Det kan du læse om
- 1 Hvad koster et nyt tag ovenpå det gamle?
- 2 Hvad er fordelene ved en tag-på-tag-løsning?
- 3 Hvad er ulemperne ved en tag-på-tag-løsning?
- 4 Hvornår er det en god løsning med nyt tag på det eksisterende?
- 5 Kan jeg selv lægge nyt tag ovenpå det gamle?
- 6 Hvilke materialer og værktøj skal jeg bruge til en tag-på-tag-løsning?
- 7 Hvordan udføres en tag-på-tag-løsning?
Det er ikke altid nødvendigt at udskifte hele taget, hvis man skal have skiftet det gamle tag ud. I visse tilfælde kan man bevare det eksisterende tag og montere ny belægning af profilerede stålplader ovenpå den gamle tagbelægning. Det eksisterende tag vil altså fungere som et slags undertag.
Det er dog ikke altid, at det kan anbefales at lægge nyt tag ovenpå det eksisterende. Læs her om prisen på at lægge nyt tag ovenpå det gamle, samt hvad du bør være opmærksom på, inden du går i gang.
Ønsker du gratis rådgivning og tre tilbud på en tag-på-tag-løsning, anbefaler vi, at du udfylder formularen hos vores samarbejdspartner 3byggetilbud.dk.
Du får tre forskellige tilbud fra tre forskellige tagfirmaer, som specialiserer sig i tag-på-tag-løsninger. Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar.
- Hurtigt svar og med tilbud i hele landet
- 3byggetilbud har 4,6 stjerner på Trustpilot og over 400.000 udførte byggeopgaver
- 100% uforpligtende og med gratis rådgivning til tagopgaven
Hvad koster et nyt tag ovenpå det gamle?
Man benytter typisk ståltag som tagbelægning til en tag-på-tag-løsning. Det skyldes, at ståltag er en forholdsvis let tagbelægning, som derfor ikke lægger stort pres på den eksisterende tagkonstruktion.
Erfaringsmæssigt koster et nyt ståltag ovenpå det gamle mellem 700-1.000 kr. pr. m2 inkl. montering. Heraf udgør materialeudgifter til stålplader, lægter, inddækninger mv. ca. 300 kr., mens arbejdsløn til tømrer udgør 400-700 kr.
Pris pr. m2 | |
---|---|
Materialer (stålplader, lægter, inddækninger mv.) | Ca. 300 kr. |
Arbejdsløn til tømrer | 400-700 kr. |
Pris i alt | 700-1.000 kr. |
Priseksempel: Montering af AeroDek (Decra) på 100 m2 tag
Tag-på-tag-løsning med montering af AeroDek ovenpå et eksisterende, gammelt tag med bølgeeternit. 100 m2 på et etplanshus, hvorfor stilladsleje ikke er nødvendig.
Prisen inkluderer ikke tagtilbehør såsom ovenlysvinduer eller tagkviste.
- Produktgaranti på 30 år og udførelsesgaranti på 20 år idet opgaven er udført af en tagdækker med BMI RoofPro-certificering
- Inklusive nye sternbræt omkring taget
- Inklusive opretning af tagkonstruktionen med forstærkning af spærrene
- Nye rendejern og tagrender i galvaniseret stål
- Nye nedløb med 15 års garanti
Pris: 89.600 kr. alt inkl.
Hvad er fordelene ved en tag-på-tag-løsning?
Der er bl.a. følgende to fordele ved en tag-på-tag-løsning ift. en konventionel tagrenovering:
Billigere end en komplet tagrenovering
I og med at det eksisterende tag ikke skal bortskaffes, og at der ikke er udgifter til undertag, er en tag-på-tag-løsning typisk betydeligt billigere end en almindelig tagrenovering.
Man sparer dermed 30-40 pct. af den samlede omkostning til en komplet tagrenovering ved at bevare det eksisterende tag. Det skyldes bl.a., at man undgår omkostninger til nedrivning og bortskaffelse af det gamle tag samt materialer og arbejdsløn til etablering af nyt undertag.
Hurtigere end en komplet tagrenovering
Som regel kan to erfarne tømrere lægge nyt tag ovenpå det gamle på et almindeligt 120 m2 parcelhus på kun en uges tid. Til sammenligning tager det som regel 2-4 uger ved en komplet tagrenovering.
Man slipper også for det omfattende byggerod, som en komplet tagrenovering medfører. Ved tag-på-tag skal den eksisterende tagbelægning ikke fjernes først, og derfor kan man sagtens blive boende i huset, mens arbejdet står på.
Hvad er ulemperne ved en tag-på-tag-løsning?
Det er bestemt ikke uden sine ulemper at lægge et nyt tag ovenpå det eksisterende, og mange byggerådgivere fraråder løsningen. Det skyldes bl.a. følgende ulemper:
- Manglende tilsyn med skader og utætheder: Man har ikke altid mulighed for at kontrollere om der skulle være opstået skader på den underliggende tagkonstruktion. Det kan føre til bekostelige fugt- og skimmelskader, dårligt indeklima eller dårlig isolering.
