Understrygning af tag: Se priser, regler og videoguide til opgaven

Tegltage på mange huse – særligt fra 1970’erne og 1980’erne – indeholder plastik i undertaget. Det kan skabe problemer, fordi plastik i undertaget over tid kan blive porøst og utæt. Det kan resultere i dyre fugtskader på boligen, som f.eks. skimmelsvamp.

Med en understrygning af undertaget kan man rette op på utætheder i tegltaget – til en brøkdel af prisen af en komplet tagrenovering.

Få gratis rådgivning og 3 tilbud på understrygning af taget

Ønsker du tre gratis og uforpligtende tilbud på understrygning af taget, anbefaler vi, at du udfylder tilbudsformularen hos vores samarbejdspartner 3byggetilbud.dk.

Du får 3 forskellige tilbud fra 3 forskellige firmaer, som specialiserer sig i understrygning. Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar.

 • Hurtigt svar og tilbud i hele landet
 • 4,6 stjerner på Trustpilot og over 400.000 udførte byggeopgaver
 • 100% uforpligtende og med gratis rådgivning til opgaven

Hvad koster understrygning af taget?

Ved tegltage med undertag er understrygning som regel ikke nødvendigt, men understrygning kan være en god og omkostningseffektiv løsning ved ældre tegltage, som viser tegn på utætheder.

Typisk skal man forvente, at en understrygning koster mellem 100-200 kr. pr. m2 inkl. moms. Forvent samme pris på 100-200 kr. pr. m2 for overstrygning, hvis understrygning ikke er en mulighed.

For et gennemsnitligt tag med et tagareal på 120 m2 skal du derfor forvente en samlet pris på understrygningen/overstrygningen omkring 12.000-24.000 kr. i alt.

Prisspændet skyldes, at prisen bl.a. afhænger af, om der skal indsættes tudesten (tagsten med særlige huller). Disse kan nemlig være nødvendige for at skabe tilstrækkelig ventilation under taget.

Hvad er understrygning?

Understrygning er en effektiv løsning, hvis dit tegltag viser tegn på utætheder. Det er en teknik, der hyppigt bruges på ældre tage, når undertaget ikke længere er tæt, eller den eksisterende understrygning begynder at skalle af.

Ved at forsegle mellemrummene mellem tagstenene fra undersiden af loftet med en specialiseret fugemasse, kan understrygningen hjælpe med at tætne taget og forhindre indtrængen af slagregn og fygesne.

Således bidrager understrygning ikke bare til at beskytte tagkonstruktionen mod vandskader, men også til at forlænge tagets levetid ved at holde det i god stand.

Nedenstående video af magasinet Gør Det Selv viser, hvordan en understrygning udføres:

Få 3 gratis tilbud på understrygning af taget
Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar

Hvordan udføres understrygning?

Uanset om du selv står for understrygningen, eller du får hjælp af en professionel, foretages understrygningen typisk med følgende trin:

 • Fjern eksisterende understrygning: Taget skal være fri for gammel mørtel eller fugemasse. Sørg for at fjerne al løstsiddende materiale.
 • Forbered tagfladen: Efter fjernelse af gammel understrygning, skal tagfladen renses grundigt. Det sikrer, at den nye fugemasse hæfter optimalt.
 • Påfør ny understrygning: Nu skal den nye fugemasse påføres. Den skal fordeles jævnt over den rensede overflade, især i fugtudsatte områder.
 • Inspektion og finpudsning: Efter påføring skal arbejdet inspiceres nøje. Glat om nødvendigt overfladen og fjern overskydende fugemasse.
 • Afsluttende rengøring og vedligeholdelse: Til sidst skal eventuelle rester fjernes. Efterfølgende er efterfølgende inspektion nødvendig for at sikre understrygningens tilstand og tætning.

En under- eller overstrygning kan gøre tagfladen tæt og dermed holde på indvendig fugt. For at forebygge fugtskader og sikre korrekt ventilation, kan man indsætte tudesten – tagsten med specialdesignede huller – i taget for at tillade fugt at undslippe. Det er dog ikke altid nødvendigt.

Hvad er levetiden for en understrygning?

Man kan generelt forvente, at understrygning – hvis gjort korrekt og alt andet lige – forlænger tagets levetid med 10-15 år.

Hvad er forskellen på understrygning og overstrygning?

Hvis man benytter elastisk fugemasse, er der i og for sig ingen forskel mellem understrygning og overstrygning. Forskellen ligger i, at man med understrygning fuger inde fra loftet.

Har man ikke adgang til indersiden af taget (f.eks. hvis der er opsat vægge foran undertaget), laves fugningen ovenfra med overstrygning. Den fugemasse, som vi bruger til understrygning har alle de samme gode egenskaber, som den fugemasse, der bliver brugt til overstrygning.

