Test af solcelleanlæg: De 4 bedste i test og hvordan du vælger det rigtige

Der er en række parametre du skal overveje, når du anskaffer et solcelleanlæg til husets tag. Nedenfor har vi samlet en oversigt med nogle af de bedste solcellepaneler, batterier og invertere, der fås på det danske marked.

Du kan senere i artiklen læse, hvilke parametre vi lægger vægt på i udvælgelsen.

Få gratis rådgivning og 3 tilbud på nyt solcelleanlæg

Hvis du vil have et tilbud på solcelleanlæg inkl. montering, anbefaler vi, at du benytter servicen fra 3byggetilbud.dk.

Du får 3 forskellige tilbud fra 3 forskellige firmaer på et nyt solcelleanlæg – Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar.

Du kan vælge, om du blot vil bruge tilbuddene som informative estimater og afvise alle tilbuddene, eller om du vil takke ja til et af tilbuddene.

  • Hurtigt svar og tilbud i hele landet
  • 100% uforpligtende og med gratis rådgivning

Hvilke solcelleanlæg er bedst i test?

Der findes ikke et solcelleanlæg, der objektivt set er det bedste – det afhænger af kravene og behovene til solcelleanlægget.

Nedenfor har vi dog samlet en række solcelleanlæg, som kunne kvalificere sig som de bedste i test. Se mere om, hvordan de er udvalgt, i afsnittet ‘Hvilke parametre bør jeg vælge et solcelleanlæg ud fra?

MærkeModelEffektivitetWatt peakTolerance output
HyundaiHiE-S430HG(FB)20,7%430W+ 5W
Meyer BurgerSWCT 39021,2%390W+ 5W
SoliTekStandard HC20,48%400W+/- 5%
Astro5s20,7%400W+ 5W

Kan man stole på databladet for solcelleanlægget?

Når du køber ny benzinbil, er det velkendt, at producenten er rundhåndet, når der angives, hvor mange km bilen kører på literen. Producenten angiver typisk, hvor meget bilen kan køre på literen under helt optimale forhold, og derfor skal du ofte regne med et noget lavere antal km per literen i praksis.

Omvendt forholder det sig faktisk med solcelleanlæg. Vælger du et solcelleanlæg fra en velkendt producent, kan du forvente, at man holder hvad man lover. F.eks. bemærker Bolius:

Generelt er billedet, at de solcelleanlæg, der findes på markedet, leverer den mængde strøm, producenten har angivet.

Christina Schjervig, fagekspert, Bolius.dk

I databladet bør du især være opmærksom på ‘Tolerance of Pmax’, som angiver den tilladte variation i panelets maksimale effekt (watt peak). Hvis ‘Tolerance of Pmax’ er angivet som ‘0 ~ +5W’, betyder det, at panelet kan producere op til 5 watt mere end den nominelle effekt, men ikke mindre. Er tallet omvendt negativt, må solcelleanlægget gerne producere mindre, end hvad er angivet.

Er tolerancen i plus, må anlægget afvige til den positive side, og er det i minus, må det afvige til den negative side.

Integreret solcelletag
Foto: Solartag.

Hvilke parametre bør jeg vælge et solcelleanlæg ud fra?

Nogle af de vigtigste parametre for et solcelleanlæg er:

Effektivitet angiver solcelleanlæggets energiudnyttelse

Effektiviteten af et solcellepanel angiver panelets evne til at konvertere modtaget solenergi til brugbar elektrisk energi.

Foto: Solartag.

Hvis panelet har en effektivitet på 20 pct., betyder det, at 20 pct. af sollyset, der rammer panelet, bliver omdannet til elektricitet. Højere effektivitet betyder, at du får mere elektricitet pr. m2 solcelle.

Watt peak angiver solcelleanlæggets maksimal ydelse

Hvis du er interesseret i at vide, hvilket solcelleanlæg der er mest effektivt, skal du kigge på måleenheden watt peak (også angivet som nominal output (Pmpp) eller Pmax i databladet). Watt peak er en standardiseret måleenhed, der angiver solcellepanelets maksimale effekt under ideelle forhold, typisk i et testcenter.

Antallet af watt angivet for selve solcelleanlægget er typisk også lig med watt peak. Som tommelfingerregel producerer et solcellepanel årligt 0,9 kWh per kWp. Producerer et solcelleanlæg f.eks. 10.000 kWp, kan du som tommelfingerregel forvente en strømproduktion på 9.000 kWh om året.

Du skal langt fra regne med, at solcellerne hyppigt vil producere samme mængde watt, som er angivet i watt peak. Ikke desto mindre giver watt peak et standardiseret mål for solcelleanlæggenes effektivitet, så du nemt kan sammenligne forskellige solceller.

Tolerance output angiver den tilladte variation

Et ofte overset men vigtigt tal er solcelleanlæggets tolerance output. Tolerance output angiver den tilladte variation i panelets maksimale effekt (watt peak).

Det er særligt bemærkelsesværdigt, hvis tolerance output er negativ. Det betyder, at watt peak reelt må være mindre, end hvad der er angivet.

Flere dioder reducerer effekten af skygge

Skygge kan reducere ydelsen af et solcelleanlæg markant, især hvis det er placeret på steder med risiko for periodisk skygge. Her spiller bypass dioderne en afgørende rolle.

