Asbest i taget: Priser, nye regler & info om nedtagning [2025]

Fra d. 1. januar 2025 må kun virksomheder med særlig autorisation fra Arbejdstilsynet udføre nedtagning af asbestholdige tage, hvilket alt andet lige vil medføre prisstigninger på asbestsanering.

Læs mere om priser på asbestsanering af taget, regler og hvordan det udføres.

Få gratis rådgivning og 3 tilbud på nedtagning af asbesttag

Ønsker du gratis rådgivning og få 3 uforpligtende tilbud på nedtagning og bortskaffelse af asbesttag inden de nye autorisationskrav, anbefaler vi, at du udfylder formularen hos vores samarbejdspartner 3byggetilbud.dk.

Du får 3 forskellige tilbud fra 3 forskellige firmaer, som specialiserer sig i asbestsanering.

  • Tilbud i hele landet på nyt tag
  • 100% uforpligtende og med gratis rådgivning
  • Hurtigt svar fra professionelle asbestsaneringsfirmaer

Hvad er asbest?

Asbest er særligt anvendt i bølgeeternitplader i sin tid. Foto: arkiv.

Asbest er tidligere blevet brugt i en række byggematerialer på grund af dets unikke egenskaber som brandsikring, varmeisolation, lydisolation og kemisk modstandsdygtighed. Derfor har man indtil år 1988 brugt asbest i eternittag og andre byggematerialer.

På trods af dets mange anvendelsesmuligheder er det nu kendt, at asbest udgør en betydelig sundhedsrisiko, når fibrene frigives til luften og indåndes. De små, skarpe fibre kan blive fanget i lungerne og forårsage forskellige lungesygdomme, herunder asbestose, lungekræft og mesotheliom.

Der dør omkring 1.300 af asbestrelaterede sygdomme årligt viser nye beregninger foretaget af et europæisk samarbejde mellem journalister.

Asbest er ikke farligt så længe det er indkapslet. Men når et asbesttag nedrives, er der risiko for, at fibrene frigives. Derfor kræver asbestholdige byggematerialer professionel og omhyggelig sanering.

Få 3 gratis tilbud på fjernelse af asbesttag
Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar

Hvad koster nedtagning og bortskaffelse af asbesttag?

Det koster mellem 500-650 kr. inkl. moms pr. m2 for nedtagning og bortskaffelse af asbesttaget. Fra 2025 må nedtagning af asbesttag desuden kun udføres af autoriserede asbestsaneringsfirmaer. Prisstigningen fra 2025 er endnu uvist, men forventes omkring 15-25%.

Asbestholdige tage er betydeligt dyrere at nedtage og bortskaffe sammenlignet med almindelige tagplader. Det skyldes, at asbest udgør betydelig sundheds- og miljørisici, der kræver strenge sikkerhedsprocedurer samt særlige arbejdsgange og udstyr.

Prøv vores prisberegner for fjernelse af asbestholdigt tag nedenfor. Estimaterne bygger på en rundspørge blandt en række saneringsfirmaer, som Tagrenovering.dk har foretaget.

Kvadratmeterprisen på fjernelsen vil typisk være lavere, jo større en tagflade der skal fjernes. Det skyldes, at der vil være en række faste udgifter uafhængigt af tagets størrelse såsom transport af container til det giftige byggeaffald.

Asbesttag nedtagning
Ny lovgivning betyder, at alene firmaer med autorisation må nedtage asbestholdige tagplader fra d. 1. januar 2025. Foto: arkiv.

Hvad koster nedtagning og bortskaffelse af asbesttag fra 2025?

Tagrenovering.dk har foretaget en rundspørge blandt en række asbestsaneringsfirmaer, som forventer prisstigninger på omkring 15-25% for nedtagning og bortskaffelse af asbesttage fra 2025, når de nye autorisationskrav træder i kraft.

Prisstigningerne skyldes en række meromkostninger for virksomhederne som følge af den nye lovgivning, herunder:

  • Gebyrer til Sikkerhedsstyrelsen på 4.975 kr. for autorisation af virksomheder og 4.975 kr. for godkendelse af fagligt ansvarlige personer
  • Omkostninger til supplerende uddannelse af medarbejdere
  • Øgede administrative omkostninger til bl.a. kvalitetsledelsessystemer

I lovforslaget om autorisationsordningen skønnes erhvervets samlede omstillingsomkostninger at blive ca. 2,1 mio. kr. samt 0,1 mio. kr. årligt i løbende meromkostninger. Arbejdstilsynet bekræfter, at disse skøn fortsat er aktuelle.

