Nyt tag med kviste pris: Hvad koster det inkl. montering? Komplet prisoversigt

Tagkviste kan være en god investering, hvis du ønsker at få mere lys og plads på loftetagen. I følgende artikel vil du finde prisoversigt og priseksempler for de for de forskellige tagkviste inkl. montering. Du vil desuden finde information om gældende regler om montering af nye tagkviste samt hvordan du søger om byggetilladelse.

Få gratis rådgivning og tre tilbud på nye tagkviste

Ønsker du gratis rådgivning og tilbud på nye tagkviste, anbefaler vi, at du udfylder formularen hos vores samarbejdspartner 3byggetilbud.dk.

Du får tre forskellige tilbud fra tre forskellige tagfirmaer, som specialiserer sig i tagkviste. Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar.

  • Hurtigt svar og tilbud i hele landet
  • 3byggetilbud har 4,6 stjerner på Trustpilot og over 400.000 udførte byggeopgaver
  • 100% uforpligtende og med gratis rådgivning til tagopgaven

Prisoversigt: hvad koster nye kviste inkl. montering?

Nedenstående prisestimater bygger på priser hos producenter samt samlede byggetilbud. Priserne vil variere alt efter størrelsen på kvisten.

For monteringen skal man regne med 20 arbejdstimer for montøren. For en timepris på 800 DKK inkl. moms, skal man således regne med en pris på omkring 16.000 DKK for monteringen.

KvisttypePris pr. kvistPris pr. kvist inkl. montering
Sadeltagkvist26.700-44.600 kr.42.700-60.600 kr.
Fladtagskvist28.000-46.800 kr.44.000-67.800 kr.
Rundbuekvist29.400-49.000 kr.45.400-65.000 kr.
Rytterkvist26.800-50.000 kr.42.800-66.000 kr.
Dørkvist / fransk altan35.000-57.000 kr.51.000-73.000 kr.
Få 3 gratis tilbud på nye tagkviste
Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar

Hvad er en tagkvist og dets fordele?

En kvist er grundlæggende en udbygning af taget. Kviste er forsynet med selvstændigt tag samt luge, vinduer eller dør. Både fronten og siderne på en kvist kan være forsynet med vinduer, mens visse kviste har dørkvist i fronten.

Føles den eksisterende loftetage lille og mangler der lys, er der flere fordele ved at montere en eller flere tagkviste:

  • Meget og godt lysindfald til rummet.
  • Mere plads/gulvplads.
  • Mere areal med god rumhøjde, hvilket får rummet til at virke større, og gør det nemmere at møblere, da du bedre kan placere skrivebord, siddeplads, seng osv. ude ved væggen.

Der findes en række producenter af præfabrikerede kviste i Danmark, som kan bestilles efter mål og særlige specifikationer eller leveres færdige. Kviste fremstilles typisk i træ og monteres ovenpå den eksisterende tagkonstruktion.

For at kvisten komplementerer resten af taget rent arkitektonisk, udformes kvistens tag typisk i samme stil og med samme tagbelægning som hovedtaget. Kvistens sider, også kaldet flunkerne, er særligt udsatte for vind og vejr. Derfor benyttes ofte vejrbestandigt materiale som zink eller metal på disse.

Typer af tagkviste

Der findes en lang række typer kviste. Nedenfor finder du et udsnit af de mest populære typer kviste:

Sadeltagskvist

Sadelkviste kendes som de traditionelle kviste, og er også de mest udbredte i Danmark. De har et selvstændigt lille tag, der som udgangspunkt består af zink eller kobber med stående false. Sadeltagskvistene kan dog også bygges med 2-lag tagpap.

Sadeltagskviste fås også med glas i siderne, som giver et ekstra lysindfald i rummet. Sadeltagskviste har et 2-sidet fald, der som standard laves med en 15 graders hældning.

  • Materialepris: ca. 40.000 inkl. moms
  • Pris inkl. montering: ca. 50.000-70.000 kr. inkl. moms

Rytterkvist

Rytterkvisten minder om sadeltagskvisten, idet begge kvisttyper har et 2-sidet fald. Rytterkvisten har dog en større hældning på omkring 45 grader, mens sadeltagskvisten kun har en hældning på 15 grader.

Rytterkvisten har et selvstændigt lille tag, der som udgangspunkt består af zink eller kobber med stående false. Rytterkviste fås også med glas i siderne, som giver et ekstra lysindfald i rummet.

  • Materialepris: ca. 40.000 inkl. moms
  • Pris inkl. montering: ca. 50.000-70.000 kr. inkl. moms

Halvbuekvist

Halvbuekviste er ligesom sadeltagskviste en af de mest udbredte typer tagkviste i Danmark. Som navnet antyder, er taget på kvisten formet som en halvbue. Bøjningen (eller radiussen) på kvisten afhænger af, hvor bred kvisten skal være.

