Det kan du læse om
- 1 Hvad er loft til kip?
- 2 Hvad koster loft til kip?
- 3 Inspiration til loft til kip
- 4 Prisen på loft til kip afhænger af spærkonstruktionen
- 5 Fire faser: Sådan får du udført loft til kip i boligen
- 6 Fordele ved loft til kip
- 7 Ulemper ved loft til kip
- 8 Hvilke regler skal man være opmærksom på i forbindelse med loft til kip?
- 9 Husk isolering, dampspærre og eventuelt ovenlysvinduer
- 10 Pas på med gør-det-selv arbejde
- 11 Kræver det byggetilladelse at føre loft til kip?
Er der lavt til loftet, og har du uudnyttet loftareal? I så fald kan den arkitektoniske loft til kip være en god løsning, som giver hjemmet et mere rummeligt og unikt udtryk. Læs her om priserne, hvornår loft til kip kan være en god løsning samt fordele og ulemper.
Ønsker du gratis rådgivning og tilbud på loft til kip, anbefaler vi, at du udfylder formularen til vores samarbejdspartner 3byggetilbud.dk.
Du får 3 forskellige tilbud fra 3 forskellige byggefirmaer på loft til kip. Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar.
Med 4,6 stjerner på Trustpilot og over 400.000 udførte byggeopgaver er du sikret en pålidelig service. Du kan vælge, om du blot vil bruge tilbuddene som informative prisestimater og afvise alle tilbuddene, eller om du vil takke ja til et af tilbuddene.
- Tilbud i hele landet
- 100% uforpligtende og med gratis rådgivning
- Hurtigt svar
Hvad er loft til kip?
Det noget mærkværdige begreb “loft til kip” betyder, at loftet følger tagets hældning op til kippen (kippen er den øverste del af tagkonstruktionen, hvor spærene mødes) i stedet for det traditionelle, vandrette loft. Med andre ord løfter man det normale vandrette loft op, så det følger tagets hældning op til kippen. At have loft til kip giver således gevaldigt mere rummelighed og plads i hjemmet, og det vil fremstå både større og lysere.
Når man har loft til kip er der også mulighed for at etablere ovenlysvinduer, og på den måde får man et flot og naturligt lys ind i rummet.
Selvom loft til kip har mange fordele og kan give rummet utroligt meget mere plads, er det også en omfattende og kompliceret byggeopgave. Det er en særligt dyr opgave, hvis spærkonstruktionen er af gitterspær, da det vil kræve ændringer og forstærkninger af spærkonstruktionen. Hvis man har gitterspær, hvor man ønsker loft til kip, vil det desuden kræve ingeniørberegninger, da der ændres på husets bærende konstruktioner og dermed bygningens samlede stabilitet.
Hvad koster loft til kip?
Ofte kombineres loft til kip med udskiftning af tagbelægning samt eventuelt udskiftning af spær – det vil sige en totalrenovering af taget. Det gør sig særligt gældende, hvis man vil føre loft til kip på gitterspær, da det typisk kræver en ny spærkonstruktion til stålstænger/saksespær.
Prisen afhænger i høj grad af spærkonstruktionen, fordi loft til kip af gitterspær som regel vil kræve forstærkninger af spærene. Således skal du forvente følgende kvadratmeterpriser for loft til kip:
- Hanebåndsspær: 2.000-3.000 kr. per kvadratmeter inkl. nedtagning af loft, isolering, maling og elektrikerarbejde.
- Gitterspær: 7.500-10.000 kr. per kvadratmeter inkl. nedtagning af loft, forstærkning af spær, isolering, maling og elektrikerarbejde.
Priseksempel for hanebåndsspær
Et priseksempel på loft til kip i et lokale med hanebåndsspær på 45 kvadratmeter:
- Materiale og arbejdsløn til tømrer: 78.000-117.000 kr.
- Elektrikerarbejde: 7.000-12.000 kr.
- Maling og arbejdsløn til maler: 5.000-8.000 kr.
Samlet pris: 90.000-137.000 kr.
Inspiration til loft til kip
Prisen på loft til kip afhænger af spærkonstruktionen
Spærkonstruktionen er den del af tagkonstruktionen, som bærer den øvrige del af tagkonstruktionen. Spær er kendtegnet ved de aflange træbrædder, som bærer taget. Spærkonstruktionen kan enten være af gitterspær eller hanebåndsspær, og hvorvidt konstruktionen er af gitterspær eller hanebåndsspær afgør i høj grad den samlede pris på ombygning til loft til kip. Du skal derfor først og fremmest tjekke spærkonstruktionen, før du går i gang med projektet.
