Nyt ståltag: Priser, levetid samt fordele og ulemper i 2024

Ståltag er i de seneste par år blevet en yderst populær tagløsning i de danske parcelhuskvarterer. Det er let, relativt nemt at montere og så har det mange års holdbarhed. Derudover er det typisk også en billig tagløsning, fordi ståltaget typisk leveres i fuld længde fra tagfod til rygning.

Nedenfor finder du vores prisberegner, priseksempler, køreplanen for et nyt ståltag samt råd til opgaven.

Få gratis rådgivning og 3 tilbud på nyt ståltag

Ønsker du gratis rådgivning og 3 tilbud på nyt ståltag, anbefaler vi, at du udfylder formularen til vores samarbejdspartner 3byggetilbud.dk.

Du får 3 forskellige tilbud fra 3 forskellige tagfirmaer, som specialiserer sig i ståltag. Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar.

3byggetilbud har siden år 2000 formidlet over 400.000 håndværkeropgaver og er således en af de største formidlere af byggetilbud i Danmark. Du kan vælge, om du blot vil bruge tilbuddene som informative prisestimater og afvise alle tilbuddene, eller om du vil takke ja til et af tilbuddene.

  • Hurtigt svar og tilbud i hele landet
  • 100% uforpligtende og med gratis rådgivning

Hvad koster et nyt ståltag?

Erfaringsmæssigt koster et nyt ståltag inkl. montering mellem 700-1.000 kr. pr. m2. Prisen afhænger bl.a. af tagets kompleksitet og hældning. Skotrender, kviste mv. som bryder gennem tagbelægningen, vil medføre mere arbejde med inddækninger.

Nedenfor finder du vores prisberegner som forudsætter et normalt ét-plans parcelhus med maks. 30 graders taghældning.

Få 3 gratis tilbud på nyt ståltag
Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar

Priseksempel: Montering af AeroDek (Decra) på 100 m2 tag

Tag-på-tag-løsning med montering af AeroDek ovenpå et eksisterende, gammelt tag med bølgeeternit. 100 m2 på et etplanshus, hvorfor stilladsleje ikke er nødvendig.

Foto: BMI Danmark.

Prisen inkluderer ikke tagtilbehør såsom ovenlysvinduer eller tagkviste.

  • Produktgaranti på 30 år og udførelsesgaranti på 20 år idet opgaven er udført af en tagdækker med BMI RoofPro-certificering
  • Inklusive nye sternbræt omkring taget
  • Inklusive opretning af tagkonstruktionen med forstærkning af spærrene
  • Nye rendejern og tagrender i galvaniseret stål
  • Nye nedløb med 15 års garanti

Pris: 89.600 kr. alt inkl.

Minimalistiske stålplader fra Icopal Quadro. Foto: BMI Group.

Hvad er et ståltag og dets fordele?

Ståltage som monteres på parcelhuse i dag er typisk udformet til at ligne tegl. Stålet er typisk blevet varmegalvaniseret, før det coates. Nogle ståltage – navnlig Decra og Icopal Quadro – belægges med slagfast pulverlakering, som er lyddæmpende ved regn eller hagl.

En væsentlig fordel ved ståltagets lethed er, at det kan monteres som en tag-på-tag løsning. Tag-på-tag fungerer ved, at man monterer ståltaget ovenpå det eksisterende tag f.eks. af eternit. Det eksisterende tag vil på den måde fungere som undertag.

Øvrige fordele ved ståltag inkluderer:

  • Hurtigt og billigt at montere da tagpladerne leveres i fuld længde fra tagfod til rygning, hvilket medfører en lavere pris på montering og færre samlinger.
  • Op til 30 års produktgaranti ved udvalgte producenter.
  • Let tagbelægning som ikke kræver en stærk tagkonstruktion
  • Ståltagets lethed gør det ideel som en tag-på-tag løsning

Hvad er ulemperne ved ståltag?

