afhængigt af om det er et fladt tag med eller uden dræning. Hvis taget ikke har tilstrækkelig dræning, kan der være risiko for vandansamling og skader på taget.
Hvilke ovenlysvinduer kan man få til flade tage?
Den mest populære løsning til ovenlysvinduer til flade tage er ovenlyskupler eller fladtagsvinduer. I dag er det muligt at få ovenlyskupler af kunststof eller glas, som har indbygget hældning og som også fås med mulighed for åbning. Visse af disse løsninger fås også med mulighed for åbning – enten manuelt eller elektrisk.
Velux har desuden udviklet ovenlysvinduer, som er beregnet til, at folk kan færdes herpå. Ovenlyskupler leveres normalt med ramme af aluminium eller træ, som monteres på en lysning eller lysskakt, der etableres i taget.
Med fladt tag har man mulighed for følgende ovenlysvinduer:
- Ovenlyskupler af kunststof eller glas
- Vinduespartier/lysbånd
- Lystunneler
- Standard tagvinduer indbygget i pult
Med ovenlyskuplen kan man desuden flere muligheder for så vidt angår karmen:
- Fast og uden åbning
- Oplukkelig inkl. fjernbetjening og motor
- Ovenlyskuppel med brandventilation
- Ovenlyskuppel med tagudgang.
Priserne på ovenlysvindue på fladt tag ligger mellem ca. 3.700-10.300 DKK ekskl. montering og ca. 5.700-12.300 DKK inkl. montering per ovenlysvindue.
Du kan læse mere om ovenlysvinduer til flade tage i vores artikel her.
Hvordan isoleres fladt tag, og hvad koster det?
Isolering af flade tage er vigtigt for at opnå en energieffektiv bolig og sikre et behageligt indeklima. Der er to hovedmetoder til at isolere flade tage:
- Varme tage: Isoleringen lægges oven på tagkonstruktionen og under tagdækningen. Denne metode minimerer risikoen for kondens og fugtproblemer, da hele tagkonstruktionen holdes på en højere temperatur.
- Kolde tage: Isoleringen placeres under tagkonstruktionen og mellem spærrene. Denne metode kræver omhyggelig udførelse og korrekt ventilation for at undgå fugt- og kondensproblemer.
For helårshuse er varme tage generelt den mest velegnede løsning. Et varmt tag giver en bedre varmeisolering og minimerer risikoen for kondens og fugtproblemer, da hele tagkonstruktionen holdes på en højere temperatur. Dette er særligt vigtigt i helårshuse, hvor temperaturudsving og fugtighedsniveauer kan variere betydeligt i løbet af året.
Generelt kan prisen for isolering af et fladt tag ligge mellem 600-800 kr. per kvadratmeter inkl. moms.
Prisen for isolering af et fladt tag varierer afhængigt af flere faktorer, herunder valg af isoleringsmateriale, isoleringstykkelse og om isoleringen foregår i forbindelse med en generel renovering af taget. Læs evt. også vores artikel om tagisolering eller loftisolering.
Er fladt tag velegnet til solceller?
Flade tage er faktisk særdeles velegnede til installation af solceller. Der er flere fordele ved at montere solceller på et fladt tag, som gør det til et attraktivt valg for boligejere, der ønsker at investere i vedvarende energi:
- Fleksibel placering og orientering: Den store, åbne overflade på flade tage giver mulighed for at placere og orientere solcellerne optimalt i forhold til solens position for at maksimere energiproduktionen. Solceller kan monteres med justerbare beslag, så hældningen kan tilpasses for at opnå den bedste vinkel i forhold til solen.
- Lettere installation og vedligeholdelse: Flade tage er generelt lettere at arbejde på, hvilket kan reducere installationsomkostningerne og gøre vedligeholdelse af solcellerne mere bekvem. F.eks. slipper man for udgifter til faldsikring, som ellers skal anvendes ved installation af solceller på tage med hældning. Det gør det lettere og mere sikkert for installatører og boligejere at inspicere og vedligeholde solcelleanlægget.