Gitterspær er dyrt og komplekst at føre til kip
Gitterspær er karakteriseret ved spær, som løber på tværs af loftet (se illustration til højre). Gitterspær ses som regel i parcel- og typehuse fra 1950’erne og 1960’erne, som har en lavere taghældning. Hvis spærkonstruktionen er af gitterspær, vil det være meget dyrt og omfattende arbejde at ombygge loftet til loft til kip. Det skyldes, at det kræver ændringer og forstærkninger af spærkonstruktionen, så taget ikke styrter sammen. Det vil desuden kræve ingeniørberegner af, hvordan tagkonstruktionen kan ændres uden at svække konstruktionen og en fagmands erfaring og ekspertise i det praktiske arbejde.
Hanebåndspær er billigere at føre til kip
Hanebåndsspær er typisk at finde i ældre huse og er karakteriseret ved ofte at have en stejlere taghældning på ca. 40 grader. Man kan kende hanebåndsspær ved de vandrette spær, som løber tæt på på kippen. I de fleste tilfælde kan man bevare tagkonstruktionen med hanebånd uden ændringer eller forstærkninger, og derfor er det en noget billigere opgave at føre loft til kip med hanebåndspær sammenlignet med gitterspær. Det største stykke arbejde er at rive det eksisterende loft ned og sætte ny isolering og loftbeklædning op.
Hanebåndene kan dog være placeret så langt nede, at du ikke kan gå under. I de tilfælde vil det kræve, at hanebåndene flyttes højere op. Her bør du være forsigtig og skal hente rådgivning hos en ingeniør for at sikre konstruktionen både under og efter ombygning.
I mange huse hvor man har ført loft til kip med hanebåndspær, lader man det tværgående hanebånd forblive synligt. Det kan enten være som det rå træ eller malet, da det vil bidrage til husets rustikke karakter.
Fire faser: Sådan får du udført loft til kip i boligen
Processen for at få udført loft til kip vil som regel være mere vellykket og mindre risikabel ved udførelse af følgende faser.
1. Undersøg, om spærkonstruktionen er gitterspær eller hanebåndsspær
Først bør du undersøge, om spærkonstruktionen er gitterspær eller hanebåndsspær. Gitterspær vil være mere kompleks at føre til kip, fordi det som regel vil kræve forstærkninger af spærkonstruktionen, mens gitterspær er mere simpelt at føre til kip.
Konstaterer du, at der er tale om et gitterspær, bør du først og fremmest overveje, om det overhovedet er værd at føre til kip, idet det vil være meget dyrt og som regel kun udføres i forbindelse med en mere omfattende tagrenovering.
Dertil skal du være opmærksom på, at loft til kip for gitterspær vil kræve statiske beregninger (ingeniørberegninger), fordi spærkonstruktionen vil kræve forstærkninger. Læs mere herom i artiklen om statiske beregninger på Primabolig.dk.
2. Kontakt en byggerådgiver/arkitekt, hvis loft til kip udføres på hanebåndsspær eller med henblik på udvidelse af beboelsesarealet
Er der tale om hanebåndsspær eller foretages der loft til kip med henblik på udvidelse af beboelsesarealet, anbefaler vi, at du først kontakter en byggerådgiver, som kan udføre statiske beregninger.
Byggerådgiveren kan desuden hjælpe med udarbejdelse af byggetilladelse, som kræves, når beboelsesarealet udvides.
3. Giv husforsikringen besked om byggeriet, inden du går i gang
Hvis du har husforsikring, bør du kontakte dit forsikringsselskab, inden arbejdet med loft til kip går i gang. Hvis du ikke meddeler dit forsikringsselskab, at du skal i gang med et byggearbejde, dækker forsikringsselskabet nemlig ikke eventuelle skader, der sker under byggeriet.
4. Udarbejd opgavebeskrivelse og indhent tilbud på loft til kip
Slutteligt skal du udarbejde en opgavebeskrivelse til byggefirmaet, som skal udføre opgaven. I opgavebeskrivelsen bør du gerne redegøre for, om der er tale om hanebåndsspær eller gitterspær, antal kvadratmeter, samt om loft til kip udføres med henblik på udvidelse af beboelsesarealet.