Selvom ståltaget er fortsat stigende i popularitet i det danske landskab af parcelhuse, er det heller ikke uden sine ulemper:

  • Ikke alle tage er velegnede til ståltag: For at man kan få ståltag, skal taget mindst have en hældning på 12º. Hvis taget er fladere, er tagpap mere velegnet. Derudover bør man kun anvende ståltag, hvis tagkonstruktionen har tilstrækkelig med ventilation. Ved manglende ventilation risikerer man kondens på undersiden af taget og fugtskader.
  • Æstetiske overvejelser: Nogle ståltage, særligt dem der imiterer tagsten, kan virke kunstige og med et trænet øje måske endda ses på tæt hold. Det er en subjektiv vurdering, men det er værd at overveje, om ståltaget passer til husets stil og det ønskede udtryk.

Hvad er levetiden for et ståltag?

Ståltagsproducenten Profilmetal vurderer deres ståltagsprofiler til at have en levetid på 60-100 år1.

Derudover tilbyder de fleste ståltagsproducenter en produktgaranti, som dækker gennemtæring af stålpladerne:

ProducentProduktgaranti
LindabOp til 30 år
Profilmetal40 år
BMI Danmark30 år (20 års udførelsesgaranti ved tagfirma med RoofPro-certificering)

Produktgarantien dækker typisk kun gennemtæring og ikke afskalning eller falmning af ståltagets farve. Det betyder, at ståltaget over tid kan ændre udseende, selvom selve stålet er intakt, og taget er tæt. En falmende farve vil dog kunne afhjælpes med en tagmaling.

Det er værd at bemærke, at de fleste ståltagsplader i dag ikke afskaller, som de gjorde ved de gamle plastbelagte stålplader. I dag er stålplader typisk overfladebehandlet med aluzink, polyester el.lign., som typisk ikke afskaller.

Kan man montere ståltag uden undertag?

Foto: BMI Danmark.

Ja, man kan godt montere visse typer ståltag uden undertag. Fx kan ståltaget Decra Classic (i dag AeroDek Tradition) monteres uden undertag, hvis taget har en hældning på mindst 12º2.

Hvis man ikke anvender undertag under ståltaget bør man dog sikre, at dampspærren er intakt og montagevejledningens retningslinjer for udluftning følges. Fx bør der ofte være minimum 60 mm luft mellem isoleringsmateriale og ståltaget for at sikre ventilation i tagkonstruktionen.

Undersøg altid hos producenten, om det specifikke stålpladeprodukt kan lægges uden undertag. Man har også mulighed for at anvende det eksisterende tag som et undertag ved en tag-på-tag tagløsning.

Hvilken taghældning bør et ståltag have?

Man kan typisk slippe afsted med en relativt lav taghældning på ståltage – dog ikke i samme omfang som med tage med tagpap, som kan nøjes med kun et par graders taghældning.

Et ståltag bør mindst have en taghældning på mellem 5º-15º afhængigt af typen af ståltag samt producent. Stålplader som imiterer tagsten kræver typisk en smule mere taghældning end trapezplader af stål:

StåltagsproduktMin. taghældning
AeroDek Tradition8º (med undertag)
Quadro by Icopal15º
Profilmetal tagstensplader12º
Profilmetal Trapezplader
Profilmetal Sinusplader

Kan man få ståltag med solceller?

Ja, det er i dag muligt at få ståltag med integrerede solceller. Stålplader er ofte et optimalt valg til integrerede solcelleløsninger, da det en både let og holdbar tagtype.

Fordelen ved et ståltag med integrerede solceller ift. et traditionelt solcelleanlæg er, at det er betydeligt mere diskret og pænere. Omvendt er integrerede solceller som regel noget dyrere.

Et solcelletag består typisk både af aktive solcelleplader og ikke-aktive plader såsom halvplader ved tagfoden og tilskæringsplader omkring ovenlysvinduer og skorstene. De ikke-aktive plader sikrer et ensartet udseende på hele tagfladen.