Det halvbueformede tag beklædes som regel med zink eller kobber med stående false. Men ligesom ved sadeltagskvisten er det også muligt at lave tagbeklædning med 2-lags tagpap.

  • Materialepris: ca. 40.000 inkl. moms
  • Pris inkl. montering: ca. 50.000-70.000 kr. inkl. moms

Dørkvist / fransk altan

Med en dørkvist udvides kvisten til døre fremfor vinduer hvormed kvisten kommer til at fungere som en fransk altan. Fordelen ved en dørkvist er, at det er nemmere at få godkendt en byggetilladelse sammenlignet med en altankvist, fordi en dørkvist ikke udvider boligarealet.

Foran døren på en dørkvist er der monteret et rækværk, som kan udføres efter behov og ønsker.

  • Materialepris: ca. 45.000 inkl. moms
  • Pris inkl. montering: ca. 60.000-100.000 kr. inkl. moms

Altankvist

Ligesom ved dørkvisten udvides kvisten med en dør ved altankviste. Forskellen er dog, at man får et lille gangbart parti ude på selve altanen. Altankviste fås i flere forskellige størrelser, og hvilken størrelse der er mulig på dit tag vil afhænge af afstanden mellem spærene.

På billedet til højre ses Quattro model 94 som betyder, at der er en afstand på 94 cm mellem spærene. Quattros altankvist fås også i størrelserne 114 samt 134.

  • Materialepris: ca. 45.000 inkl. moms
  • Pris inkl. montering: ca. 60.000-100.000 kr. inkl. moms

SKAL-kvist

Med SKAL-kvist har man mulighed for at bevare den eksisterende tagkvist, som blot renoveres med en ekstra ‘skal’ for at øge isolering og tætning. Det er særligt en fordel, hvis den eksisterende tagkvist i forvejen er indrettet som køkken eller overskabe og fliser på badeværelset, som er placeret ude i selve kvisten.

Med en renovering af den eksisterende kvist bliver det nemlig betydelig billigere sammenlignet med en komplet udskiftning, fordi man kan undgå nye indvendige lysninger, indretning samt maler- og spartelarbejde.

  • Materialepris: ca. 25.000 inkl. moms
  • Pris inkl. montering: ca. 30.000-50.000 kr. inkl. moms

Taskekvist

En taskekvist er kendetegnet ved dets 1-sides fald. Faldet kan enten starte ved ejendommens tagkip eller længere nede på taget. Det selvstændige tag på taskekvisten har en noget mindre hældning sammenlignet med resten af taget.

Taskekvisten er ofte mere diskret sammenlignet med øvrige kvisttyper, fordi man ofte anvender tagsten eller tagplader til kvistens tag, som passer til resten af ejendommens tag. Man kan dog også beklæde taget med enten zink eller kobber med stående false. Tagkviste laves med tagrende og nedløb på fronten af kvisten.

  • Materialepris: ca. 40.000 inkl. moms
  • Pris inkl. montering: ca. 50.000-70.000 kr. inkl. moms

Renovering af eksisterende tagkvist er ofte en billigere løsning

Du har mulighed for at udskifte de eksisterende tagkviste med helt nye tagkviste, men er de eksisterende tagkviste i god stand, kan man muligvis nøjes med at renovere dem.

Det er ofte en langt billigere mulighed: nye tagkviste koster typisk mellem 50.000-70.000 kr. stykket inkl. montering, mens en renovering af eksisterende tagkviste ofte kan klares til mellem 30.000-50.000 kr. inkl. montering.

Tagkvistproducenten Quattro har desuden udviklet såkaldte SKAL-kviste. Her bevares de eksisterende kviste, mens en – som navnet antyder – skalkvist monteres ned over den eksisterende kvist. Det har den fordel, at du slipper for det indvendige arbejde med lysninger, loft og maling, mens du får fordelene af en flot ny, udvendig kvist og bedre isoleringsevne.

Er de eksisterende tagkviste derfor i god stand, men mangler de at blive renoveret af æstetiske og byggetekniske grunde, kan det derfor være en god idé at overveje blot at renovere dem.

Hvordan monteres nye tagkviste?

Processen for nye kviste foregår typisk som følger:

1. Planlægningsfasen

Før arbejdet med den nye kvist går i gang, skal arbejdet planlægges. Er der tale om helt nye tagkviste – snarere end en udskiftning af eksisterende tagkviste – kan det være en god idé at konsultere dig med en arkitekt/bygherrerådgiver. Du skal bl.a. tage stilling til, om:

  • Om der skal monteres helt nye færdigkviste, eller om de eksisterende tagkviste blot skal renoveres – f.eks. med en SKAL-kvist.
  • Hvis du vælger nye tagkviste, skal du tage stilling til, hvilken model du ønsker.