Et eksempel på en opgavebeskrivelse:
Hej
Vi bor på [adresse] ønsker at indhente tilbud på åbning af det uudnyttede loft i stuen med loft til kip. Der er tale om en spærkonstruktion af hanespær, så vi forventer ikke, at åbningen vil kræve forstærkninger af spærkonstruktionen. Stuen, hvor vi ønsker loft til kip, måler 42 m2.
Vedlagt fotos af det uudnyttede loftrum samt stuen hvor vi ønsker loft til kip.
Jeg ser frem til at høre om tidshorisont og pris
Bh.
Når du skal indhente tilbud, anbefaler vi, at du indhenter tilbud fra i hvert fald tre firmaer. Vi anbefaler, at du indhenter tilbud fra vores samarbejdspartner 3byggetilbud øverst på siden – det er gratis, uforpligtende og med hurtigt svar.
Fordele ved loft til kip
- Loft til kip kan give rummet mere plads og vil virke større. Det giver ikke flere kvadratmeter, men du får flere kubikmeter, hvilket gør, at rummet opfattes større.
- Du har mulighed for at etablere ovenlysvinduer, hvilket giver rummet mere naturligt og flot lys.
- Lamper kan hænges ned langs loftet.
- Det kræver ikke byggetilladelse at bygge loft til kip.
Ulemper ved loft til kip
- Hvis spærkonstruktionen er af gitterspær, vil det være en meget omfattende opgave at bygge loft til kip, og det anbefales derfor kun, hvis du alligevel skal udskifte tagbelægning og spær.
- Det vil være dyrere at varme rummet op, da der er flere kubikmeter, som skal varmes op, og varmen stiger desuden til vejrs.
- Akustikken i rummet vil ændre sig. Du vil muligvis opleve, at lyden i rummet bliver mere rungende.
Hvilke regler skal man være opmærksom på i forbindelse med loft til kip?
Som for alle andre byggeprojekter, skal man hovedsageligt være opmærksom på følgende reglementer og bestemmelser for så vidt angår loft til kip:
- Eventuelt krav om byggetilladelse
- Bygningsreglementet (herunder krav til materialer, isolering og brandforhold)
- Eventuelle servitutter tilknyttet ejendommen
- Eventuelle lokalplaner
Du kan læse mere om alle disse forhold nedenfor.
Krav om byggetilladelse afhænger af, om beboelsesarealet udvides
Der skal som udgangspunkt ikke søges om byggetilladelse for at udføre loft til kip, hvis det ikke udvider beboelsesarealet.
Det kan f.eks. være tilfældet, hvis pladsen fra et uudnyttet loftrum udnyttes til at give mere plads i stuen med loft til kip. Det udvider ikke beboelsesarealet, fordi stuen i forvejen er medregnet i BBR-arealet for beboelsesareal, hvorfor der ikke skal søges om byggetilladelse.
Er der derimod tale om etablering af loft til kip som udvider beboelsesarealet, skal der som udgangspunkt søges om byggetilladelse, hvis arealet ikke i forvejen er registreret i BBR-registret som beboelsesareal.
Det kan f.eks. være tilfældet, hvis et tidligere uudnyttet loftrum renoveres og udvides med loft til kip med henblik på beboelse. Er du i tvivl om hvorvidt et areal er registreret som beboelsesareal i BBR-registret, kan du tjekke på BBR.dk.
Bygningsreglementet stiller krav til isolering og brandforhold ved udvidet beboelsesareal
Medfører loft til kip til en udvidelse af beboelsesarealet skal der som tidligere beskrevet som regel søges om byggetilladelse. Men en udvidelse af beboelsesarealet medfører også krav om isolering jf. Bygningsreglementets BR18.
Har tagrummet ikke været udnyttet før, skal der isoleres op til nugældende krav, som er U-værdi 0,10 W/m2 K, svarende til ca. 385 mm mineraluld (lambda klasse 37). Skal man bare frilægge hanebåndene, vil det være en god idé at efterisolere op til minimumskravene i dag, som er U-værdi 0,15 W/m2 K, svarende til ca. 265 mm mineraluld (lambda klasse 37) – dette optager selvfølgelig en del plads/rum nederst på vægkonstruktionen.
Isættes fx ovenlys, kvistvinduer eller vinduer i gavlen, skal disses areal indregnes i det samlede vinduesareal, som maksimum må udgøre 25% af det samlede bruttoetageareal jf. BR18.
Servitutter tilknyttet ejendommen kan begrænse muligheder for loft til kip
Der kan være tinglyste servitutter der regulerer, hvad, hvor og hvordan du må ombygge boligen. Servitutter vil som regel ikke være relevante for loft til kip, medmindre ejendommen er fredet.