Foto: arkiv.

Priseksempler

Priseksempel: 50 m2 asbestholdigt tag fjernes med henblik på tagrenovering

Tagrenovering.dk har for nyligt været i kontakt med et saneringsfirma, som gav os adgang til et reelt tilbud på en opgave til en kunde, som blev udført.

Det asbestholdige tag målte 50 m2, og fjernelsen var med henblik på montering af et nyt tag. Selve fjernelsen kommer til at tage to mand 3-4 arbejdsdage.

  • Nedtagning af 50 m2 asbestholdigt tag
  • Inklusive grundig støvsugning af loft, som fjerner alle farlige asbestholdige partikler
  • Saneringsfirmaet tager sig af alt papirarbejdet
  • Saneringsfirmaet tager sig af bortskaffelse af alt det asbestholdige byggeaffald samt miljøafgifter til kommunen, som medfølger.

Pris

  • Kvadratmeterpris: 625 kr. inkl. moms pr. m2 fjernet asbesttag
  • Samlet pris: 31.250 kr. inkl. moms

Priseksempel: 70 m2 asbestholdigt tag fjernes med henblik på tagrenovering

Tagrenovering.dk har for nyligt været i kontakt med et saneringsfirma, som gav os adgang til et reelt tilbud på en opgave til en kunde, som blev udført.

Det asbestholdige tag målte 70 m2, og fjernelsen var med henblik på montering af et nyt tag. Selve fjernelsen kommer til at tage to mand 4-5 arbejdsdage.

  • Nedtagning af 70 m2 asbestholdigt tag
  • Inklusive grundig støvsugning af loft, som fjerner alle farlige asbestholdige partikler
  • Saneringsfirmaet tager sig af alt papirarbejdet, herunder tilladelser og anmeldelser til kommunen
  • Saneringsfirmaet tager sig af bortskaffelse af alt det asbestholdige byggeaffald samt de miljøafgifter til kommunen, som der måtte medfølge.

Pris

  • Kvadratmeterpris: 554 kr. inkl. moms pr. m2 fjernet asbesttag
  • Samlet pris: 38.750 kr. inkl. moms

Ovenstående priser omfatter udelukkende fjernelse og bortskaffelse af asbesttaget. Du kan læse mere om, hvad et nyt eternittag koster i vores artikel her.

Få 3 gratis tilbud på fjernelse af asbesttag
Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar

Nye autorisationskrav i 2025: Hvilke firmaer må udføre asbestsanering?

Indtil nu har asbestsanering været et liberalt erhverv uden krav om autorisation. Vilkårlige firmaer såvel som privatpersoner har derfor kunne udføre asbestsanering. Fra d. 1. januar 2025 træder en ny autorisationsordning dog i kraft som følge af ny lovgivning.

Ændringen betyder, at kun virksomheder med autorisation fra Arbejdstilsynet må udføre nedrivning og sanering af asbestholdige materialer som fx asbesttage. Kravene inkluderer bl.a., at medarbejderne har gennemgået den nødvendige uddannelse i asbestarbejde.

  • Nye regler træder i kraft: D. 1. juli 2024
  • Krav om autorisation gælder endeligt fra: D. 1. januar 2025
  • Indtil 1. januar 2025: Private må stadig selv nedrive asbestholdige materialer, så længe de følger Arbejdstilsynets regler.
  • Efter 1. januar 2025: Kun kortvarigt nedrivningsarbejde af mindre karakter må udføres af private.

Er der undtagelser fra autorisationskravet?

Ja, der er to undtagelser fra kravet om autorisation til asbestsanering:

Overgangsperiode frem til 2025

Virksomhederne har frem til d. 1. januar 2025 til at opfylde kravene og ansøge om autorisation. Det betyder, at firmaer og privatpersoner uden den krævede uddannelse i princippet gerne må udføre asbestsanering frem til denne dato.

Foto: arkiv.

Det frarådes dog kraftigt selv at stå for asbestsaneringen, da ukorrekt håndtering af asbest kan medføre alvorlige sundhedsrisici. Undlader man alligevel at overlade arbejdet til et professionelt firma i overgangsperioden, skal Arbejdstilsynets øvrige regler for forsvarligt asbestarbejde stadig overholdes.

Kortvarigt arbejde af mindre omfang

Selv efter d. 1. januar 2025 vil der fortsat være en undtagelse for ‘kortvarigt nedrivningsarbejde af mindre karakter‘, fx nedtagning af enkelte tagplader eller fliser. Undtagelsen er indført for at undgå at renoveringsarbejde utilsigtet går i stå.

