Grønt tag med sedum: Hvad koster det? Priser, info og opbygning

Grønne tage med stenurter, også kaldet sedumtage, vinder frem i disse år – ikke mindst i landets sommerhusområder. Sedumtage kan medføre lavere energiforbrug, forlænge tagets levetid og kan lempe nedbørsbelastningen for kloakken.

Bliv klogere på tagbelægningen, herunder priser, og find ud af, om det er en løsning for dig.

Få gratis rådgivning og 3 tilbud på nyt sedumtag

Ønsker du gratis rådgivning og tilbud på nyt grønt tag med sedum, anbefaler vi, at du udfylder formularen hos vores samarbejdspartner 3byggetilbud.dk.

Du får 3 forskellige tilbud fra 3 forskellige tagfirmaer, som specialiserer sig i grønne tage. Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar.

  • Hurtigt svar og tilbud i hele landet
  • 100% uforpligtende og med gratis rådgivning til tagopgaven

Hvad koster et grønt tag pr. m2?

Et sedumtag koster typisk mellem 300-500 kr. pr. kvadratmeter i materialepris eller 450-750 kr. pr. m2 inkl. montering. Materialeprisen inkluderer sedummåtter eller sedumbakker med vækstmedie og planter, samt drænlag, rodspærre, kantlister mv.

Hvis du også skal have professionel hjælp til at anlægge taget, skal du lægge ca. 150-250 kr. oveni pr. kvadratmeter. Dermed lander den samlede kvadratmeterpris for et færdigt sedumtag ofte i intervallet 450-750 kr.

Bemærk at prisen for selve tagkonstruktionen og den underliggende tagmembran af fx tagpap ikke er inkluderet. Sedumtaget etableres ovenpå den eksisterende eller nye tagkonstruktion.

Hvad er et grønt tag (sedumtag)?

Et grønt tag er en tagkonstruktion, der er delvist eller helt dækket af vegetation. De grønne tage, der oftest anvendes i Danmark, er beplantet med stenurt, også kaldet sedum. Derfor kaldes de også sedumtage.

Sedum er en tørketålende plante med tykke, saftige blade, der kan optage og opbevare vand. Det gør den velegnet til at gro på tage, hvor forholdene kan være barske med meget vind og sol. Sedum fås i flere farver som gul, rød og mange nuancer af grøn, så taget kan få et varieret og dekorativt udtryk.

Et grønt tag med sedum er opbygget af et vækstlag på ca. 6-20 cm afhængigt af typen, der ligger oven på en membran og et drænlag.

Få 3 gratis tilbud på nyt sedumtag
Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar

Hvilke typer sedumtage findes der?

Sedumtage kan klassificeres i tre typer:

SedumtagtypeVegetationTykkelseVægt pr. m²VandoptagelseVedligeholdelse
EkstensivtSedum, mosser, græsserOp til 6 cmCa. 50-120 kgOp til 50% af nedbørMindst
Semi-intensivtSedum, stauder, små buske6-15 cmCa. 120 kgCa. 50-80% af nedbørMiddel
IntensivtStauder, buske, små træer15 cm og mereFra 350 kgOp til 80% af nedbørMest (som almindelig have)

De mest udbredte grønne tage i Danmark er de ekstensive sedumtage, fordi de passer til mange tagtyper, vejer mindst og kræver mindst vedligeholdelse. Fælles for alle typer er, at de optager en del regnvand og giver en række fordele udover det dekorative.

  • Ekstensive grønne tage: Har et tyndt vækstlag på 6-15 cm og er beplantet med tørketålende planter som sedum, mosser og græsser. Vejer typisk 50-150 kg pr. m2. Kræver mindst vedligeholdelse.
  • Semi-intensive grønne tage: Har et vækstlag på 12-25 cm, så der er plads til mindre buske og stauder udover sedum. Vejer ca. 120-200 kg pr. m2. Kræver lidt mere vedligeholdelse.
  • Intensive grønne tage: Har et tykt vækstlag over 20 cm, så der kan plantes buske og mindre træer. Kan veje over 300 kg pr. m2. Er nærmest som en taghave og kræver en del pasning og vanding.

Hvordan er et grønt tag opbygget?