Du kan finde servitutter tinglyst din ejendom på Danmarks domstoles Tinglysning.dk ved at logge ind med NemID.
Lokalplaner kan begrænse muligheder for udvendige ændringer af taget
Restriktioner fra lokalplaner vil kun være relevante, hvis der ændres ved det udvendige udseende af taget i forbindelse med loft til kip. Det kan f.eks. være, hvis hele taget renoveres med henblik på, at tagkonstruktionen ændres fra gitterspær til hanebåndsspær.
Lokalplaner og ejerforeningsbestemmelser kan stille begrænsninger for så vidt angår taghældning samt valg af tagbelægning. Lokalplanrestriktioner kan f.eks. være, at der kun må benyttes gule tegltagsten eller at taghældningen kun må være 25 grader.
Hvis der udføres udvendige ændringer af tagkonstruktionen med henblik på at udføre loft til kip, bør du først undersøge kravene i de gældende lokalplaner.
Lokalplanen skal altid følges. Det kræver dispensation at fravige lokalplanen. På Plandata.dk fra Erhvervsstyrelsen kan du se alle lokalplaner på et kort. Sådan bruger du Plandata.dk:
- Vælg din kommune i øverste højre hjørne under “Kortudsnit” eller indtast sommerhusets adresse på “Søg_adresse”.
- Tryk på et af markeringerne på kortet (hvilket vil sige, at dit sommerhus er underlagt en lokalplan)
- I venstre boks kan du se alle lokalplanerne, som åbnes i .pdf, når du klikker.
- I pdf-dokumentet vil der stå krav til tilbygninger som f.eks. garager.
Husk isolering, dampspærre og eventuelt ovenlysvinduer
Når loftet føres til kip, skal der sættes ny isolering op. Du bør sørge for at få etableret så meget isolering, at det opfylder gældende energikrav, som du kan finde i Bygningsreglementet. Den nye isolering vil typisk fylde betragteligt mere end den gamle, hvilket du skal have med i tankerne.
Derudover skal du sørge for at etablere korrekt dampspærre, så den yderste tagkonstruktion (ved spær, lægter og tagbeklædning) er ventileret efter regler og vejledning, da der ellers kan opstå råd og svamp i tagkonstruktionen. Disse regler kan du ligeledes finde i Bygningsreglementet.
Den indvendige beklædning anvendes til at forbedre akustikken i rummet.
Slutteligt er der ved samme lejlighed mulighed for at etablere ovenlysvinduer i taget. Det kan i høj grad anbefales, da det skaber naturligt lys i rummet. Ellers risikerer du, at rummet vil give et mørkt og lukket udtryk.
Pas på med gør-det-selv arbejde
At føre loftet til kip er et yderst omfattende arbejde, som kræver byggeteknisk erfaring. Hvis spærkonstruktionen er af gitterspær, vil det kræve ændringer og forstærkninger af spærkonstruktionen, hvilket er et teknisk omfattende arbejde, der kræver en ingeniør.
Derudover kræver projektet bl.a. at der isoleres ordentligt, dampspærrende placeres rigtigt og at den indvendige loftbeklædning ændres. Desuden skal der muligvis etableres ovenlysvinduer. For at undgå, at taget falder sammen, anbefaler vi derfor, at man holder sig fra gør-det-selv arbejde i forbindelse med byggearbejdet til loft til kip og overlader det til et professionelt tagfirma.
Kræver det byggetilladelse at føre loft til kip?
Loft til kip kræver ikke byggetilladelse fra kommunen for et enfamiliehus. Du skal dog være opmærksom på, at du skal opfylde gældende krav i Bygningsreglementet, bl.a. hvad angår isolering, dampspærre, materialer mv.
Om loft til kip kræver byggetilladelse, før det udføres, afhænger af om ombygningen medfører en udvidelse af beboelsesarealet. Loft til kip i stuen kræver f.eks. ikke byggetilladelse, fordi det ikke øger beboelsesarealet. Loft til kip kan dog kræve byggetilladelse, hvis det udføres i forbindelse med en større renovering af det tidligere uudnyttede loftrum til beboelse. Dertil skal du huske at følge relevante regler i Byggereglementet samt øvrigt gældende servitutter eller lokalplaner.