Nutidens solcellepaneler er ofte udstyret med flere bypass dioder i hvert panel. Et 300-watt solcellepanel med 3 bypass-dioder vil, ved en skyggepåvirkning af 1/3 af panelet, kun opleve et tab på 100 watt i stedet for at miste hele panelets ydelse.

Forventer du, at et eller flere af solpanelerne vil påvirkes af periodisk skygge (f.eks. fra høje træer, tagkviste, skorsten el.lign.), er det en god idé at vælge en solcellemodel med mange bypass dioder.

To typer garanti

Hos producenten af et solcelleanlæg er særligt produktgarantien og ydelsesgarantien /effektgarantien relevant.

  • Ydelsesgaranti/effektgaranti: Angiver de garanterede antal år, hvor solcellerne producerer mindst 80 pct. strøm sammenlignet med da solcellerne blev monteret. Forvent en ydelsesgaranti i markedet på 15-25 år.
  • Produktgaranti: Garanterer, at produktet i en specificeret periode vil være fri for fejl og mangler i materialer og håndværk under normale brugs- og installationsforhold. Typisk mindre væsentlig end ydelsesgarantien. Forvent en produktgaranti i markedet på 15-25 år.

Når du hyrer en leverandør til at installere og tilslutte solcelleanlægget, er det firmaet som vil forestå ydelses- og produktgaranti. Derfor er det en god idé at vælge et firma, som har været mange år på markedet.

Hvilke parametre bør jeg vælge et batteri ud fra?

Nogle af de vigtigste parametre for et batteri til solcelleanlægget er:

Kapacitet

Kapaciteten på et batteri angiver mængden af energi, det kan lagre – typisk angivet i kWh. Man kan typisk finde batterier med en kapacitet på mellem 3-10 kWh til private husstande.

Den ideelle kapacitet afhænger af husstandens strømforbrug i aftentimerne og når solcelleanlægget forventeligt ikke vil producere strøm.

Levetid og garanti

Et lithiumbatteri mister med tiden og antallet af opladningscyklusser sin kapacitet. Derfor skal du altid tjekke den forventede levetid og ydelsesgaranti på batteriet i databladet.

F.eks. har XOLTA-batteriet en forventet levetid på 15 år og en ydelsesgaranti på 10 år. Ydelsesgarantien garanterer, at batteriet har en kapacitet på mindst 70 pct. efter 10 år sammenlignet med da batteriet blev monteret.

Afladningshastighed og antal faser

Batteriets afladningshastighed angiver, hvor meget strøm batteriet kan levere til husstanden i realtid – altså hvor meget strøm batteriet kan levere et givent øjeblik.

Det kan være relevant, hvis din husstand har et højt strømforbrug på spidstidspunkter i løbet af døgnet.

Intelligent batteri som køber strøm, når det er billigt

Mange moderne batterier er tilkoblet internettet. På den måde kan batteriet kombinere data om vejrudsigt, forbrugsmønstre og fremtidig strømpris til automatisk at købe strøm fra elnettet og lagre det på batteriet, når strømprisen er lav.

F.eks. er strømmen typisk billig midt på dagen og dyr om aftenen. Batteriet kan ved at tilgå data om vejrudsigten vurdere, om solen forventeligt vil kunne lade hele batteriet op – hvis ikke, vil batteriet købe strøm på billige tidspunkter i løbet af dagen.

Et intelligent batteri øger besparelsespotentialet fordi det ikke kun lagrer solenergien men også optimerer strømkøb og -forbrug. Xolta er i øjeblikket det eneste batteri, som tilbyder en intelligent løsning på det danske marked, men flere aktører vil forventeligt tilbyde intelligente løsninger i fremtiden.

Et XOLTA-batteri lagrer ikke kun din egenproducerede strøm. Estimerer algoritmen en stor difference i elprisen i løbet af et døgn og forventes en lav produktion fra solcelletaget den pågældende dag, køber XOLTA-batteriet strøm, når elprisen er lav (markereret med grøn), som derefter kan forbruges, når elprisen er høj (markeret med rød). Data: gennemsnitlig spotpris per døgn fra 1/1-2021 til og med 22/11-2021. Kilde: Nord Pool.

Hvordan vælger jeg en leverandør til mit solcelleanlæg?

Når du køber solceller gennem en leverandør, der også står for monteringen, er det vigtigste nøgletal, du skal bede om beregninger for, følgende: Hvad er den beregnede pris per kWh produceret af solcellerne hos jer?

Forudsat at alle leverandører leverer nogenlunde pålidelige beregninger, kan du med fordel vælge den leverandør, der tilbyder den bedste pris per kWh produceret af solcellerne.

Dertil bør du vælge en leverandør som du har tillid til, og som har eksisteret på markedet i mange år.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme den

Gennemsnitlig bedømmelse: / 5. Antal stemmer:

Ingen stemmer indtil videre! Vær den første til at bedømme denne artikel.

Da du fandt denne artikel nyttig...

Del artiklen, hvis du har lyst!

Vi beklager, at artiklen ikke var nyttig for dig

Lad os forbedre artiklen

Fortæl os, hvordan vi kan forbedre denne artikel?

Skriv en kommentar

Bemærk: Vi besvarer kun generelle spørgsmål til artiklens indhold i kommentarsporet. Hvis du ønsker at få behandlet din byggeopgave, kan du finde vores samarbejdspartner øverst på siden.