Lån til nyt tag: Se hvordan du finansierer tagrenovering af boligen her

Et nyt tag koster ofte på den anden side af 100.000 DKK, og således er tagrenoveringen en af de dyreste og mest omfattende renoveringer, man kan kan foretage på huset.

Det er langt fra alle, som har adskillige hundrede tusinde kroner liggende i likvide kontanter, ligesom friværdien i boligen måske ikke er nok til at dække beløbet for tagrenoveringen. En tagrenovering kan dog være en nødvendig investering, og derfor kan det være nødvendigt at finde finansiering.

Heldigvis findes der andre lånemuligheder, og i nedenstående artikel vil du finde alle dine mulighedere til at finansiere det nye lån, ligesom du vil finde estimater for, hvad et nyt tag kommer til at koste.

Få gratis rådgivning og 3 tilbud på nyt tag

Ønsker du gratis rådgivning til tagrenoveringen og 3 tilbud på nyt tag, anbefaler vi, at du udfylder formularen hos vores samarbejdspartner 3byggetilbud.dk.

Du får 3 forskellige tilbud fra 3 forskellige tagfirmaer. Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar.

 • Hurtigt svar og tilbud i hele landet
 • 3byggetilbud har 4,6 stjerner på Trustpilot og over 400.000 udførte byggeopgaver
 • 100% uforpligtende og med gratis rådgivning til tagopgaven

Hvad koster et nyt tag?

Erfaringsmæssigt koster et nyt tag mellem 700-2.200 kr. per m2. Prisen på et nyt tag afhænger dog af en lang række faktorer herunder valg af tagbelægning, tagkonstruktionens stand samt tagets kompleksitet.

Vi har samlet erfaringsmæssige kvadratmeterpriser nedenfor:

Tabel 1. Erfaringsmæssige kvadratmeterpriser for nyt tag
TagtypeKvadratmeterprisLevetid
Tegltag1.700-2.300 kr.60-100 år
Eternittag800-1.200 kr.20-40 år
Tagpap1.200-1.500 kr.20-40 år
Ståltag700-1.000 kr.40-50 år
Betontag1.600-2.100 kr.30-50 år

Prisberegner for nyt tag

Priseksempel 1: ny tagbelægning af tegl på 190 m2 tagoverflade

 • Udskiftning af tagbelægning på eksisterende tegltag af 190 m2 på 1-plans 70’er hus
 • Opgaven omfatter nedtagning af eksisterende tagbelægning, montering af undertag, lægtning, oplægning af nyt tegltag
 • Derudover monteres to nye ovenlysvinduer
 • Samlet pris: 370.000 DKK inkl. moms
 • Kvadratmeterpris: 1.950 DKK

Priseksempel 2: ny tagbelægning af eternittag på 200 m2 tagoverflade

 • Udskiftning af tagbelægning på eksisterende eternittag af 200 m2 på
 • Opgaven omfatter nedtagning af eksisterende tagbelægning, montering af undertag, lægtning samt nyt eternitskifertag
 • Samlet pris: 250.000 DKK inkl. moms
 • Kvadratmeterpris: 1.250 DKK

Priseksempel 3: ny tagbelægning af ståltag på 200 m2 tagoverflade

 • Udskiftning af tagbelægning på eksisterende eternittag af 200 m2 på
 • Opgaven omfatter nedtagning af eksisterende ståltag, montering af undertag, lægtning samt nyt ståltag
 • Samlet pris: 230.000 DKK inkl. moms
 • Kvadratmeterpris: 1.150 DKK

Sådan finansierer du tagrenoveringen med friværdi

En omkostningseffektiv måde at finansiere en tagrenovering på, kan være ved at udnytte friværdien i boligen. Friværdien er forskellen mellem boligens markedsværdi og restgælden. Hvis din bolig f.eks. er vurderet til 3,5 mio. kr. og du skylder 3 mio. kr., er friværdien på 0,5 mio. kr.

Et realkreditlån er et af de lån med den laveste rente, fordi banken har sikkerhed i huset. Hvis du kun har brug for under 100.000 kr. til projektet, kan etableringsomkostningerne på 15-30.000 kr. dog overstige besparelsen. I de tilfælde kan andre lån være mere fordelagtige.

Uanset hvordan du vælger at finansiere dit tagprojekt, bør du undersøge alle muligheder grundigt og regne på de samlede omkostninger. På den måde sikrer du dig den bedste og billigste løsning for dig.

Du kan beregne, hvor meget du kan låne for gennem husets friværdi med følgende trin:

1. Log ind på tinglysningsbogen

Gå ind på tinglysning.dk og vælg “Forespørg med log ind”. Det er nødvendigt at logge ind med NemID eller NemID for at få adgang til information om gæld i boligen.

