Det kan du læse om
- 1 Hvad koster Isokern eller Isodor i gammel skorsten?
- 2 Hvad er isokern og dets fordele?
- 3 Hvad er forskellen mellem Isokern og Isodor?
- 4 Hvem udfører montering af Isokern?
- 5 Hvornår er det nødvendigt at nedsænke Isokern i den gamle skorsten?
- 6 Hvordan nedsænkes Isokern i skorstenen?
- 7 Hvordan støbes Isodor i skorstenen?
- 8 Hvad er løbesod, og hvorfor opstår det?
- 9 Hvordan undgår man løbesod fra skorstenen?
Skal skorstenen renoveres, anvender man typisk Isokern eller Isodor, som er en slags indvendig foring af skorstenen. Med en sådan renovering kan man sikre bedre isolering, optimeret træk og reduceret risiko for løbesod.
Læs mere om priser, forskelle og fremgangsmåde til indvendig renovering af den murede skorsten.
Ønsker at indhente tilbud på renovering af skorstenen med Isokern i den gamle skorsten, anbefaler vi, at du udfylder tilbudsformularen hos vores samarbejdspartner 3byggetilbud.dk.
Du får 3 forskellige tilbud fra 3 forskellige tagfirmaer, som specialiserer sig i Isokern og Isodor. Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar.
- Hurtigt svar og tilbud i hele landet
- 100% uforpligtende og gratis
Hvad koster Isokern eller Isodor i gammel skorsten?
Prisen på en standard skorstensrenovering med enten Isokern eller Isodor ligger omkring 2.100 – 2.400 kr. inkl. moms pr. løbende meter.
Dertil kommer evt. udgifter til liftleje på omkring 2.500 – 5.000 kr.
Ovenstående prisestimat gælder for en skorsten med en lysning på 24×24 cm indvendigt, som er lige og har nemme adgangsforhold, fx i et enfamiliehus i ét plan. Prisen varierer bl.a. af skorstenens højde, indvendig tykkelse, tilgængelighed og evt. bøjninger i skorstenen.
For en typisk enfamiliehus-skorsten på 6-8 meter skal man altså regne med en samlet pris på ca. 15.000 – 25.000 kr. for en skorstensrenovering med Isokern eller Isodor alt inkl.
Hvad er isokern og dets fordele?
Isokern er isolerende nedsænkningsrør bestående af pimpstensbeton, der er ideelle til renovering af de fleste skorstene. Rørene anvendes til at holde en stor gammel skorsten varm ved at isolere og reducere skorstenens indvendige størrelse til den passende dimension.
Fordelene ved Isokern er:
- Forhindrer kondens og løbesod: Isokern isolerer skorstenen, holder den varm, reducerer dens indvendige størrelse og forhindrer dermed dannelse af kondensvand og løbesod.
- Optimal til træfyring: Den isolerende opbygning sikrer en stabil temperatur i skorstenen, hvilket giver en effektiv forbrænding af træ.
- Stabilt skorstenstræk: Isokern sikrer et stabilt træk, der forbedrer ydeevnen af brændeovne og pejse og reducerer risikoen for røg i boligen.
- Velafprøvet og pålideligt: Anvendt i over 50 år, er Isokern et anerkendt og dokumenteret system til skorstensrenovering.
- Fleksibelt system: Kan tilpasses de fleste skorstene, da Isokern-rørene kan laves med bøjning.
Hvad er forskellen mellem Isokern og Isodor?
Både Isokern og Isodor er metoder til foring af skorstene, der kan holde til varme fra ildstedet og fyret. Det kræver specialværktøj, lifte og erfaring at montere og støbe begge dele korrekt:
- Isokern er isolerende skorstensrør i pimpstensbeton, der sænkes ned og monteres direkte i den eksisterende skorsten
- Isodor er en metode, hvor man støber en massiv kerne direkte ned i den eksisterende skorsten
Tidligere har Isokern været den mest udbredte metode, mens Isodor i dag vinder indpas som en løsning, da det flydende støbningsmateriale lægger sig i fugerne og derfor stabiliserer sig med forstærkninger.
Man anvender dog stadig Isokern i dag, særligt til store skorstene.
Hvem udfører montering af Isokern?
Montering af Isokern bør altid udføres af en skorstensfejer. Det kræver specialværktøj, lifte og stor erfaring at montere Isokern korrekt.
En autoriseret skorstensspecialist sikrer, at arbejdet udføres efter gældende regler og forskrifter. De kan også rådgive om, hvorvidt Isokern er den rette løsning til netop din skorsten og fyringsanlæg.
Mange skorstensfejervirksomheder har i dag specialiseret sig i montering af Isokern og har den nødvendige ekspertise. Udførelse af Isodor kræver sågar autorisation.
