Regler for solceller: Komplet guide til afregning, skat og byggetilladelse i 2024

Inden du monterer solceller som privatperson er det en god idé at orientere sig om gældende regler, herunder afregning, beskatning og evt. krav om byggetilladelse. Nedenfor finder du et samlet overblik som er opdateret med nye afregningsregler for 2024.

Få gratis rådgivning og 3 tilbud på solceller

Er du i tvivl om reglerne for solceller, anbefaler vi, at du benytter servicen fra 3byggetilbud.dk.

Du får gratis rådgivning og 3 tilbud på solceller fra 3 firmaer – Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar.

Firmaerne arbejder hver dag med solceller og er derfor godt inde i reglerne – både hvad angår afregning, skat og krav til solcellerne. På den måde er du sikret kompetent rådgivning.

  • Hurtigt svar og tilbud i hele landet
  • 100% uforpligtende og med gratis rådgivning

Hvilke nye afregningsregler gælder for solceller i 2024?

Energinet annoncerede i maj 2023 indførelse af øjeblikstarifering fra d. 1. januar 2024.

I maj 2023 meddelte Energinet, at der fra 1. januar 2024 indføres en ændring i reglerne for afregning af solceller i Danmark.

Ændringen medfører, at private solcelleejere kun kan øjebliksafregne overskudsstrømmen fra deres solcelleanlæg (se mere på Energinet.dk).

De eksisterende regler indtil 1. januar 2024

I dag kan man vælge timeafregning (gruppe 2) af overskudsstrøm fra solceller. Overskudsstrømmen bliver modregnet i dit forbrug, hvis du bruger den indenfor en time.

Eksempel: Producerer solcelleanlægget 3 kWh overskudsstrøm, og forbruger du 2 kWh fra elnettet indenfor samme time, skal du kun betale for 1 kWh.

De nye regler efter 1. januar 2024

Fra 2024 vil øjebliksafregning (gruppe 3) være den eneste tilgængelige model for solcelleanlæg. Alt overskudsstrøm, der produceres og ikke øjeblikkeligt forbruges af ejeren, sælges automatisk til elnettet.

Ejeren vil modtage betaling for denne strøm, men kan ikke længere modregne den i sit eget strømforbrug fra elnettet.

Eksempel: Producerer solcelleanlægget 3 kWh, og forbruger du 2 kWh fra elnettet samtidigt, vil du stadig blive faktureret for fulde 2 kWh fra nettet, uafhængigt af solcelleanlæggets produktion. Du modtager stadig betaling for de 3 kWh til spotpris.

Skiftet fra time- til øjebliksafregning er en del af Energinets bestræbelser på at harmonisere afregningssystemet for elproducenter og er i overensstemmelse med EU’s regler, som søger en mere retfærdig fordeling af omkostningerne ved drift og vedligehold af elnettet.

Bemærk: Ændringen fra Energinet påvirker ikke selve elafgiften, som fortsat modregnes dit salg af overskudsstrøm som minimum til år 2032.
Foto: Solartag.
Foto: Solartag. Batteri til solcellerne kan nu i endnu højere grad betale sig efter de nye afregningsregler.

Kan solceller stadig betale sig efter de nye afregningsregler i 2024?

Energinet estimerer, at de nye afregningsregler øger afgiftsbetalingen for hver private solcelleejer med ca. 475 kr. årligt, hvilket samlet set løber op i omkring 40 mio. kr. Disse omkostninger er hidtil blevet betalt af øvrige danske elforbrugere.

Solceller kan dog sagtens stadig betale sig efter de nye afregningsregler – særligt hvis du installerer et batteri sammen med solcelleanlægget.

Med et batteri til solcelleanlægget kan du lagre strømmen som solcelleanlægget har produceret i løbet af dagen. På den måde reducerer du dit forbrug af strøm fra elnettet og øger dit forbrug af strøm fra solcelleanlægget – hvilket ultimativt reducerer afgifter og tariffer på strømmen.

Fra 2024 bliver øjebliksafregning standard for solcelleejere, hvilket øger værdien af at have et batteri. Med øjebliksafregning sælges overskydende strøm straks til elnettet, ofte til en lavere pris end hvad du betaler for at købe strøm.

Et batteri lagrer den strøm, du ikke bruger med det samme, hvilket øger din udnyttelse af solcelleanlæggets energi. Ifølge solcelleproducenten Solartag kan et batteri hæve en husstands eget forbrug af solstrøm fra 50% til 80%.

Det betyder, at en større del af din strøm er selvforsynet, undgår tariffer og afgifter, og reducerer dine samlede elomkostninger.

Skal jeg indhente byggetilladelse til opførelse af solceller?

Det vil i de fleste tilfælde ikke kræve byggetilladelse at opsætte solceller, hvis de indgår som en integreret del af ejendommen (f.eks. parallelt med tagoverfladen). Det vil dog f.eks. kræve byggetilladelse i Københavns Kommune, hvis:

  • Solcelleanlægget ikke overholder Bygningsreglementets bestemmelser om fx højde- og afstandskrav.
  • Det påvirker brand- samt konstruktionsforhold eller udløser en fornyet helhedsvurdering.
  • Din grund er omfattet af lokalplan, servitutter eller fredet i et omfang, der begrænser solceller.

Det er kommunerne, som udsteder byggetilladelser, og derfor varierer reglerne for, hvornår du skal have byggetilladelse også delvist fra kommune til kommune. Kontakt derfor altid din kommunes miljø- og teknikforvaltning, hvis du er i tvivl om byggetilladelse.