Dette må gerne udføres af ikke-autoriserede virksomheder og privatpersoner, så længe Arbejdstilsynets regler for forsvarligt asbestarbejde overholdes. Det anbefales dog stadig at lade autoriserede fagfolk håndtere al asbestsanering for at minimere sundhedsrisici.

Få 3 gratis tilbud på fjernelse af asbesttag
Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar

Hvad er bøden for at overtræde autorisationskravet?

Overtrædelse af de nye regler om autorisation kan medføre bødestraf:

  • For virksomheder er bøden som udgangspunkt 30.000 kr.
  • For privatpersoner er bøden som udgangspunkt 15.000 kr.

Bøden kan dog blive højere ved grove eller gentagne overtrædelser. Se mere i pressemeddelelsen fra Beskæftigelsesministeriet.

Hvilke regler gælder for korrekt nedtagning af asbesttag?

Selvom der fra 2025 indføres autorisationskrav for virksomheder, der udfører asbestsanering, er selve reglerne og kravene til den konkrete udførelse af arbejdet ikke ændret.

Nedtagning af asbestholdige tage skal foregå efter Arbejdstilsynets retningslinjer for forsvarligt asbestarbejde samt asbestbekendtgørelsen. Det gælder bl.a. krav om:

  • Anmeldelse til Arbejdstilsynet: Alle opgaver med asbestsanering skal anmeldes til Arbejdstilsynet, så der er mulighed for tilsyn og kontrol.
  • Uddannelse af medarbejdere: Alle, der arbejder med asbest, skal have gennemgået den lovpligtige asbestuddannelse.
  • Brug af værnemidler: Medarbejderne skal bære beskyttelsesdragter og egnede åndedrætsværn under arbejdet for at undgå at indånde asbestfibre.
  • Adgang til omklædning og bad: Der skal på arbejdspladsen være adgang til to adskilte omklædningsrum med et baderum imellem for at minimere risikoen for at sprede asbestfibre.
  • Korrekt affaldshåndtering: Asbestaffald skal emballeres forsvarligt i lukkede containere eller dobbelte plastposer mærket med “ASBEST”. Affaldet skal bortskaffes til godkendte modtageanlæg.
  • Sikring mod spredning: Arbejdsområdet skal afdækkes og afskærmes med sluser, og der skal løbende gøres rent med støvsuger for at forhindre spredning af asbestfibre til omgivelserne.

Kravene til asbestsanering er omfattende men nødvendige for at minimere de sundhedsmæssige risici. Det kræver stor erfaring og ekspertise at overholde dem. Derfor bør man altid alliere sig med en autoriseret virksomhed specialiseret i asbestsanering.

Få 3 gratis tilbud på fjernelse af asbesttag
Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar

Hvornår har mit tag asbest? Tre metoder til indledende vurdering

Eternitplader produceret i dag er asbestfri, men mange eternittage fra før 1988 indeholder det sundhedsskadelige stof. Hvis du har et ældre eternittag, kan du med disse tre enkle metoder selv vurdere risikoen for asbest:

1. Vurder ud fra produktionsåret

Foto: arkiv.

Kender du tagpladernes produktionsår, kan man vurdere, om de sandsynligvis er asbestholdige:

  • Eternitplader fra før 1984 indeholder altid asbest
  • Eternitplader fra 1984-1988 kan indeholde asbest
  • Eternitplader produceret efter 1988 er asbestfrie

2. Tjek nummeret på tagpladerne

For en mere sikker vurdering kan du tjekke for et indpræget nummer på oversiden af eternitpladerne:

  • Starter nummeret med 4 eller 5, er taget uden asbest
  • Starter nummeret med 0 eller 1, indeholder taget asbest

Vær opmærksom på, at der kan være undtagelser, ligesom numrene kan være svære at tyde grundet vejrslid. Nogle plader har slet ingen numre.

3. Lad en fagmand vurdere taget

Hvis du er i tvivl efter at have undersøgt taget selv, eller du vil være helt sikker, bør du alliere dig med en byggesagkyndig til at foretage en endelig vurdering af risikoen for asbest i dit tag.

Få 3 gratis tilbud på fjernelse af asbesttag
Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar

Hvornår blev asbest ulovligt?

Selvom Danmark officielt forbød anvendelsen af asbest i byggematerialer i 1986, begyndte man i praksis at reducere brugen af asbest i byggebranchen allerede i starten af 1980’erne.