Prisen for loft til kip varierer, men typisk vil du finde priser på 1.000-1.500 DKK per kvadratmeter for hanebåndsspær og 2.500-3.500 DKK per kvadratmeter for gitterspær. Prisen er inklusive moms og omfatter nedtagning af loft, isolering, maling og elektrikerarbejde. Gitterspær er væsentligt dyrere at føre til kip, fordi det kræver statiske ingeniørberegninger og forstærkninger af spærkonstruktionen.
Når du skal ombygge med loft til kip, skal du følge byggereglementet samt eventuelt gældende servitutter og lokalplaner. Ombygningen kan også kræve byggetilladelse, hvis ombygningen medfører en udvidelse af boligarealet.
Hej jeg har en ældre gård hvor der er hanebånd spær hvor selve hanebåndet skal flyttes ca 300 mm op for at få bedre lofthøjde det er ikke det store problem
men fra ca 1000mm længere nede på spæret fra hanebåndet er der skråstivere og det er dem jeg gerne ville rette op så de er lodrette og derved giver mere gulvplads
har du en ide om hvor meget det vil koste at få en ingenør til at beregne sådan en tagkonstruktion så jeg er på den sikre side
mvh
Michael Skov
Hej Michael
Uden at kende yderligere til den konkrete opgave er det desværre svært give et præcist bud på, hvad en ingeniør vil tage for sådan en opgave. Mange tagfirmaer har ingeniører tilknyttet, så jeg vil anbefale, at du udfylder formularen til vores samarbejdspartner 3byggetilbud.dk her. Når du har indtastet opgaven, vil du få tre uforpligtende tilbud fra tre forskellige tagfirmaer.
Bh Tagtjekker.dk
Hej og tak for jeres oplysninger.
Nogle spørgsmål:
Et typehus koster ca 15% mere på Sjælland end i resten af landet, er der taget højde for disse udsving i maksprisen ?
Når man laver loft til kip, så er der vel også store udgifter til at opbygge vægge ved alle rumadskillelser, men disse fremgår ikke af prisoverslaget, så vidt jeg kan se ?
På forhånd tak.
VH Tea
Hej Tea
Som du også antyder, er den gennemsnitlige månedsløn for håndværkere på Sjælland ca. 6 pct. højere end landsgennemsnittet, så man skal generelt forvente at betale en smule mere for byggeopgaver på Sjælland sammenlignet med resten af landet.
Bemærk, at prisestimaterne for at opføre loft til kip i artiklen er forbundet med usikkerhed, så prisestimaterne skal mere ses som en fingerpeg om prisniveauet snarere end et eksakt facit.
Hvis du ønsker et mere retvisende prisestimat, anbefaler jeg, at du indhenter tilbud på loft til kip hos vores samarbejdspartner 3byggetilbud.dk her.
Bh Tagtjekker.dk
Hejsa. Tak for en fin beskrivelse. Kan i oplyse hvordan man isolerer når det er i en stråtægtejendom der skal udføres loft til kip. Altså er der specielle byggetekniske krav til isolering, ventilering etc, i forhold til andre tagtyper? Eller måske bare oplyse, hvor jeg kan finde disse info?
Mange tak
DBH. Karina.
Hej Karina
Tak for dit spørgsmål.
Først og fremmest er det vigtigt at være opmærksom på brandkravene i Bygningsreglementet. Stråtag hører under brandklasse BROOF(t2), hvilket betyder at der stilles skærpede krav til bl.a. isoleringsmaterialer og dampspærre for at modvirke brandspredning.
Ved loft til kip i en stråtækt ejendom må man kun anvende godkendte, ikke-brændbare isoleringsmaterialer og dampspærre af ukrympeligt materiale som ståluld eller glasvæv.
Isoleringen skal leve op til krav om lambda-værdier og isoleringstykkelse fastsat i Bygningsreglementet.
Ventilation og udluftning er særligt vigtigt i et stråtag for at undgå fugt og råd. Der skal være god ventilation ved tagfod, kip og langs rygning. Evt. kan der monteres varme- og fugtregulerende dampbremsefolie mellem isolering og beklædning.
De specifikke krav og anvisninger fremgår af Bygningsreglementet kap 5 og kap 11 samt SBi-anvisning 273. Her vil du kunne finde mere detaljerede bygningstekniske retningslinjer for stråtage.
Jeg vil klart anbefale at få professionel rådgivning af en erfaren tømrer, bygningskonstruktør eller ingeniør, som har erfaring med stråtage.
Håber det gav lidt mere klarhed.
Bedste hilsner
Tagrenovering.dk