Man kan bl.a. få ståltag med solceller fra:

  • Roofit Solar Ståltag: 2-i-1 solcelletag der kombinerer stålplader med diskrete, integrerede solceller. Høj effekt, brandsikkert og med 25 års garanti.
  • Solartag: Tilbyder solcelletag med hærdet glas der imiterer skifertag. Tilbyder 25 års ydelsesgaranti og 40 års produktgaranti.

Er det en god idé at lægge ståltag ovenpå det eksisterende?

Foto: BMI Danmark.

Mellem 1960-1980 blev der bygget omkring 450.000 nye parcelhuse i Danmark. En stor andel af disse blev belagt med bølgeeternitplader, som i disse år har nået deres udløbsdato.

I den forbindelse er tag-på-tag blevet en udbredt tagløsning, hvor det eksisterende tag bevares og man monterer profilerede stålplader ovenpå den gamle tagbelægning. Det eksisterende tag fungerer altså som et slags undertag.

Fordelen ved at lægge ståltag på det eksisterende tag er, at man sparer mellem 30-40 pct. af den samlede omkostning ift. en almindelig tagrenovering.

Ulemperne ved en tag-på-tag løsning er dog flere:

  • Mulige skjulte problemer: Ved at dække det eksisterende tag kan man skjule eventuelle eksisterende problemer med taget, såsom utætheder eller skader, som kan forværres over tid.
  • Fremtidige renoveringer: Hvis dit eternittag er asbestholdigt og skal fjernes i fremtiden, kan det være mere komplekst og omkostningskrævende at fjerne både det nye tag og det underliggende asbesttag.
  • Lovgivning og regulering: tag-på-tag er i dag en lovlig løsning i Danmark, men det kan blive ulovligt i fremtiden. I 2019 vedtog Holland en lov om, at alle asbesttage skal være fjernet senest i 2024 grundet sundhedsfaren og lignende lovgivning kan indføres i Danmark.

Vi fraråder derfor som udgangspunkt en tag-på-tag løsning. Du bør dog rådføre dig med en byggerådgiver, før du beslutter dig om den bedste tagløsning.

  1. https://www.profilmetal.dk/kundeservice/ofte-stillede-spoergsmaal/faq-om-pris-og-garanti/ ↩︎
  2. https://www.decra.dk/fileadmin/Arkiv/pdf/Brochurer/Decra_1.3.2020_web.pdf (s. 23) ↩︎

Henvisninger (pdf-dokumenter)

AeroDek

Decra

Icopal Quadro

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme den

Gennemsnitlig bedømmelse: / 5. Antal stemmer:

Ingen stemmer indtil videre! Vær den første til at bedømme denne artikel.

Da du fandt denne artikel nyttig...

Del artiklen, hvis du har lyst!

Vi beklager, at artiklen ikke var nyttig for dig

Lad os forbedre artiklen

Fortæl os, hvordan vi kan forbedre denne artikel?

15 kommentarer til “Nyt ståltag: Priser, levetid samt fordele og ulemper i 2024”

    • Hej Jørgen

      Ja, man kan med fordel lægge ståltag ovenpå det gamle tagpaptag. Hvis du vælger den løsning, skal du blot sikre dig, at hældningen på taget er stor nok. Ellers risikerer du, at der dannes kondens mellem de to tage, som kan føre til fugtskader.

      Bh Tagtjekker.dk

      Svar
    • Hej Anne Marie

      Ja, før man lægger ståltag på et eksisterende asbestholdigt tag, vil taget gennemgås for utætheder. Her kan man også vælge at få renset taget. Man skal blot være opmærksom på, at Arbejdstilsynet har en række regler for rensning af asbestholdigt tag, herunder at udstyr, arbejdstøj mv. skal være godkendt af Arbejdstilsynet. Du kan læse mere om det i vores artikel her.