Få 3 gratis tilbud på understrygning af taget
Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar

Hvilke materialer anvendes til understrygning af taget?

Der findes grundlæggende to former for strygning: elastisk fugestrygning og mørtelstrygning. Mørtelstrygning bruges sjældent i dag, fordi det har vist sig slet ikke at være så effektivt som elastisk fugestrygning, og fordi mørtlen hurtig bliver porøs og utæt.

Elastisk fugestrygning er i dag den mest anvendte form for understrygning, netop fordi den er elastisk.

Hvad er fordele og ulemper ved understrygning?

Der er både fordele og ulemper ved understrygning, og der er blandt fagfolk ikke altid konsensus omkring hvorvidt understrygning er en god idé.

Fordele

Den åbenlyse fordel ved understrygning er, at det er langt billigere at understryge taget end at skifte hele tegltaget ud. En understrygning koster ca. 100-150 DKK per kvadratmeter tag, mens et nyt tegltag (inklusiv tillægsudstyr, renovering af skorsten og bortskaffelse af gammelt tag) typisk beløber sig mellem 1000-2.300 DKK per kvadratmeter.

Med udgangspunkt i et tag på 100 kvadratmeter vil man således kun skulle investere 10.000-15.000 DKK samlet på understrygningen mod 100.000-230.000 DKK på udskiftning af tegltaget. Understrygningen koster således typisk under 10% af den samlede pris på en hel udskiftning, og man kan forvente, at taget holder 10-15 år ekstra med understrygning.

Ulemper

Ulempen ved understrygning er, at det ikke altid kan betale sig. Hvis taget i forvejen er slidt, kan det måske bedre betale sig at få hele taget udskiftet. Udskiftning af taget er typisk også en god investering både i øget salgspris, når huset eventuelt skal sælges, samt – ved efterisolering og dampspærre – bedre energimærke og lavere varmeregning. Bygningsingeniør og fagekspert fra Bolius, Morten Mathisen, fraråder desuden som udgangspunkt understrygning. Du kan læse mere om priser og processen for et nyt tegltag her.

Om fordelene afvejer ulemperne afhænger i høj grad af tagets alder og tilstand. Hvis taget i forvejen er meget slidt, kan det formentlig bedst betale sig at få udskiftet taget, mens at det i andre tilfælde godt kan betale sig at understryge taget. Det kan eventuelt være en god idé at få en uvildig fagkonsulent til at komme og se husets tag og vurdere, hvad der bedst kan betale sig.

Få 3 gratis tilbud på understrygning af taget
Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme den

Gennemsnitlig bedømmelse: / 5. Antal stemmer:

Ingen stemmer indtil videre! Vær den første til at bedømme denne artikel.

Da du fandt denne artikel nyttig...

Del artiklen, hvis du har lyst!

Vi beklager, at artiklen ikke var nyttig for dig

Lad os forbedre artiklen

Fortæl os, hvordan vi kan forbedre denne artikel?

4 kommentarer til “Understrygning af tag: Se priser, regler og videoguide til opgaven”

 1. Hvordan vurderes det om der kræves tudesten? det drejer sig om loftsrum med stå højde på ca 3 meter, alt under lofts rum kan umiddelbart ik fuges
  på forhånd tak

  Svar
  • Hej Per.

   Om man skal have tudsten eller ventilationsriste i gavlen afhænger af, om der er nok udluftning i tagkonstruktionen ved kippen. Det er svært at sige, hvorvidt dit tag vil kræve tudsten uden at kende yderligere til omstændighederne. Jeg vil derfor anbefale, at du får en byggetekniker eller håndværker til at vurdere.

   Bh Tagtjekker.dk

   Svar
 2. Hej jeg har et tag med betonsten der har 10-30 år tilbage men undertaget er smuldreret hvad vil prisen være for at få det understrøjrt

  Svar
  • Hej Mikkel
   Det er svært at komme med et præcist prisestimat uden at kende yderligere til omfanget af opgaven, herunder også antallet af kvadratmeter. 100-150 DKK per kvadratmeter ekskl. moms vil dog være en generel tommelfingerregel. Hvis du vil have et mere præcist bud, anbefaler jeg, at du benytter formularen til 3byggetilbud øverst på siden. Når du har indtastet opgaven, vil du få tre uforpligtende bud fra tre forskellige entreprenører.
   Bh Tagtjekker.dk

   Svar

Skriv en kommentar

Bemærk: Vi besvarer kun generelle spørgsmål til artiklens indhold i kommentarsporet. Hvis du ønsker at få behandlet din byggeopgave, kan du finde vores samarbejdspartner øverst på siden.