2. Indtast adresse, og se gæld

Efterfølgende indtaster du adressen på din bolig. Udvid fanen “Hæftelser”. Her vil du se hovedstolen på lånet, altså det beløb du oprindeligt lånte. Bemærk at dette ikke er den aktuelle restgæld, da hovedstolen ikke falder i takt med, at du afdrager på lånet.

For at få oplyst den præcise restgæld skal du kontakte din bank eller dit realkreditinstitut. De kan give dig en aktuel opgørelse over, hvad du skylder på nuværende tidspunkt.

Når du kender restgælden, kan du beregne friværdien ved at trække restgælden fra ejendommens aktuelle markedsværdi.

3. Beregn friværdi

Når du har den samlede gæld i huset, kan du beregne friværdien i boligen. Du skal bruge værdien af din bolig. Hvis du ikke for nyligt har fået foretaget en vurdering af boligen af en ejendomsmægler, kan du se hvad lignende boliger i dit nærområde er solgt for og dermed estimere ejendomsværdien af din bolig. For at omlægge lånet med henblik på at låne af friværdien skal du dog have foretaget en valuarvurdering af din bolig, som udføres af din bank.

Friværdien beregnes som følger:

Værdi af ejendommen – Gæld i ejendommen = Friværdi

Tager vi udgangspunkt i ovenstående eksempel, er restgælden 1.143.000 DKK i ejendommen. Antager vi, at ejendommen er 3.500.000 DKK værd, er friværdien således: 3.500.000 DKK – 1.143.000 DKK = 2.357.000 DKK.

4. Hvor meget kan jeg låne for?

Man kan låne op til 80 pct. af ejendommens samlede værdi for helårshuse. For fritidshuse som f.eks. sommerhuse kan man låne op til 75 pct. af ejendommens samlede værdi. Formlen for hvor meget du kan låne ser således ud som følger:

Værdi af ejendommen x 80% – Eksisterende gæld i ejendommen – Samlede omkostninger for omlægning af lån = Beløb du kan låne for i ejendommen

Tager vi udgangspunkt i ovenstående eksempel vil beløbet som boligejeren kan låne for se ud som følger: 3.500.000 DKK x 0,8 – 1.143.000 DKK – 17.500 DKK = 1.639.500 DKK.

Lån gennem friværdien er ikke altid den billigste løsning

Som tidligere kort berørt i artiklen er lån gennem friværdien dog ikke altid den billigste løsning, fordi der er omkostninger forbundet med omlægning af lånet. Hvis du f.eks. skal låne 200.000 DKK til tagrenoveringen og allerede selv har 150.000 DKK i frie midler, vil det være dyrt at omlægge realkreditlånet med henblik på kun at låne 50.000 DKK, da omkostningerne forbundet med omlægning af realkreditlånet typisk er 15.000-30.000 DKK.

I så fald vil det bedre kunne betale sig at benytte andre lånemuligheder, som vi belyser nedenfor.

Hvilke andre lånemuligheder har jeg?

Hvis du kun skal låne et mindre beløb til tagrenoveringen – f.eks. hvis du allerede selv kan betale en stor del af udgifterne til tagrenoveringen – kan det betale sig at optage et lån gennem et af nedenstående låneudbydere. Husk at kigge på lånets ÅOP. ÅOP er en forkortelse for årlige omkostninger i procent. Begrebet dækker over den samlede årlige udgift ved et lån opgjort som en procentdel af lånebeløbet.

Hvis du f.eks. vil låne 50.000 DKK og lånets ÅOP er 10 pct., koster det altså årligt 5.000 DKK i låneomkostninger – foruden det du betaler af af gælden.

Lån til nyt tag til sommerhuset

Mange af de samme principper gør sig gældende for lån til tagrenovering af sommerhus som ved lån til tagrenovering af helårshus. Du kan finansiere tagrenoveringen af sommerhuset gennem friværdien af helårshuset, friværdien af sommerhuset eller ved de øvrige lånemuligheder.

Vær dog opmærksom på, at du maksimalt kan låne op til 75 pct. af sommerhusets samlede værdi, hvilket er noget mindre end de 80 pct. for helårshus.

Har du således et sommerhus med en værdi på 2.000.000 DKK, kan du maksimalt låne op til 75% x 2 mio. DKK = 1,5 mio. DKK i sommerhuset. Hvis du har friværdi i helårsboligen, kan du dog også finansiere tagrenoveringen af sommerhuset derigennem.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme den

Gennemsnitlig bedømmelse: / 5. Antal stemmer:

Ingen stemmer indtil videre! Vær den første til at bedømme denne artikel.

Da du fandt denne artikel nyttig...

Del artiklen, hvis du har lyst!

Vi beklager, at artiklen ikke var nyttig for dig

Lad os forbedre artiklen

Fortæl os, hvordan vi kan forbedre denne artikel?

Skriv en kommentar

Bemærk: Vi besvarer kun generelle spørgsmål til artiklens indhold i kommentarsporet. Hvis du ønsker at få behandlet din byggeopgave, kan du finde vores samarbejdspartner øverst på siden.