Nyt tag ovenpå det gamle: Hvad skal man være opmærksom på?

Det er ikke altid nødvendigt at udskifte hele taget, hvis man skal have skiftet det gamle tag ud. I visse tilfælde kan man bevare det eksisterende tag og montere ny belægning af profilerede stålplader ovenpå den gamle tagbelægning. Det eksisterende tag vil altså fungere som et slags undertag.

Det er dog ikke altid, at det kan anbefales at lægge nyt tag ovenpå det eksisterende. Læs her om prisen på at lægge nyt tag ovenpå det gamle, samt hvad du bør være opmærksom på, inden du går i gang.

Bestil 3 gratis pristilbud på nyt tag på eksisterende

Generelle estimater for hvad det koster at lægge nyt tag på det eksisterende tag er forbundet med en vis usikkerhed, da den endelige pris vil afhænge af en række faktorer. Hvis du vil have et præcist estimat for nyt tag på det gamle, anbefaler vi, at du benytter servicen fra 3byggetilbud.dk. Du får 3 forskellige tilbud fra 3 forskellige firmaer på et nyt tag på det gamle. Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar. Du kan vælge, om du blot vil bruge tilbuddene som informative estimater og afvise alle tilbuddene, eller om du vil takke ja til et af tilbuddene.

  • Gratis og tilbud i hele landet
  • 100% Uforpligtende
  • Hurtigt svar

Hvad koster et nyt tag på det gamle?

Man benytter typisk ståltag – fx Decra – som tagbelægning på det eksisterende tag. Det skyldes, at ståltag er en forholdsvis let tagbelægning som derfor ikke lægger stort pres på det eksisterende tag. Du kan læse mere om Decratag i vores artikel her eller om ståltag generelt i vores artikel her.

Priserne for de forskellige typer ståltag er som følger:

StåltagtypePris per m2 inkl. montering og moms men ekskl. tillægsudstyr
Decra (Aerodek) ståltagCa. 1.300 kr. per m2
Metrotile ståltagCa. 1.200 kr. per m2
Profilmetal ståltagCa. 1.150 kr. per m2
Lindab ståltagCa. 1.100 kr. per m2
HP-ståltagCa. 1.100 kr. per m2

Decra benyttes som regel som ståltag ovenpå det gamle. En hel udskiftning af et ståltag ligger ca. på 750 DKK per kvadratmeter inkl. arbejdstimer. Men i og med at det eksisterende tag ikke skal bortskaffes, vil prisen for et nyt Decra-tag på det eksisterende ligge på ca. 225-300 per kvadratmeter inkl. arbejdstimer.

Fordele ved nyt tag på det gamle

Fordelen ved at lægge nyt tag ovenpå det gamle – i stedet for at udskifte hele taget – er åbenlys: man sparer penge. Faktisk kan man spare mellem 30-40 pct. af den samlede omkostning til tagrenovering, ved at bevare det eksisterende tag.

ståltag

Ulemper ved nyt tag på det gamle

Det er ikke altid, at det er den bedste løsning at lægge nyt tag på det eksisterende. Ulemperne ved nyt tag på det eksisterende er som følger:

  • Manglende tilsyn med skader og utætheder: man har ikke altid mulighed for at kontrollere om der skulle være opstået skader på den underliggende tagkonstruktion. Det kan føre til bekostelige fugt- og skimmelskader, dårligt indeklima eller dårlig isolering.
  • Risiko for fremtidig stramning af asbestregler: hvis det eksisterende tag indeholder asbest, er der risiko for, at det på et tidspunkt bliver et lovkrav helt at fjerne det. I 2019 vedtog Holland en lov om, at alle asbesttage skal være fjernet senest i 2024 grundet sundhedsfaren. Man kunne forestille sig, at EU kommer med et direktiv som vil kræve noget lignende blandt medlemslandende. Eller at det danske Folketing vedtager en lignende lov som Hollands. Hvis det bliver en realitet i Danmark, at alle asbestholdige tag i Danmark skal fjernes inden et givent årstal, og man har lagt ståltag ovenpå det eksisterende asbestholdige eternittag, betyder det, at hele taget skal brydes op igen. Det vil i så fald være dyrt.
  • Isolering: ståltaget – som lægges ovenpå det eksisterende tag – har ikke isoleringsegenskaber. Derfor bør du sikre dig, at det eksisterende tag er godt isoleret og lever op til kravene om efterisolering på 300 mm, før du belægger det eksisterende tag med nyt tag.
  • Reduceret levetid: Selvom mange producenter af stålplader tilbyder op til 30 års produktgaranti, er der risiko for reduceret levetid ved nyt tag på det gamle ift. hvis hele taget bliver udskiftet. I visse tilfælde vil levetiden kun være 15-20 år.

Hvornår er det en god løsning med nyt tag på det eksisterende?

Selvom der er visse ulemper ved nyt tag på det gamle, kan det sagtens stadig være en god løsning under visse betingelser. Af samme grund er 9 ud af 10 af de Decra-tage som Jydsk Tagteknik lægger tage, som er lagt på eksisterende tage.

Om det er en god idé at lægge et ståltag ovenpå det eksisterende tag afhænger altså af følgende:

  • At det eksisterende tag ikke er asbestholdigt (du kan tjekke om dit tag er asbestholdigt ved at følge vores guide her).
  • At der ikke er risiko for, at fugt- eller skimmelskader i det eksisterende tagværk.
  • At det eksisterende tag er godt isoleret og lever op til kravene om efterisolering på 300 mm (læs mere her).

Generelt anbefaler vi dog, at du rådfører dig med en byggetekniker, før du beslutter dig.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme den

Gennemsnitlig bedømmelse: / 5. Antal stemmer:

Ingen stemmer indtil videre! Vær den første til at bedømme denne artikel.

Da du fandt denne artikel nyttig...

Del artiklen, hvis du har lyst!

Vi beklager, at artiklen ikke var nyttig for dig

Lad os forbedre artiklen

Fortæl os, hvordan vi kan forbedre denne artikel?

Skriv en kommentar

Bemærk: Vi besvarer kun generelle spørgsmål til artiklens indhold i kommentarsporet. Hvis du ønsker at få behandlet din byggeopgave, kan du finde vores samarbejdspartner øverst på siden.