- Risiko for fremtidig stramning af asbestregler: Hvis det eksisterende tag indeholder asbest, er der risiko for, at det på et tidspunkt bliver et lovkrav helt at fjerne det. I 2019 vedtog Holland en lov om, at alle asbesttage skal være fjernet senest i 2024 grundet sundhedsfaren. Man kunne forestille sig, at EU kommer med et direktiv som vil kræve noget lignende blandt medlemslandende. Eller at det danske Folketing vedtager en lignende lov som Hollands. Hvis det bliver en realitet i Danmark, at alle asbestholdige tag i Danmark skal fjernes inden et givent årstal, og man har lagt ståltag ovenpå det eksisterende asbestholdige eternittag, betyder det, at hele taget skal brydes op igen. Det vil i så fald være dyrt.
- Isolering: Ståltaget – som lægges ovenpå det eksisterende tag – har ikke isoleringsegenskaber. Derfor bør du sikre dig, at det eksisterende tag er godt isoleret og lever op til kravene om efterisolering på 300 mm, før du belægger det eksisterende tag med nyt tag.
- Reduceret levetid: Selvom mange producenter af stålplader tilbyder op til 30 års produktgaranti, er der risiko for reduceret levetid ved nyt tag på det gamle ift. hvis hele taget bliver udskiftet. I visse tilfælde vil levetiden kun være 15-20 år.
Hvornår er det en god løsning med nyt tag på det eksisterende?
Selvom der er betydelige ulemper ved nyt tag på det gamle, kan det sagtens stadig være en god løsning under visse betingelser. Af samme grund er 9 ud af 10 af de Decra-tage som Jydsk Tagteknik lægger tage, som er lagt på eksisterende tage.
Hvis du overvejer en tag-på-tag-løsning, bør du sikre, at:
- Det eksisterende tag ikke er asbestholdigt (du kan tjekke om dit tag er asbestholdigt ved at følge vores guide her).
- Der ikke er risiko for fugt- eller skimmelskader i det eksisterende tagværk.
- Det eksisterende tag er velisoleret og lever op til kravene om efterisolering på 300 mm (læs mere her).
Generelt anbefaler vi dog, at du rådfører dig med en byggetekniker, før du beslutter dig.
Kan jeg selv lægge nyt tag ovenpå det gamle?
Ja, du kan godt selv lægge nyt tag ovenpå det gamle, hvis du har en del byggerfaring og er en habil gør-det-selv person. For den gængse parcelhusejer er det dog et projekt, man bør overlade til professionelle. Alternativt kan man alliere sig med en tømrer, der kan hjælpe til på de svære steder.
Opgaven kræver en del planlægning og specialværktøj som pladesaks og pladenipler, måske en sømpistol til montering af lægter, samt en god portion tålmodighed. To personer kan klare opgaven på ca. en uges tid på et almindeligt parcelhus.
Hvilke materialer og værktøj skal jeg bruge til en tag-på-tag-løsning?
Til en tag-på-tag løsning skal du bruge følgende materialer og værktøj:
Materialer:
- Stålplader i tagets fulde højde, der dækker hele tagfladen.
- Lægter til at bygge et solidt skelet direkte på det gamle tag.
- Evt. nye stern- og vindskederbrædder afhængigt af tagets nuværende tilstand.
- Inddækningsprofiler og fodblik for at sikre tætte samlinger langs tagets kanter.
- Rygningsbånd og -plader til at tætne tagryggen.
- Blødt materiale som fx Wakaflex til inddækning omkring skorsten og andre gennemføringer.
- Tagrender og nedløbsrør til at lede regnvand væk fra huset.
Værktøj:
- Specialværktøj som pladesaks og pladenipler til at tilpasse stålpladerne.
- Skruemaskine eller bore-/skruemaskine.
- Evt. en sømpistol til monteringen af lægter (kan lejes).
- Vinkelsliber til tilpasning af inddækninger.
- Almindeligt værktøj som hammer, sav, vinkel, vaterpas, snor, målebånd osv.
Afhængigt af dit tags nuværende udformning og særlige detaljer som kviste og ovenlys, kan der være behov for ekstra materialer og specialværktøj.
Hvordan udføres en tag-på-tag-løsning?
En tag-på-tag-løsning udføres med følgende trin:
- Skelet: Byg et solidt skelet af lægter direkte ovenpå det eksisterende tag. Monter lægter både på langs og på tværs, så der dannes et gitter.
- Opretning: Ret skelettet op og juster det, så det danner en helt plan flade.
- Stern og vindskeder: Forhøj eller udskift stern- og vindskederbrædder, så de passer til det nye tags højde.
- Tagplader: Monter de nye tagplader fra den ene ende af taget og arbejd hen mod den anden ende. Skru pladerne fast i skelettet efter en nøje plan.
- Inddækninger: Monter fodblik og inddækningsprofiler langs tagets kanter for at sikre tætte samlinger.
- Rygning: Monter rygningsbånd og rygningsplader ved tagryggen for at sikre en vandtæt samling.
- Gennemføringer: Tætn omhyggeligt ved gennemføringer som skorsten og ventilationshætter med et blødt inddækningsmateriale.
- Tagrender: Monter nye tagrender og nedløbsrør.
Husk at forberedelse, overblik og præcision er nøglen til et godt resultat. Overvejer at alliere dig med en professionel håndværker, særligt til de mere krævende dele af projektet.