Indgår de nye tagkviste som en del af en større tagrenovering, vil denne del naturligt indgå i den større planlægningsfase ved tagrenoveringen.

2. Indhentning af byggetilladelse

Du skal altid søge om byggetilladelse til ny tagkvist, hvis der ikke i forvejen er en tagkvist monteret. Det skyldes, at en tagkvist udvider ejendommens beboelsesareal. Ofte er det ikke mere end et par kvadratmeter, men det er nok til, at du skal søge kommunen om byggetilladelse, inden du går i gang med projektet.

Ofte lader man montørfirmaet om at indhente byggetilladelse. Har du en bygherrerådgiver tilknyttet opgaven – det kan f.eks. være hvis de nye kviste indgår i en større tagrenovering – kan du lade vedkommende om indhentning af byggetilladelse. Du kan også selv stå for indhentning af byggetilladelse digitalt på Bygogmiljoe.dk eller gennem din kommune.

Husk, at du skal have indhentet byggetilladelse, inden arbejdet går i gang.

2. Eksisterende tagkvist nedtages og ny tagkvist monteres

Er der tale om helt nye tagkviste, skal den eksisterende tagkvist nedtages.

Efterfølgende monteres den nye tagkvist. I nedenstående video fra den danske producent af kviste, Quinntus, kan du se, hvordan kviste monteres. Kviste er som regel opbygget med træ. Hvis kvisten skal monteres på et eksisterende tag, skal tagbelægning, undertag og spær først fjernes, før kvisten kan monteres:

Montage af Quinntus Saml Selv Kviste

Hvad afhænger prisen på tagkviste af?

Den samlede pris for nye kviste afhænger af en lang række faktorer, og derfor vil prisestimater for nye tagkviste være forbundet med en vis usikkerhed. Den samlede pris vil således afhænge af følgnede:

  • Om kviste monteres på nyt eller eksisterende tag: det vil typisk være forbundet med mindre arbejde hvad angår montering, hvis hele taget i samme ombæring skal udskiftes. Således skal håndværkeren ikke bruge tid på at fjerne tagbelægning, undertag samt spær for at gøre plads til kvisten.
  • Type og størrelse af kvist: kviste fås i mange størrelser og typer. Således vil prisen også afhænge af, hvilken type kvist du vælger.
  • Landsdel og timepris for håndværker: en betydelig del af den samlede pris vil gå til aflønning af håndværkeren. Således vil timeprisen, som til en vis grad afhænger af landsdelen, have betydning for den samlede pris. Fx er timeprisen for håndværkere i Storkøbenhavn betydelig højere end fx Sønderjylland.
  • Tilgængelighed: prisen vil afhænge af, hvor let det er at komme til på området, hvor kvisten skal bygges, både fra ydersiden og indersiden. Årsagen er, at det vil påvirke, hvor effektivt arbejdet kan udføres. Ligeledes vil hovedtagets hældning have indflydelse på, hvor effektivt arbejdet kan udføres – jo større hældning, jo højere vil prisen typisk også være.
Få 3 gratis tilbud på nye tagkviste
Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar

Skal jeg vælge saml-selv, præfabrikerede eller færdigkviste?

Foto: Quattro

Foruden selve kvisttypen bør du også tage stilling til, om du ønsker saml-selv kviste, præfabrikerede kviste eller færdigkviste.

Som det fremgår af grafen til højre, adskiller saml-selv, præfabrikerede og færdiglavede kviste sig både i forhold til kompleksitet og de samlede omkostninger.

Specialudviklede kviste er kviste som følger specifikke ønsker, som ikke falder ind under standardproducerede kviste. Det kan bl.a. være kviste som udvider badeværelset med en bruseniche-kvist eller kviste med solcelletag. Specialudviklede kviste produceres efter direkte forespørgsel til kvistproducenten og er derfor også den dyreste type tagkvist.

Færdigkviste er mindre kompleks og dyr, idet der er tale om masseproducerede kviste. Her er alle elementer af kvisten – inkl. vinduespartier mv. – samlet for dig, således at kvisten blot skal monteres. Fordelen ved denne type kvist er, at de har været på markedet i mange år og dermed er gennemtestet. Den færdiglavede kvist giver dog i mindre grad mulighed for ændringer efter behov og ønsker.

Præfabrikerede kviste følger alle krav i Bygningsreglementet, herunder BR18, men du skal selv stå for indkøb og montering af vinduespartier.

Med saml-selv kviste (f.eks. Quinntus-serien fra Quattro) modtager du præfabrikerede kvistelementer fra producenten som et byggesæt, mens du selv står for samlingen af kvisten.

Hvilke producenter af kviste findes der?