      Bh Tagtjekker.dk

      Svar
    • Hej Johannes
      Det er sjældent nogen god idé at lægge ståltag ovenpå det gamle betontag. Med en gennemsnitlig vægt i omegnen af 35-40 kilo per kvadratmeter betontegl betegnes betontag som værende en tung tagtype. Et ståltag ovenpå det tunge betontag kan resultere i en vægtforøgelse, som tagets spær ikke nødvendigvis kan bære. Derudover vil det være svært at fastmontere ståltaget på ståltaget, da betontegl er vanskelige at skrue i. Uden at kende yderligere til omstændighederne bør du derfor overveje en hel udskiftning af det eksisterende tag.
      Bh Redaktionen

      Svar
  1. Hvad vil det ca koste at få lagt 200kvm stålpladetegl+ undertag og nedtagning af gamle beton tegl. Gerne pris på hver ting. Kan måske arranger nedtagning af tegl selv.

    Svar
    • Hej Flemming
      Det vil selvsagt ikke være muligt at give et præcist estimat for den endelige pris uden at kende yderligere til taget og opgavens omfang. Dog kan jeg give dig følgende fingerpeg:

      – Nyt ståltag: hvis vi antager nyt decra ståltag på 200 kvm uden hverken udskiftning af ovenlysvindue, kviste eller skorsten, vil prisen ligge på ca. 150.000 DKK inklusive moms og montering.
      – Nyt undertag: koster ca. 210-350 DKK per kvm. For et nyt undertag på 200 kvm, vil prisen altså ligge et sted mellem 42.000-70.000 DKK inkl. moms og montering.

      Således ender du på en samlet pris på ca. 192.000-220.000 DKK inkl. moms og aflønning.

      Hvis du vil have et mere præcist tilbud, anbefaler jeg, at du benytter formularen til vores samarbejdspartner 3byggetilbud.dk her. Når du har udfyldt formularen til opgaven, vil du modtage tre uforpligtende bud fra tre forskellige tagfirmaer. Du kan også vælge at afvise alle tilbuddene, hvis du blot ønsker et mere præcist bud på, hvad opgaven kommer til at koste.

      Bh Tagtjekker.dk

      Svar
  2. Hej Tagtjekker

    Tak for en nem og overskuelig prisberegner.

    I skriver at prisberegneren er ekskl. eventuelt nyt undertag, tagkonstruktion samt tagrender.

    Hvad med nye lægter inkl. evt opklodsning samt vindskede og stern – er det med i prisen?

    Svar
    • Hej Birger

      Ja, det er inkluderet i prisestimatet. Det er dog vigtigt at pointere – som også er bemærket flere steder i artiklen – at prisestimatet er forbundet med en usikkerhedsmargin på ca. +/- 15 pct. Jeg anbefaler derfor, at I indhenter tilbud på nyt ståltag fra vores samarbejdspartner 3byggetilbud her, hvis I vil have et mere retvisende prisestimat.

      Bh Tagtjekker.dk

      Svar
    • Hej Torben

      Ja, man kan godt lægge nyt ståltag ovenpå det gamle ståltag.

      Du bør dog være opmærksom på, at der er en række ulemper forbundet med at lægge nyt tag ovenpå det eksisterende – uanset hvilken ny tagbelægning der er tale om. Ulemperne kan bl.a. være manglende tilsyn med skader og utætheder, manglende isolering og muligvis en reduceret levetid af taget.

      Du kan læse mere om at lægge nyt tag ovenpå det eksisterende i vores artikel her.

      Bh Tagtjekker.dk

      Svar
  3. Hej Dan

    Tak for dit spørgsmål. Ja, det kan man godt. Afhængigt af det gamle ståltags tilstand vil det dog ofte bedre kunne betale sig at udskifte de enkelte beskadigede stålplader.

    Bh Tagrenovering.dk

    Svar

Skriv en kommentar

Bemærk: Vi besvarer kun generelle spørgsmål til artiklens indhold i kommentarsporet. Hvis du ønsker at få behandlet din byggeopgave, kan du finde vores samarbejdspartner øverst på siden.