- Solcelleanlæg kan dominere udseendet af almindelige tage. Solcelleanlæg på flade tage, derimod, er ofte mindre synlige fra jorden, hvilket betyder, at de kan integreres mere diskret i husets design og arkitektur.
- Solceller på flade tage kan bidrage til at forbedre tagets isolering og reducere varmeabsorptionen, hvilket potentielt kan resultere i lavere energiomkostninger og forbedret energieffektivitet i boligen.
Husk at konsultere en professionel solcelleinstallatør, før du beslutter dig for at montere solceller på dit flade tag. De vil kunne vurdere, om det er muligt at installere solcelleanlæg på taget, herunder tagets bæreevne. Læs mere om solceller på fladt tag i vores artikel her.
Er det muligt at ændre fra sadeltag til fladt tag?
At ændre et eksisterende sadeltag til et fladt tag er en betydelig renovering, der kræver omfattende planlægning og konstruktion. Det kan dog være en mulighed, hvis du ønsker at modernisere din bolig eller skabe ekstra udnyttelig plads, såsom en tagterrasse.
Du skal dog være bevidst om, at det ikke altid vil være muligt at ændre fra sadeltag til fladt tag, afhængig af den eksisterende konstruktion og lokale bygningsregler.
Det er derfor vigtigt at konsultere en ingeniør og arkitekt, inden du påbegynder en sådan ombygning. De vil kunne foretage statiske beregninger og vurdere, om det er en realistisk løsning for din bolig og hjælpe dig med at planlægge renoveringen på en sikker og effektiv måde.
Der er også økonomiske årsager til, at ombygning fra sadeltag generelt frarådes. Den samlede investering i ændringen fra sadeltag til fladt tag vil ofte ikke resultere i en tilsvarende værdistigning for din ejendom, hvilket gør det mindre attraktivt som en renoveringsløsning.
Hvad er kravet til fald og taghældningen på flade tage i dag?
Ifølge det danske Bygningsreglement skal et fladt tag have en minimumshældning på 1:40, hvilket svarer til 1,5 grader. Det betyder, at taget skal hælde 2,5 cm for hver meter i horisontal retning.
Selvom flade tage er kendt for deres lave hældning, er der i dag krav om en minimal hældning for at sikre korrekt afvanding og forhindre vandansamlinger, som kan føre til fugtproblemer og skader på tagkonstruktionen.
Denne minimale hældning hjælper med at lede regnvand og smeltevand væk fra taget og ned i tagrender og nedløbsrør. En korrekt udført hældning er afgørende for at undgå vandansamlinger, som kan forårsage lækager, fugtproblemer og skader på tagets isolering og konstruktion.
Hvad skal man være opmærksom på ved flade tage?
Selvom der i dag ikke er øget risiko for fugtskader ved falde tage sammenlignet med andre tagtyper, skal man stadig være særligt opmærksom på, at vandet fra taget ledes væk.
Derfor er det vigtigt ofte (gerne 1-2 gange om året), renser tagrender, tagbrønde og tagnedløb. Af Bygningsreglementet.dk‘s kapitel 3.5 fremgår:
“Bygningsejere bør vedligeholde tagbrøde og tagnedløb. Dette gælder specielt for ejere af bygninger med flade tage, hvor der er risiko for ophobning af vand. Mangel på vedligeholdelse kan medvirke til, at nedløb tilstopper og gør, at regnvand på taget ikke kan løbe tilstrækkeligt hurtigt væk. Denne ekstra last fra vandet kan overstige den last tagkonstruktionen er dimensioneret for.”
Hvordan laves udhæng på fladt tag?
Udhæng på et fladt tag er en vigtig del af tagkonstruktionen, da det hjælper med at beskytte ydervæggene og fundamentet mod regnvand og nedbør. Det er også en æstetisk tilføjelse, der kan give bygningen et mere fuldendt udseende.
Når du laver udhæng til dit flade tag skal du være opmærksom på følgende:
- Planlæg udhængets størrelse og design, så det passer til bygningens arkitektur og beskytter mod fugt.
- Forlæng tagbjælkerne ud over tagets kant for at skabe grundlaget for udhænget.