Et grønt tag med sedum er typisk opbygget af følgende lag (fra oven):

  • Vegetation: Et vækstlag på ca. 6-20 cm afhængigt af sedumtagtypen. Indeholder forskellige sedumarter, mosser, græsser eller stauder.
  • Filter: Et lag fiberdug, der forhindrer at finere partikler vaskes ned i de underliggende lag.
  • Dræn og vandreservoir: Et lag af plastplader eller måtter, der leder overskydende vand væk fra taget, men samtidig opmagasinerer vand til planterne.
  • Beskyttelse og rodspærre: En kraftig plastmembran, der beskytter tagkonstruktionen og forhindrer planternes rødder i at vokse ned i taget.
  • Tagkonstruktion: Den bærende del af taget, oftest bestående af tagpap som vandtæt membran, underlag, isolering og dampspærre.

Lagene sikrer tilsammen optimale vækstbetingelser for planterne og beskytter samtidig tagkonstruktionen mod fugt, rødder og slid.

Ved flade tage og tage med lav hældning anvendes ofte tagpap som vandtæt membran direkte på et underlag af krydsfinér eller brædder.

Få 3 gratis tilbud på nyt sedumtag
Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar

Hvad er fordele og ulemper ved et sedumtag?

Sedumtage har en række fordele for bygningen, miljøet og beboerne, men der er også nogle ulemper at være opmærksom på.

Fordele ved sedumtage:

  • Vandhåndtering: Optager og tilbageholder 50-80% af regnvandet og typisk omkring 25 liter/m2. Aflaster dermed kloakker og mindsker oversvømmelsesrisiko.
  • Forlænger tagets levetid: Beskytter tagmembranen mod UV-stråler, temperaturudsving og slid, hvilket ifølge en leverandør fordobler tagets levetid ift. tagpaptag.
  • Klimavenligt: Et grønt tag er.. Grønt. Sedumtaget optager mellem 2-6 kg CO₂ pr. m2.
  • Energibesparelse og økonomi: Virker kølende om sommeren og isolerende om vinteren, så energiforbruget til opvarmning og nedkøling reduceres.
  • Luftrensning: Optager støv og luftforurening og bidrager dermed til en bedre luftkvalitet.
  • Æstetik og biodiversitet: Giver bygningen et grønt, levende udtryk og bidrager til biodiversiteten.

Ulemper ved sedumtage:

  • Vægt: Kræver en stærk tagkonstruktion pga. vægten, især ved semi-intensive og intensive tage. Egner sig ikke til tagkonstruktioner som kun tåler lette tagbelægninger.
  • Anlæg: Kræver særlig viden ved anlæg for at sikre en vandtæt konstruktion. Det frarådes derfor, at man selv lægger sedumtaget, hvis det monteres på huse, som anvendes beboelse.
  • Vedligehold: Har brug for gødning 1-2 gange årligt og må ikke tørre helt ud.
  • Pris: Sedumtag anlægges oven på et eksisterende tag, der i forvejen er helt velfungerende. Sedum udgør en merudgift der ikke er nødvendig for at sikre tagets klimaskærmende funktion.
  • Lokalplaner og servitutter: Grønne tage er ikke altid tilladt ifølge lokalplaner eller servitutter for det givne område.
Få 3 gratis tilbud på nyt sedumtag
Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar

Kan grønt tag udføres som gør-det-selv?

Om du selv kan etablere et grønt tag med sedum afhænger af bygningens type og anvendelse.

På bygninger som carporte, skure, drivhuse og lignende, der ikke anvendes til beboelse, kan anlæg af sedumtag ofte godt være et gør-det-selv projekt. Her er konsekvenserne ved utætheder nemlig mindre. Overvej dog alligevel at alliere dig med en tømrer, hvis du ikke har byggeerfaring.

Er der tale om bolig, sommerhus eller andre bygninger til beboelse frarådes det helt at anlægge sedumtag på egen hånd. Selv små fejl i udførelsen kan medføre alvorlige fugt- og rådskader på tagkonstruktionen og boligen som helhed.

Hvilken taghældning er mulig med sedum?

Sedumtage anlægges primært på flade tage eller tage med lav hældning på op til 15-20 grader. Som udgangspunkt bør hældningen på et tag med sedum maks. være 30 grader. Ved større hældninger er der risiko for, at vækstlaget og planterne glider af taget.

Det er dog muligt at anlægge sedumtag på helt op til 45 graders hældning, hvis der vælges et særligt sedumtag-system med celler, som fastholder vækstlaget på taget. Desuden kan det ved hældninger over 30 grader være nødvendigt at vande taget oftere, da regnvandet hurtigere løber af.

Tagtyper som sadeltag og andre tage med stor hældning er til gengæld ikke velegnede til sedumtag. Her er det bedre at vælge andre former for beplantning som fx facadebeplantning.

Hvad vejer et grønt tag?