Foto: arkiv.

Det er dog vigtigt at bemærke, at selvom brugen af asbest blev reduceret, blev det først helt forbudt i 1986.

Hvornår skal mit asbesttag udskiftes?

De asbestholdige bølge- og skifereternit tagplader, som stadig ligger på mange danske huse, blev produceret af Dansk Eternit Fabrik frem til 1988. Disse tages forventede levetid er 40-60 år.

I 60’erne og 70’erne blev der ifølge Danmarks Statistik opført ca. 250.000 typehuse, de fleste med asbestholdige eternittage. Har du et hus fra denne periode med originalt eternittag, har det sandsynligvis overskredet sin forventede levetid og bør udskiftes.

Hvis du er i tvivl om dit tags alder og tilstand, bør du kontakte en tagekspert for vurdering og vejledning i asbestsanering og udskiftning.

Statistik: Hvor mange asbesttage findes der i Danmark?

Foto: arkiv.

Der findes ikke præcise tal for, hvor mange asbestholdige tage, der findes i Danmark.

Vores beregninger baseret på Danmarks Statistik og BBR-registreret viser, at der i 2023 var over 1,4 mio. bygninger belagt med fibercementtagplader, herunder tage med asbest. Bygninger beregnet til beboelse (parcelhuse, rækkehuse, sommerhuse mv.) udgør 47 pct. af de 1,4 mio.

Det er dog vigtigt at bemærke, at disse tal ikke kun dækker over asbesttage, idet også fibercementtage uden asbest også er inkluderet i tallet.

Bolius.dk estimerer, at mere end 100.000 danskere bor i huse med asbestholdige tage men uddyber ikke tallet eller kilden yderligere.

Hvordan udføres nedtagning af asbesttag?

Nedtagning af asbesttag er en omhyggelig proces, der involverer flere trin for at sikre beboernes sundhed og miljøet:

1. Forberedelse af arbejdsområdet

  • Asbestsaneringsfirmaet etablerer en sikker arbejdszone med sluser og afspærring med undertryk
  • Der opsættes midlertidige faciliteter som toiletter og omklædningsrum

2. Nedtagning af asbesttaget

  • Saneringspersonalet iført beskyttelsesdragter og åndedrætsværn fjerner forsigtigt asbesttagpladerne
  • Tagpladerne pakkes i særlige lukkede containere for at undgå spredning af asbestfibre
  • Efter nedtagning støvsuges loftet omhyggeligt for at fjerne eventuelle asbestfibre

3. Bortskaffelse af asbestaffald og rengøring

  • Asbestaffaldet transporteres i de lukkede containere til et godkendt deponi
  • Saneringsfirmaet udsteder en affaldsdeklaration som dokumentation for korrekt bortskaffelse
  • Arbejdsområdet og alle overflader rengøres og støvsuges grundigt

Efter endt sanering og slutrengøring er boligen klar til at blive belagt med den nye tagbelægning.

Få 3 gratis tilbud på fjernelse af asbesttag
Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar

Nyt ståltag ovenpå det eksisterende asbesttag kan i nogle tilfælde være en løsning

Det kan i visse tilfælde give mening at benytte det gamle asbesttag som undertag til et nyt ståltag – en såkaldt tag-på-tag løsning. Her benytter man ståltag (Decra, Metrotile eller Profilmetal), da det er en let tagtype, som kan bæres af det underlæggende asbesttag.

En løsning med ståltag ovenpå det eksisterende asbesttag har både sine fordele og ulemper. Du kan læse mere om nyt tag ovenpå asbesttag i vores artikel her.

Fordele ved tag-på-tag

  • Omkostningseffektivt: Tag-på-tag er det er den billigste løsning, når det asbestholdige tag skal udskiftes. Det skyldes, at du slipper for udgifter til nedtagning af asbesttaget.
  • Forstyrrelser under renoveringen begrænses: Du kan bo i din bolig, mens tagrenoveringen pågår med en tag-på-tag løsning.

Ulemper ved tag-på-tag

  • Mulige skjulte problemer: Ved at dække det eksisterende asbesttag kan man skjule eventuelle eksisterende problemer med taget, såsom utætheder eller skader, som kan forværres over tid.
  • Fremtidige renoveringer: Hvis asbesttaget skal fjernes i fremtiden, kan det være mere komplekst og omkostningskrævende at fjerne både det nye tag og det underliggende asbesttag.
  • Lovgivning og regulering: tag-på-tag er i dag en lovlig løsning i Danmark, men det kan blive ulovligt i fremtiden. I 2019 vedtog Holland en lov om, at alle asbesttage skal være fjernet senest i 2024 grundet sundhedsfaren. Der er risiko for, at EU eller Folketinget indfører lignende lovgivning, som vil gøre tag-på-tag ulovligt.

