Fransk altan: Se priser, modeller og gældende regler

En fransk altan er ofte det optimale valg, når det ikke er muligt eller ønsket at få en traditionel altan. Det kan eksempelvis være i stuelejligheder eller ved indhak i hjørner, hvor der ofte kun gives tilladelse til franske altaner. Det samme gør sig gældende i tilfælde, hvor der er under otte meter til modstående bygning. Franske altaner er særligt populære i københavnske lejligheder.

Få 3 gratis tilbud på fransk altan

Generelle prisestimater for ny fransk altan er forbundet med en vis usikkerhed, da den endelige pris vil afhænge af en række faktorer. Hvis du vil have et præcist estimat for ny fransk altan, anbefaler vi, at du benytter servicen fra 3byggetilbud.dk. Du får 3 forskellige tilbud fra 3 forskellige firmaer på ny fransk altan. Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar. Du kan vælge, om du blot vil bruge tilbuddene som informative estimater og afvise alle tilbuddene, eller om du vil takke ja til et af tilbuddene.

 • Gratis og tilbud i hele landet
 • 100% uforpligtende
 • Hurtigt svar

Forstå 3byggetilbud på 1 minut:

3byggetilbud.dk - Forstå konceptet på 1 minut

Hvad koster en fransk altan?

Prisen på en fransk altan afhænger af en række faktorer, men som tommelfingerregel koster en fransk altan kun en tredjedel af prisen på en traditionel altan. Det er således en økonomisk løsning, som samtidig bringer udelivet helt tæt på.

En typisk fransk altan koster mellem 40.000-70.000 DKK. Prisen vil bl.a. afhænge af altandøren: en 2-fagsdør (dobbeltdør) vil typisk koste mere end en 1-fagsdør, mens en 3-fagsdør vil være endnu dyrere. Altandøren vil i sig selv typisk koste 10.000-15.000 DKK afhængigt af materialevalg og antal fag.

Hvad er en fransk altan, og hvad er fordelene?

En fransk altan er en åbning i dørhøjde uden vandret afsats eller altanplade som man kan træde ud på. Udenpå åbningen er der et rækværk. Franske altaner er særligt populære i lejligheder, da det giver et godt lysindfald og indeklima samtidig med at franske altaner kan monteres i de fleste lejligheder, fordi det ikke fører til reduktioner af underboens dagslys.

Der er en lang række fordele ved en fransk altan, som kan gøre den franske altan det ideelle valg for dig:

 • En økonomisk løsning: en fransk altan koster typisk kun en tredjedel af en traditionel altan, hvilket gør det til en økonomisk løsning for dig, som stadig vil have lys, luft og godt indeklima.
 • Kan monteres i de fleste lejligheder: der gælder en række regler for montering af altaner i lejlighedskomplekser. Det gælder fx 10%-reglen som betyder, at altanen ikke må reducere underboens dagslys med mere end 10 procent (BR18 §379 – §381). Da en fransk altan ikke har nævneværdig længde, kan en fransk altan monteres i de fleste lejligheder.
 • Bedre lysindfald, luft og indeklima: den franske altan er særligt populær i soveværelser i lejligheder, da det giver et bedre lysindfald, luft og indeklima.
 • Værdistigning af boligen: en fransk altan er som regel en god investering, som mere end tjener sig selv hjem, da det som fører til værdistigning af boligværdien.

Hvilke modeller fås franske altaner i?

Når man skal have monteret en fransk altan, skal man foretage en række valg. Dels skal man vælge en altandør. Hvilken altandør man vælger, vil i høj grad afhænge af, hvad der kan lade sig gøre: i nogle tilfælde vil der kun være plads til en 1-fagsdør, mens der i andre tilfælde vil være plads til en 2-fagsdør eller sågar 3-fagsdør.

Derudover skal man vælge rækværk/værn for den franske altan: her kan man vælge stålværn i gitter eller glasværn. Man kan desuden supplere værnet med trægelænder.

Sådan udformer du en projektbeskrivelse til fransk altan

Når man forespørger et tilbud til fransk altan, gælder det om – ligesom for alle andre byggeopgaver i øvrigt – at være så præcis og detaljeret om, hvad opgaven omfatter. På den måde undgår man misforståelser med byggefirmaet på et senere tidspunkt og får et retvisende billede af, hvad en ny fransk altan vil koste.

En fyldestgørende projektbeskrivelse bør indeholde:

 • Adresse
 • Tidsfrist for udførelse
 • Højde samt ønsket materiale for rækværket omkring den franske altan
 • Om hvorvidt der i dag er vindue hvor altandøren skal være og dimensionerne for vinduet
 • Ønskede dimensioner for altandøren
 • 1-, 2- eller 3-fag altandør
 • Eventuelt tillægsudstyr
 • Om der skal udarbejdes ansøgning om byggetilladelse hos kommunen

Dertil vil det være brugbart for altanfirmaet, hvis du også vedhæfter fotos af området, hvor altanen ønskes.

Du kan benytte dig af nedenstående skabelon på en fyldestgørende projektbeskrivelse:

Kære [Altanfirma]

Vi bor på [adresse] og ønsker en ny fransk altan i [stål, aluminium eller andet materiale]. Ideelt set ser vi gerne, at arbejdet er fuldført inden den [tidsfrist], da vi gerne vil benytte os af altanen i løbet af sommeren.