Hvornår er det nødvendigt at nedsænke Isokern i den gamle skorsten?
Der kan være flere grunde til at vælge Isokern fremfor en ny stålskorsten eller komplet ny skorsten i murværk:
- Revner og utætheder: Hvis den gamle skorsten har revner eller er utæt, kan Isokern ofte være en nem og billigere løsning fremfor at rive den gamle skorsten ned. Isokern tætner skorstenen indefra.
- Overdimensioneret skorsten: Mange ældre skorstene er overdimensionerede i forhold til nutidens fyringsanlæg. Her kan Isokern tilpasse skorstenens diameter, så træk og forbrænding optimeres.
- Ny skorsten ikke mulig: Er en ny skorsten af æstetiske eller pladsmæssige grunde ikke mulig, kan Isokern være en ideel løsning. Desuden kan servitutter eller lokalplaner begrænse muligheden for at opføre nye skorstene.
Før montering af Isokern skal den gamle skorsten altid inspiceres grundigt for at vurdere dens tilstand, ligesom det skal afklares, om lysningsarealet er tilstrækkeligt.
Hvordan nedsænkes Isokern i skorstenen?
Montering af Isokern i en eksisterende skorsten bør altid udføres af en fagmand og foregår oppefra og ned. Først kontrolleres, at der er fri passage, hvorefter de isolerende Isokern-rør hejses ned i skorstenen ét ad gangen.
Rørene samles med en special-lim og tætnes med pakninger. Eventuelt tomrum mellem skorsten og rør fyldes op med isolerende materiale som f.eks. letklinker.
For at sikre en korrekt montage er det vigtigt nøje at opmåle længder og vinkler i skorstenen. I nogle tilfælde må der anvendes specialtilpassede rør eller bøjninger for at følge skorstensforløbet.
Hvordan støbes Isodor i skorstenen?
Isodor kan være nødvendig, hvis den gamle skorsten er meget beskadiget, og der er behov for en helt ny og stabil indvendig overflade.
Isodor er en metode, hvor en ny skorstenskerne støbes direkte ind i den eksisterende skorsten. Monteringen foregår via en særlig teknik, der kræver specialudstyr og erfaring:
- Selve støbningen foregår oppefra og ned ved hjælp af en særlig “støbegranat” – en kegle påsat en vibrator.
- Keglen sænkes ned i skorstenen, mens den vibrerer og komprimerer en letbetonblanding bestående af Perlite og vand omkring sig.
- På denne måde støbes gradvist en ny og helt tæt kerne med den ønskede lysningsdiameter hele vejen ned gennem skorstenen. Ind imellem skæres huller til renselemme og rørtilslutninger.
- På toppen afsluttes med inddækning og regnhætte. Efter udstøbning skal kernen hærde i et par dage, før skorstenen tages i brug.
Isodor giver en ensartet overflade, reducerer lysningsarealet og sikrer dermed bedre træk og mindre risiko for kondensdannelse og løbesod. Til gengæld er det som regel betydeligt dyrere end Isokern.
Hvad er løbesod, og hvorfor opstår det?
Løbesod er en tjærelignende, sort væske, der kan løbe ud fra skorstenen og misfarve husets facade eller tagsten. Det er ikke blot grimt at se på, men vidner også om en skorsten, der ikke fungerer optimalt.
Løbesod dannes typisk, når røgen fra ildstedet afkøles for hurtigt i skorstenen. Det sker især, hvis:
- Der fyres forkert, dvs. med for lidt luft og ilt til forbrændingen.
- Skorstenen er for stort dimensioneret i forhold til ildstedets effekt. Så bliver røgen for kold, inden den når ud.
- Skorstenen er dårligt isoleret, så varmen hurtigt forsvinder. Igen bliver røgen afkølet.
- Der fyres med vådt eller uegnet brændsel, som giver en kold og “beskidt” røg med mange uforbrændte partikler.
Hvordan undgår man løbesod fra skorstenen?
For at undgå løbesod, er det derfor vigtigt at:
- Sikre at skorstenen har den rette dimension og isolering i forhold til ildstedet. Her kan Isokern eller Isodor foring være løsningen ved ældre skorstene.
- Altid fyre med tørt, rent træ af god kvalitet.
- Sørge for rigelig lufttilførsel, så der opnås en høj forbrændingstemperatur.
- Undgå helt at fyre i meget mildt vejr, hvor skorstenen ikke kan nå at blive varm.
- Få skorstenen renset og kontrolleret jævnligt af skorstensfejeren.
Med disse forholdsregler mindskes risikoen for løbesod og de problemer, det kan medføre, betydeligt. En velholdt og veldimensioneret skorsten er med til at sikre både effektiv varme, godt indeklima og brandsikkerhed i boligen.