Der findes en lang række producenter af kviste i Danmark. Typisk vil beslutningen af, hvilken producent du vælger dog foregå i samarbejde med firmaet, som monterer kvisten.

Der findes bl.a. følgende producenter af kviste:

  • Quattro
  • Quintus kviste (produceres af Quattro)
  • Alfa Kviste
  • Velux
  • Kviste Kompagniet Vesterbæk
  • JBL-Kviste
  • Cama Kviste

Gives der håndværkerfradrag for nye kviste?

Renoveringsarbejde uden grønt fokus er ikke længere end del af håndværkerfradraget, og man vil derfor desværre ikke kunne få håndværkerfradrag for nye kviste.

Er det en god idé med kviste på gamle huse?

Der er som sådan ikke noget til hinder for, at man monterer nye kviste på et gammelt hus. Det, som du bør være opmærksom på, er snarere alderen på husets tag. Ofte udskiftes eller monteres der nye kviste i forbindelse med en tagrenovering. Det kan derfor sjældent betale sig kun at udskifte kviste på et ældre tag.

Kræver det byggetilladelse at montere tagkviste?

Ja, det kræver byggetilladelse at montere nye tagkviste. En kvist øger etagearealet i dit hus. Ofte er det ikke mere end et par kvadratmeter, men det er nok til, at du skal søge kommunen om byggetilladelse, inden du går i gang med projektet. Du kan søge om byggetilladelse digitalt på Bygogmiljoe.dk.

Det kan også være en god idé at kontakte din kommune i forhold til relevante lokalplaner og hjælp til indhentning af byggetilladelse.

Få 3 gratis tilbud på nye tagkviste
Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar

Tjek lokalplan og eventuelle servitutter

Tjek også lokalplanen for dit område. Den kan indeholde regler for fx etablering af kviste eller brug af bestemte tagmaterialer. Både lokalplan og regler for byggetilladelse kan du sandsynligvis finde på kommunens hjemmeside. Ellers kan du kontakte kommunens tekniske afdeling.

Der kan være udstukket en lokalplan fra din kommune i bestemte områder, som indeholder bestemmelser om etablering af kviste eller brug af bestemte tagmaterialer. På Plandata.dk fra Erhvervsstyrelsen kan du se alle lokalplaner på et kort. Sådan bruger du Plandata.dk:

  1. Vælg din kommune i øverste højre hjørne under “Kortudsnit” eller indtast sommerhusets adresse på “Søg_adresse”.
  2. Tryk på et af markeringerne på kortet (hvilket vil sige, at dit sommerhus er underlagt en lokalplan)
  3. I venstre boks kan du se alle lokalplanerne, som åbnes i .pdf, når du klikker.
  4. I pdf-dokumentet vil der stå krav til tag, f.eks. “Tag på udestuer skal udføres som fast tag med tagpap, metalplade eller glas. På terrasseoverdækninger må taget desuden udføres med klare eller mælkehvide plader af PVC.”

Ligeledes kan dit hus have servitutter, som begrænser om man må etablere kviste. Dem kan du se digitalt på Tinglysning.dk ved at logge ind med NemID.

Hvad koster nye tagkviste?

Prisen på nye kviste afhænger af mange faktorer, herunder størrelsen på tagkvisten, om tagkvisten skal have vinduer, døre mv. Et meget generelt estimat er, at renovering af eksisterende kviste koster 30.000-50.000 kr. alt inklusive, mens nye færdigkviste typisk koster 50.000-70.000 kr. alt inklusive.

Kræver nye kviste byggetilladelse?

Om nye kviste kræver byggetilladelse afhænger af, om der er tale om helt nye kviste, hvor der ikke tidligere har været kviste, eller udskiftning af eksisterende kviste. Er der blot tale om udskiftning af eksisterende kviste, skal du ikke indhente byggetilladelse, fordi det ikke udvider beboelsesarealet. Er der derimod tale om nye tagkviste, skal du søge om byggetilladelse, idet det udvider ejendommens beboelsesareal. Byggetilladelsen skal være indhentet, inden byggeriet går i gang. Husk desuden at være opmærksom på relevante lokalplaner og servitutter.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme den

Gennemsnitlig bedømmelse: / 5. Antal stemmer:

Ingen stemmer indtil videre! Vær den første til at bedømme denne artikel.

Da du fandt denne artikel nyttig...

Del artiklen, hvis du har lyst!

Vi beklager, at artiklen ikke var nyttig for dig

Lad os forbedre artiklen

Fortæl os, hvordan vi kan forbedre denne artikel?

Skriv en kommentar

Bemærk: Vi besvarer kun generelle spørgsmål til artiklens indhold i kommentarsporet. Hvis du ønsker at få behandlet din byggeopgave, kan du finde vores samarbejdspartner øverst på siden.