Der skal være rækværk rundt om hele altanen med en højde på [højde] cm i [stål, glas eller andet materiale]. Vinduet, som skal ombygges til altandør, har dimensionerne [højde af vindue] cm i højde x [bredde af vindue] cm i bredde. Tilbuddet skal desuden inkludere tillægsudstyr som [træhåndliste, trægulv el.lign.].

Vi har ikke ansøgt om byggetilladelse fra kommunen, hvilket vi godt kunne bruge jeres hjælp til. Vi ser frem til at høre fra jer om tidsplan og pris.

Bedste hilsner

Byggetilladelse til fransk altan

Man skal altid søge byggetilladelse, inden man monterer en fransk altan. Du vil typisk kunne finde mere information på din kommunes hjemmeside, eller ved at kontakte kommunens tekniske forvaltning telefonisk. Nogle altanfirmaer har både ingeniør og arkitekt tilkoblet og vil kunne søge byggetilladelsen hos kommunen på dine vegne.

Hvilke regler gælder der for ny fransk altan?

Bygningsreglementet samt andre love stiller en række lovkrav til franske altaner:

 • Altaner og tagterrasser må ikke skabe væsentlige indbliksgener i forhold til andre bygninger (BR18 §188). Det betyder i praksis, at altanen ikke må give væsentlige indbliksgener for anden bebyggelse på grunden og på nabogrunde. Indbliksgener beror dog på en konkret vurdering.
 • Altandøre skal have en fri passagebredde på minimum 77cm (BR18 §52 og §53).
 • Der skal etableres niveaufri adgang til altaner, hvor der er direkte adgang fra bolig eller opholdsareal – dørtrin må maksimalt være 2,5 cm højt (BR18 §51 og §53).
 • Nye døre og vinduer skal overholde gældende krav om isolering (BR18 §258).
 • Værn skal minimum være 100 cm høje og skal udformes, så det er svært for børn at klatre op på dem. Afstanden mellem lodrette tremmer må maximalt være 89mm fra midte til midte. Desuden bør altaner udføres med værnet udført således, at flasker og andre genstande ikke kan være årsag til personskader (BR18 §58 – §60).
 • Altaner må af hensyn til brand og redningsveje ikke gå ind foran en trappeopgangs brandsektion (BR18 §126 – §133).
 • Da en stor altan kan reducere dagslyset for en underbo betragteligt, skal nye altaner dimensioneres og placeres ud fra, at den ikke må reducere underboens dagslys med mere end 10 procent (BR18 §379 – §381). Denne regel er ikke relevant for franske altaner.
 • Altaner skal konstrueres i henhold til gældende normer (BR18 §340 – §357).
 • Alle altaner der rager ud over et vejareal skal placeres min. 2,8 m over fortov og min. 1,5 m fra kørebanekant / cykelsti. Alle altaner der rager ud over et vejareal med kørebaneareal langs bygningen skal placeres min. 4,2 m over terræn (Lov om offentlige veje mv. §86 stk. 2). Ikke relevant for franske altaner.

Fransk altan og håndværkerfradrag

Der gives desværre ikke håndværkerfradrag for montering af ny fransk altan

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme den

Gennemsnitlig bedømmelse: / 5. Antal stemmer:

Ingen stemmer indtil videre! Vær den første til at bedømme denne artikel.

Da du fandt denne artikel nyttig...

Del artiklen, hvis du har lyst!

Vi beklager, at artiklen ikke var nyttig for dig

Lad os forbedre artiklen

Fortæl os, hvordan vi kan forbedre denne artikel?

4 kommentarer til “Fransk altan: Se priser, modeller og gældende regler”

  • Hej Tine

   Jeg mener ikke umiddelbart at Bygningsreglementet specificerer nogen minimumsafstand mellem den franske altan og gavlen, men jeg vil anbefale, at I får dette bekræftet af altanfirmaet.

   At der måtte være byggetekniske forhold som gør det mere hensigtsmæssigt at have en mimimumsafstand på 2,5 meter mellem gavl og altan kan meget vel være korrekt, men det afhænger af den konkrete sag.

   Generelt anbefaler jeg derfor, at I får et altanfirma til at vurdere jeres byggetekniske muligheder og begrænsninger for etablering af ny altan.

   Bh Tagtjekker.dk

   Svar
 1. Hej og tak for en god hjemmeside og brugbare gennemgang af altanprojekter.

  Vi vil gerne have lavet udgang fra vores stuelejlighed til vores gård, ved at omdanne et vindue i køkkenet til en dør. Vi vil ikke installere en trappe i samme forbindelse, da det vil være omstændigt ift. at der ikke er langt ned, og vi sagtens bare kan hoppe – og fordi det vil kræve byggetilladelse og ikke nødvendigvis godkendes af vores gårdlaug. Vi har fået afvide fra kommunen, at en dør ikke kræver forudgående byggetilladelse, og der er ingen problemer ift. ejerforeningens vedtægter.

  Er der, efter jeres vidende, nogen problemer med den ide? Er der fx krav til et gitter, rent sikkerhedsmæssigt?

  På forhånd tak.

  Mvh Ida

  Svar
  • Hej Ida

   Jeg må desværre være dig svar skyldig, men jeg vil mene, at eventuelle krav til niveauspring i en bygning vil være reguleret af https://bygningsreglementet.dk/ . Du kan læse dig frem, og se om du finder regler som eventuelt umuliggør idéen. Vil I være helt sikre på hvilke krav projektet vil være omfattet af, bør I overveje at få rådgivning af en byggesagkyndig.

   Bh Tagtjekker.dk

   Svar

Skriv en kommentar