Selvom solcelleanlægget ikke nødvendigvis kræver byggetilladelse at opføre, skal du stadig huske at indmelde anlægget til Bygnings- og Boligregistret (BBR), som du kan gøre på BBR.dk.

Hvornår skal jeg betale skat af mine solceller?

Du må sælge el for op til 7.000 kr. om året, før du skal betale skat. 7.000 kr. i solgt strøm svarer ca. til 2.800-3.500 kWh. Hvis I er flere voksne i husstanden, f.eks. hvis I er et ægtepar, har I begge et bundfradrag på 7.000 kr. (svarende til i alt 2 x 7.000 kr. årligt).

Ovenstående kendes som den skematiske ordning, som er den eneste skattemodel, hvis dine solceller opføres i dag. Hvis dine solceller er opført i november 2012 eller tidligere, er dine solceller formentlig omfattet af den regnskabsmæssige ordning, som du kan læse mere om på Skat.dk.

Integreret solcelletag
Foto: Solartag.

Hvordan indberetter jeg indkomst fra mit solcelleanlæg til skat?

Medmindre dit solcelleanlæg er monteret før 2012, beskattes dit solcelleanlæg med den såkaldt skematiske ordning. Du indberetter skat for indtægter af solceller med følgende trin:

  1. Tjek din årlige afregning fra elselskabet: Denne afregning viser, hvor meget strøm dine solceller har solgt tilbage til elnettet.
  2. Indberet kun, hvis salget overstiger 7.000 kr. pr. person: Hvis din samlede salgsindkomst fra solcellerne overstiger 7.000 kr. årligt pr. myndige person i husstanden, skal du indberette.
  3. Beregn det skattepligtige beløb: Du skal indberette 60 pct. af det beløb, der overstiger 7.000 kr. i bundfradrag pr. myndige person i husstanden.
  4. Indtast indkomsten på årsopgørelsen: Indtast beløbet i rubrik 20 på din årsopgørelse.
  5. Opdater evt. din forskudsopgørelse: For at undgå restskat kan du opdatere din forskudsopgørelse med det forventede salgsresultat i rubrik 250.

Eksempel af skatteberegning for enkeltperson i hustanden:

Eksempel: Jens har et solcelletag, som ud over at dække eget elforbrug, har solgt el for 9.200 kr. til elselskabet. Indtægten fratrukket bundfradraget er således 9.200 – 7.000 = 2.200 kr. Den skattepligtige indtægt er 2.200 kr. x 60 pct. = 1.320 kr. Jens skriver derfor 1.320 kr. i rubrik 20 på årsopgørelsen.

Eksempel af skatteberegning for et ægtepar med solcelleanlæg

Eksempel: Jens og Berit har et solcelletag, som ud over at dække eget elforbrug, har solgt el for 9.200 kr. til elselskabet. Jens og Berit har et samlet bundfradrag på 7.000 kr. x 2 = 14.000 kr. Jens og Berit skal slet ikke betale skat, fordi deres indtægt ikke overstiger bundfradraget.

Gives der tilskud til opførelse af solceller?

Der ydes pt. ikke hverken statsligt eller kommunalt tilskud til privat opførelse af solceller.

Tidligere har man kunne få håndværkerfradrag i forbindelse med montering af solcellerne, men håndværkerfradraget blev afskaffet i foråret 2022.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme den

Gennemsnitlig bedømmelse: / 5. Antal stemmer:

Ingen stemmer indtil videre! Vær den første til at bedømme denne artikel.

Da du fandt denne artikel nyttig...

Del artiklen, hvis du har lyst!

Vi beklager, at artiklen ikke var nyttig for dig

Lad os forbedre artiklen

Fortæl os, hvordan vi kan forbedre denne artikel?

2 kommentarer til “Regler for solceller: Komplet guide til afregning, skat og byggetilladelse i 2024”

  1. Hej
    Vi afregner efter den regnskabsmæssige metode og er i dag i gruppe 6, har i et eksempel på hvordan vi med de nye regler indrapporterer dette til skat?
    På forhånd tak
    Med venlig hilsen
    Dorte Gutmann

    Svar
    • Hej Dorte

      Tak for dit spørgsmål. Med de nye afregningsregler fra 1. januar 2024, hvor timeafregning (gruppe 2) udgår og erstattes af øjebliksafregning (gruppe 3), vil regnskabsmetoden forblive uberørt. Det betyder, at du fortsat skal indberette solcelleindtægter efter de gældende regler for den regnskabsmæssige metode, du følger nu.

      Overskuddet skal fortsat indberettes i rubrik 111 på din årsopgørelse, mens eventuelle underskud skal skrives i rubrik 112.

      Bare for at give et konkret eksempel: Lad os sige, at dit solcelleanlæg i 2024 producerer strøm for 20.000 kr, hvoraf de 5.000 kr sælges til elselskabet, og resten forbruges af dig selv. Dine udgifter til drift og afskrivninger er på 10.000 kr. Det skattepligtige overskud bliver så:

      Indtægter: 20.000 kr
      Udgifter: 10.000 kr
      Overskud (indberettes i rubrik 111): 10.000 kr

      Bh Tagrenovering.dk

      Svar

Skriv en kommentar

Bemærk: Vi besvarer kun generelle spørgsmål til artiklens indhold i kommentarsporet. Hvis du ønsker at få behandlet din byggeopgave, kan du finde vores samarbejdspartner øverst på siden.