Algebehandling af tag: Priser, regler og gør-det-selv tagrensning

En algebehandling af taget forebygger og fjerner lav, mos og algebelægninger på overfladen. Selvom algebehandling ikke forlænger tagets levetid giver det taget et flot og fornyet udseende.

Du kan enten udføre algebehandling som gør-det-selv eller hyre professionelle til opgaven. Læs om priser og metoder til algebehandling og tagrensning nedenfor.

Få 3 tilbud på algebehandling af taget gratis

Ønsker du tre gratis og uforpligtende tilbud på algebehandling af taget, anbefaler vi, at du udfylder formularen til vores samarbejdspartner 3byggetilbud.dk.

Du får 3 forskellige tilbud fra 3 forskellige firmaer, som specialiserer sig i algebehandling. Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar.

3byggetilbud har siden år 2000 formidlet over 400.000 håndværkeropgaver og er således en af de største formidlere af byggeopgaver i Danmark.

  • Hurtigt svar og tilbud i hele landet
  • 4,6 stjerner på Trustpilot og over 400.000 udførte byggeopgaver
  • 100% uforpligtende og med gratis rådgivning til opgaven

Hvad koster algebehandling af taget?

Den samlede pris for algebehandling af et tag, som omfatter behandlingen og lovpligtig spildevandsopsamling, ligger typisk mellem 1.400 og 2.800 kr. afhængigt af tagets størrelse.

Prisen inkluderer kørselstillæg og lignende gebyrer samt moms.

TagarealAlgebehandlingSpildevandsopsamlingSamlet pris inkl. moms
1 – 80 m²900 – 1.000 kr.500 – 600 kr.1.400 – 1.500 kr.
81 – 120 m²1.200 – 1.300 kr.500 – 600 kr.1.800 – 1.900 kr.
121 – 160 m²1.400 – 1.500 kr.600 – 700 kr.2.100 – 2.200 kr.
161 – 200 m²1.700 – 1.800 kr.600 – 700 kr.2.400 – 2.500 kr.
201 – 240 m²1.900 – 2.000 kr.700 – 800 kr.2.700 – 2.800 kr.
Prisestimater bygger på manuel gennemgang af udbydere af algebehandling og udført i juli 2023.

Hvad er forskellen på algebehandling og tagrensning?

Tagrensning
Tagrensning udføres typisk kun, hvis taget skal males. Tagrensning kan med op til 400 bar højtryksspuling beskadige taget.

Algebehandling er en proces, der involverer anvendelsen af specialiserede algedræbende midler på overflader for at fjerne uønsket vækst. Metoden er skånsom og effektiv i forebyggelse og fjernelse af alger, mos og svamp, hvor algemidlet sprøjtes på taget ved lavtryk på omkring 10 bar.

Tagrensning derimod er en mere dybdegående proces, der involverer højtryksspuling af tagoverflader for efterfølgende at male taget. Det er typisk kun nyere eternitplader med fabriksmalede tagplader, der kan tåle tagrensning og efterfølgende tagmaling.

Det er værd at bemærke, at porøse og gamle tagplader kan tage skade af en dybdegående tagrensning. Under tagrensning anvendes et højere tryk på op til 400 bar, som kan give tagoverfladen synlige skader. Derfor bør man undlade at tagrense tagplader af ældre dato.

Få 3 gratis tilbud på algebehandling af taget
Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar

Kan algebehandling af taget udføres som gør-det-selv?

Ja, algebehandling kan sagtens udføres som gør-det-selv. For selv at udføre algebehandlingen skal du investere i højtryksspuler og tagrenser med teleskopstang der samlet vil koste omkring 1.500-2.500 kr. Hver behandling vil efterfølgende koste omkring 100 kr. for selve tagrensemidlet.

Processen for selv at algebehandle taget ser ud som følger:

  1. Rensning af tagrender: Først fjernes snavs og affald fra tagrenderne. Dette er vigtigt, da de skal kunne håndtere det vand, der løber af taget under algebehandlingen.
  2. Anvendelse af tagrenser: Du kan bruge en tagrenser som Nilfisk Roof Cleaner sammen med din højtryksrenser for at rense taget. Med tagrenserens teleskopstang kan du udføre arbejdet fra jorden. Stangen kan forlænges op til 4,2 meter, og strålen kan sprøjte op til 11 meter, så du får en samlet rækkevidde på op til 15 meter.
  3. Forberedelse af tagrensemiddel: Tagrenseren har justerbar kemidosering, hvilket betyder, at vandet automatisk blandes med det algedræbende middel. Nilfisk anbefaler at bruge Roof Cleaner rengøringsmiddel. Opløsningen påføres taget via trykket fra højtryksrenseren.
  4. Påføring af tagrensemiddel: Når taget er fugtigt, sprøjtes rensemidlet på med Roof Cleaner ved lavtryk under 10 bar. Midlet virker bedst, hvis taget først er fugtigt, og det ikke regner de næste 2-3 dage efter påføring.
  5. Fuldt resultat efter 6-9 måneder: Midlet virker selvrensende, og du vil kunne se det første resultat efter 14 dage. Du skal dog regne med 6-9 måneder, før belægningerne er helt væk, da det er vind og vejr, som bortskaffer algerne fra taget.