- Beklæd udhænget med vejrbestandige materialer som træ, aluminium eller PVC, og beskyt træbeklædning med maling eller træbeskyttelse.
- Installer tagrender og nedløbsrør langs udhængets kant for at lede regnvand væk fra bygningen.
- Vedligehold udhænget regelmæssigt, inklusive rengøring af tagrender og reparation af eventuelle skader.
Ved at følge ovenstående trin kan du skabe et effektivt og attraktivt udhæng på dit flade tag, der beskytter din bygning mod vejrpåvirkninger og forlænger dens levetid.
Kan flade tage anvendes som tagterrasse?
Flade tage kan omdannes til tagterrasser, men det kræver omhyggelig planlægning og overvejelser. Her er nogle nøglepunkter at huske på:
- Konsulter en ingeniør eller arkitekt: Vurdér tagets bæreevne og strukturelle integritet for at sikre, at det kan bære vægten af terrassen og de mennesker og møbler, der skal benytte den.
- Belægningsmuligheder: Overvej trædæk, fliser eller kompositmaterialer som belægning, der beskytter tagets membran og sikrer tilstrækkelig dræning af regnvand.
- Sikkerhedsafspærring: Installer gelænder eller hegn for at forhindre fald fra højden og sikre sikkerheden for børn og kæledyr.
- Privatlivets fred: Planlæg placeringen af møbler og beplantning for at tage hensyn til både dit eget og naboernes privatliv.
- Byggetilladelse: Søg byggetilladelse fra kommunen, da tagterrassen er en væsentlig ændring af bygningen. Indsend tegninger af tagterrassen og bygningen, og vær opmærksom på indbliksmuligheder for naboer, da kommunen vil vurdere, om tagterrassen vil være til gene for dine naboer.
Ved at følge disse trin kan flade tage omdannes til attraktive og funktionelle tagterrasser, der skaber ekstra udendørs opholdsrum for boligejere.
Built-up: Flade tage konstrueres i dag anderledes
I fortiden blev flade tage beskyttet med et lag løse småsten, som skulle beskytte tagpappen eller gummidugen mod sollys, udtørring, vind og andre former for slid, der kunne øge risikoen for utætheder og skader.
Disse tage blev kaldt “built-up” konstruktioner, og småstenene var et 2 cm tykt lag ærtesten (8-16 mm) der beskyttede tagets øverste lag, asfalten, mod udtørring. Built-up konstruktioner har dog vist sig at kunne medføre byggeskader og byggetekniske problemer, især på grund af utilstrækkelig dræning og dårlig ventilation
I dag er beskyttelsen af flade tage ændret:
- Tagpap: Skifergrus er valset fast på tagpappen som en integreret beskyttelse mod udtørring og vejrforhold. Dette skaber en robust og holdbar overflade, der minimerer behovet for vedligeholdelse og forlænger tagets levetid.
- Gummidug: Sten bruges som ballast for gummidugen, som beskyttes mod solens UV-stråler og ikke fastgøres til underlaget som tagpap. Dette giver en fleksibel og vandtæt barriere, der kan tilpasse sig temperaturændringer og minimere risikoen for revner og utætheder.
Ud over den krævede hældning på flade tage i dag, adskiller den moderne konstruktion af flade tage sig fra tidligere metoder ved, at man generelt ikke længere anvender et lag af småsten som beskyttelse.
Større risiko for fugtskader ved ældre flade tage
I 1950’erne til 1970’erne var der ingen krav om taghældning på flade tage, hvilket gjorde husene særligt sårbare over for regn og sne, da vandet ikke kunne ledes væk effektivt. Dette, sammen med den dengang mindre udviklede tagpap-teknologi, øgede risikoen for fugtproblemer.
I dag er der ingen øget risiko for fugtskader ved flade tage sammenlignet med andre tagtyper, takket være flere forbedringer:
- Lovkrav om taghældning: Minimum 2,5 cm per meter hældning sikrer bedre afledning af vand.
- Tofase-løsninger: To lag tagpap, underpap og overpap, er nu standard, hvilket øger beskyttelsen.
Disse ændringer har forbedret opbygningen af flade tage og reduceret risikoen for fugtskader betydeligt.