Tagareal: Arealberegner og formler til beregning af tagets areal

Ved indhentning af tilbud på en tagrenovering bør du oplyse tagets areal så præcist som muligt. Derved modtager du tilbud fra byggeentreprisen på et mere retvisende og præcist grundlag. På denne side finder du en arealberegner til tag samt relevante formler.

Bemærk, at arealberegneren og formler præsenteret på denne side ikke er beregnet til at estimere arealet af komplekse tagformer såsom mansardtag og andre tag med ikke-konstante taghældninger. Ved komplekse tagformer anbefaler vi, at du overlader opmålingen af tagets areal til en fagmand.

Beregn tagets areal med vores gratis beregner

Tagareal beregner
Foto: du skal finde målene for tagbredde, taglængde og taghældning for at estimere tagets areal. Læs mere om, hvordan du finder disse mål nedenfor i artiklen.

Formel for beregning af tagareal

Formlen for beregning af tagareal – og formlen som arealberegneren øverst på siden desuden tager udgangspunkt i – er som følger:

Tagareal formel samme hældning
Foto: formel for at beregne tagareal for tag med samme taghældning på begge sider.

Bemærk, at taghældning skal angives i grader og ikke radian, som mange lommeregnere ellers formaterer sin() til. For at konvertere f.eks. 10 graders hældning, kan du benytte Googles online lommeregner ved at indtaste søgefrasen “10 degrees to radians“.

Eksempel på beregning af tagareal

For at illustrere en beregning af arealet for et tag, kan vi tage udgangspunkt i nedenstående eksempel:

  • Almindeligt et-plan parcelhus med sadeltag med lav hældning
  • Tagbredde: 9 m
  • Taglængde: 18 m
  • Taghældning: 35 grader (samme hældning på begge sider af taget)
  • Samlet tagareal: 175,8 m2 tagareal

Du kan som bekendt enten bruge beregneren øverst på siden ved at indtaste alle relevante mål eller tage udgangspunkt i formlen for at beregne tagarealet for tag med samme taghældning på begge sider.

Sådan finder du tagets hældning med din smartphone

Foto: har du iPhone, kan du bruge den indbyggede app “Måling” for at måle tagets hældning.

For at benytte arealberegneren eller formlen på denne side til at estimere tagets areal skal du kende til tagets hældning. Du kan med fordel bruge en smartphone som vaterpas til at finde tagets hældning, som faktisk måler meget præcist.

For iPhones kan du bruge den indbyggede app “Måling”, som du kan læse mere om på Apples hjemmeside. Der findes også andre tredjepart apps på Apple App Store til vaterpas, som fungerer lige så godt.

På Android-telefoner findes der ikke en indbygget app til vaterpas, så her må man finde en tredjepart app til denne funktion. De fungerer dog lige så præcist som Apples indbyggede app til vaterpas.

Sådan finder du tagets bredde og længde

Foruden taghældning skal du finde tagets bredde og længde for at estimere tagets areal. Til det kan du bruge et båndmål eller en afstandsmåler med laser, som fås i de fleste byggemarkeder. Det giver det mest præcise mål.

Du kan faktisk også bruge din smartphone til at måle afstand. Apples iPhone har en indbygget app ved navn Måling, som både kan bruges som vaterpas eller til afstandsmåler. Du kan læse mere om appen på Apples hjemmeside her. Afstandsmåling med smartphones er ikke lige så præcis som konventionelle metoder, så hvis du ønsker en præcis måling af tagets areal, anbefaler vi, at du bruger målebånd eller afstandsmåler med laser.

Husk at fraregne kviste, skorsten, ovenlysvinduer mv.

Når du beregner tagarealet skal du naturligvis huske at fraregne udstyr på taget, som ikke belægges med tagmateriale. Det gælder bl.a. kviste, skorsten, ovenlysvinduer mv. Har du de specifikke dimensioner af disse, kan du blot fraregne det i det samlede tagareal. Alternativt kan du skønne dig frem, som dog i sagens natur vil medføre et mindre præcist samlet estimat af tagarealet.

Tagareal for tag med ensidigt fald (pulttag, halvtag og built up-tag)

Alle tag i Danmark har en vis taghældning. Det skyldes, at det jf. Bygningsreglementet er et krav, at tag har en taghældning på mindst 2,5 pct for at regnvand kan løbe af taget. Hvis dit tag har ensidigt fald som f.eks. pulttag eller halvtag, kan du benytte beregneren øverst på siden eller nedenstående formel for at beregne tagarealet:

Foto: formel for at beregne tagareal for tag med ensidigt fald.

Bemærk at ovenstående formel samt i arealberegneren øverst på siden ikke inkluderer arealet for den vinkelrette side, da der på ensidige tag ofte her er tale om husets gavl, som typisk ikke belægges med tagmateriale. Er det dog tilfældet ved dit tag, kan du beregne arealet af den vinkelrette side af taget og tilføje det til estimatet af det samlede tagareal.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme den

Gennemsnitlig bedømmelse: / 5. Antal stemmer:

Ingen stemmer indtil videre! Vær den første til at bedømme denne artikel.

Da du fandt denne artikel nyttig...

Del artiklen, hvis du har lyst!

Vi beklager, at artiklen ikke var nyttig for dig

Lad os forbedre artiklen

Fortæl os, hvordan vi kan forbedre denne artikel?

Skriv en kommentar

Bemærk: Vi besvarer kun generelle spørgsmål til artiklens indhold i kommentarsporet. Hvis du ønsker at få behandlet din byggeopgave, kan du finde vores samarbejdspartner øverst på siden.