Bemærk: Profesionelle firmaer er lovmæssigt forpligtet til at opsamle spildevandet fra algebehandlingen. Selvom dette ikke er et lovkrav for private, kan du skåne miljøet ved selv at opsamle spildevandet under din algebehandling.

Firmaet Jysk Polering & Rens forklarer, hvordan en algebehandling udført af professionelle foregår:

Algebehandling af tag - Jysk Polering & Rens

Hvilket udstyr anvendes til algebehandling af tag?

For algebehandling af taget anvendes:

  • Højtryksrenser/-spuler: F.eks. Nilfisk højtryksrensere
  • Tagrenser med teleskopstang: F.eks. Nilfisk Roof Cleaner
  • Tagrensemiddel: Kan være et vilkårligt algerensemiddel

Samlet skal du forvente at betale en engangsudgift på ca. 1.500-2.500 kr. for udstyret. Lignende tagrensersæt fra Nilfisk findes hos mange af konkurrenterne.

Nilfisk Roof Cleaner er et populært valg, da tagrenseren har en teleskopstang, der kan blive op til 4,2 meter, og strålen kan sprøjte op til 11 meter, så du får en samlet rækkevidde op til 15 meter. På den måde slipper du for at anvende stige og potentielt at beskadige taget.

Få 3 gratis tilbud på algebehandling af taget
Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar

Hvilke tagbelægninger kan algebehandles?

Alle tagbelægninger kan i princippet algebehandles, men visse tagbelægninger kan tage skade af algebehandling og frarådes derfor.

  • Eternittag: Kan algebehandles. Er eternittaget asbestholdigt, skal det dog behandles mere skånsomt, i overensstemmelse med Arbejdstilsynets regler.
  • Ståltag: Decra, Lindab og lignende ståltage kan algebehandles. Det er vigtigt at anvende en skånsom teknik for at undgå at skade overfladebehandlingen, der beskytter mod korrosion.
  • Tegltag og tagsten: Kan algebehandles. Både Bolius og tagstensproducenten BMI noterer dog, at man endnu ikke har viden om, hvordan algebehandling påvirker tagmaterialet på lang sigt.
  • Naturskifertag: Frarådes algebehandling idet det kan skade tagoverfladen. Det kan i visse tilfælde give mening at male naturskifertaget, såfremt det har mistet farve.
  • Tagpap: Frarådes i de fleste tilfælde algebehandling. De fleste typer tagpap har et yderst lag af skifersten, der beskytter det underliggende bitumen mod solens stråler og som kan tage skade ved algebehandling. Mos på tagpaptaget kan i stedet fjernes med en kost.

Hvornår og hvor ofte bør taget algebehandles?

Algebehandling af taget er udelukkende en kosmetisk behandling og forlænger ikke tagets levetid. Derfor bestemmer du selv, hvornår og hvor ofte dit tag skal algebehandles.

Det anbefales at algebehandle taget en gang om året, især når du bemærker tilvækst af gult lav, mos i tagets samlinger eller alger på overfladen. Ved en årlig algebehandling sikrer du, at dit tag fortsat fremstår rent og flot.

Sæsonmæssigt er det oftest fordelagtigt at udføre algebehandlingen tidligt i foråret, omkring marts eller april, hvor der normalt er mindre risiko for nedbør.

Kan man algebehandle i regnvejr?

Nej, det anbefales ikke at algebehandle i regnvejr. Algebehandlingen virker bedst, hvis du først forvander taget, sprøjter rensemidlet på, og herefter undgår regn i de næste 2-3 dage.

Regn kan nemlig skylle det algedræbende middel væk, før det har haft mulighed for at virke effektivt. Derfor er det bedst at algebehandle på en tør dag, hvor det algedræbende middel har mulighed for at virke optimalt uden at blive skyllet væk af regn.

Få 3 gratis tilbud på algebehandling af taget
Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar
Hvad koster algebehandling af taget?

Hvis du vil hyre et firma til opgaven skal du forvente at betale mellem 1.400 og 2.800 kr. per behandling. Vil du selv udføre algebehandlingen skal du investere i udstyr for omkring 1.500-3.000 kr. Hver behandling vil efterfølgende koste omkring 100 kr. for selve algemidlet.

Henvisninger

  • Bolius’ artikel om algebehandling og tagrensning: Bolius.dk
  • Tagstensproducenten BMI’s anbefalinger vedr. algebehandling af tagsten: BMIGroup.dk

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme den

Gennemsnitlig bedømmelse: / 5. Antal stemmer:

Ingen stemmer indtil videre! Vær den første til at bedømme denne artikel.

Da du fandt denne artikel nyttig...

Del artiklen, hvis du har lyst!

Vi beklager, at artiklen ikke var nyttig for dig

Lad os forbedre artiklen

Fortæl os, hvordan vi kan forbedre denne artikel?

Skriv en kommentar

Bemærk: Vi besvarer kun generelle spørgsmål til artiklens indhold i kommentarsporet. Hvis du ønsker at få behandlet din byggeopgave, kan du finde vores samarbejdspartner øverst på siden.