Typisk vil ulemperne ved en tag-på-tag løsning overstige fordelene. I stedet bør du overveje helt at få nedtaget asbesttaget og lagt ny tagbelægning. Vi anbefaler, at du konsulterer med en uvildig byggerådgiver, hvis du er i tvivl.

Priser for tag-på-tag løsning

StåltagtypePris per m2 inkl. montering og moms men ekskl. tillægsudstyr
Decra (Aerodek) ståltagCa. 1.300 kr. per m2
Metrotile ståltagCa. 1.200 kr. per m2
Profilmetal ståltagCa. 1.150 kr. per m2
Lindab ståltagCa. 1.100 kr. per m2
HP-ståltagCa. 1.100 kr. per m2
Få 3 gratis tilbud på fjernelse af asbesttag
Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar

Må man gerne selv fjerne asbesttag?

Selvom det indtil 1. januar 2025 i princippet er tilladt at fjerne og bortskaffe asbesttag selv, frarådes det på det kraftigste. Asbest er et kræftfremkaldende materiale, og håndteringen af det kræver særlige forholdsregler og kendskab til Arbejdstilsynets regler.

Vælger du alligevel selv at fjerne asbesttaget, skal du stadig følge Arbejdstilsynets AT-vejledning C.2.2-2 vedr. asbest, som bl.a. kræver at man skal:

  • Være over 18 år for at arbejde med asbesttag
  • Skrue hver enkelt eternitplade fri og tage den ned i hel tilstand uden at knække den
  • Bære særligt arbejdstøj, asbestdragt, maske og handsker under arbejdet
  • Fugte og pakke knækkede plader i to lag plastiksække mærket ‘ASBEST’ på selve taget

Derudover er der en lang række andre forholdsregler, man skal være opmærksom på. På grund af kompleksiteten, sundhedsrisikoen og miljøhensynet anbefales det stærkt at overlade opgaven til professionelle fagfolk.

Må jeg køre asbest på genbrugsplads som privatperson?

Når du som privatperson fjerner og bortskaffer asbesttag skal du desuden være opmærksom på, at der er en række begrænsninger for hvordan og hvor meget asbestaffald, du må aflevere på genbrugspladsen.

Sørg derfor altid for at spørge på genbrugsstationen, hvor meget asbestaffald du må aflevere, og hvilke regler der gælder for indpakning af affaldet. Ved visse genbrugspladser vil du blive henvist til et særligt miljøcenter for bortskaffelsen af asbestaffaldet.

Fra 2025 må kun virksomheder med autorisation bortskaffe asbest, og derfor må du fra 2025 ikke selv køre asbest på genbrugspladsen.

Få 3 gratis tilbud på fjernelse af asbesttag
Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar

Må man rense og male taget, hvis der er asbest i?

Man må gerne rense og male tag med asbest. Dog har Arbejdstilsynet en række regler for, hvordan man må arbejde med rens og maling af tag med asbest:

  • Højtryksspuling af asbestholdige materialer er forbudt, men Arbejdstilsynet kan give dispensation i enkelte tilfælde.
  • Man må som gerne rense det asbestholdige tag med en blød svamp og svag vandstråle (fx fra vandslangen).
  • Udstyr som anvendes ved en afrensning af asbestholdige tag skal være godkendt af Arbejdstilsynet. Ligeledes skal arbejdstøj mv. være godkendt af Arbejdstilsynet.

Du kan læse mere om reglerne i vores artikel om rens og maling af tag her.

Kilder og henvisninger

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme den

Gennemsnitlig bedømmelse: / 5. Antal stemmer:

Ingen stemmer indtil videre! Vær den første til at bedømme denne artikel.

Da du fandt denne artikel nyttig...

Del artiklen, hvis du har lyst!

Vi beklager, at artiklen ikke var nyttig for dig

Lad os forbedre artiklen

Fortæl os, hvordan vi kan forbedre denne artikel?

Skriv en kommentar

Bemærk: Vi besvarer kun generelle spørgsmål til artiklens indhold i kommentarsporet. Hvis du ønsker at få behandlet din byggeopgave, kan du finde vores samarbejdspartner øverst på siden.