Vægten af et grønt tag afhænger af tykkelsen på vækstlaget og hvilken type beplantning, der er tale om. Jo tykkere vækstlag og jo større planter, desto tungere bliver taget:

SedumtagtypeVægt
Ekstensive tageCa. 50-120 kg pr. m²
Semi-intensive tageCa. 120 kg pr. m²
Intensive tagefra 350 kg pr. m²

Til sammenligning vejer et almindeligt tegltag ca. 50-60 kg pr. m² og et tag med tagpap 20-40 kg pr. m².

Vægten af sedumtaget i vandmættet tilstand, dvs. efter kraftig regn, er den dimensionsgivende faktor. Et ekstensivt tag kan således veje 50 kg i tør tilstand og 120 kg i vandmættet tilstand. Det er vigtigt, at tagkonstruktionen kan klare denne maksimale belastning.

Få 3 gratis tilbud på nyt sedumtag
Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar

Hvad er levetiden på et grønt tag?

Et sedumtag har typisk en forventet levetid på 30-40 år eller endnu længere, hvis det er anlagt korrekt og løbende vedligeholdes. Der findes eksempler på sedumtage i Tyskland og Sverige, som er over 50 år gamle og stadig fungerer.

Til sammenligning regnes et almindeligt tagpaptag at have en levetid på ca. 20-30 år. Et sedumtag kan altså forlænge tagpaptagets levetid betragteligt.

Sedumbeplantningen beskytter tagkonstruktionen og membranen mod UV-stråler, temperaturudsving og mekaniske påvirkninger. Derved holder taget tæt i længere tid end et tag uden beplantning.

Kan mit hus få grønt tag?

Om dit hus kan få et tag med sedum afhænger primært af tre faktorer:

  1. Taghældning: Den ideelle hældning er 0-20 grader. Ved 20-45 grader kan det lade sig gøre med særlige systemer, men sjældent en optimal løsning. Over 45 grader er ikke egnet.
  2. Bæreevne: Tagkonstruktionen skal kunne klare vægten af sedumtaget både i tør og vandmættet tilstand. Et ekstensivt tag vejer ca. 50-120 kg/m2. Spørg en fagmand.
  3. Lokalplaner og servitutter: Undersøg om der er bestemmelser for tagmaterialer, bevaringsværdi mv., der hindrer etablering af sedumtag på din bygning.

Hvis taget har den rette hældning og bæreevne, og hvis lokalplaner tillader det, så kan du med stor sandsynlighed etablere sedumtag på din bygning – om det så er selve huset, carporten eller skuret.

Har du et eksisterende built-up tag eller tagpaptag, kan et sedumtag ofte etableres oven på, hvis ellers konstruktionen er sund og stærk nok. Skal du have nyt tag, er det oplagt at overveje sedum som en grøn og bæredygtig løsning.

Få 3 gratis tilbud på nyt sedumtag
Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar

Er sedumtage velegnede på sommerhuse?

Et sedumtag vil ofte være en god løsning på sommerhuse af flere grunde:

  • Sedumtaget tilbageholder 50-80% af regnvandet og leder det resterende forsinket til sommerhusgrundens LAR-løsning som fx en faskine. Derved mindskes risikoen for overbelastning af faskinen eller kloaksystemet.
  • Sedumbeplantningen køler huset om sommeren ved at skærme af for solens stråler. Om vinteren isolerer laget til gengæld mod kulde og blæst.
  • Beskyttelsen fra sedumtaget kan fordoble tagkonstruktionens levetid ift. almindelig tagpap. Det er værdifuldt for sommerhuse, der i forvejen er udsat for et barskt kystnært klima.

Så hvis dit sommerhus har et fladt built-up tag eller et tagpaptag med lav hældning, så giver sedum sommerhuset et grønt og levende udtryk, som passer fint i naturen omkring. Det hjælper med at håndtere regnen på grunden, forlænger tagets levetid og pynter på huset.

Er sedumtage velegnede på skure?

Et sedumtag kan i mange tilfælde være en god ide på skure og udhuse af følgende grunde:

  • Sedumtaget beskytter skurets built-up paptag mod UV-stråling, voldsomme temperaturudsving og slid fra vejrliget på samme måde som et lag rullegrus. Det kan mangedoble tagets levetid.
  • Sedumlaget giver skuret et grønt og levende udtryk, som kan få selv det tristeste skur til at falde naturligt ind i haven.
  • Etableringen af et sedumtag på et skur kan være et gør-det-selv projekt, da eventuelle utætheder vil være mindre problematiske end på en beboelsesbygning.

Så når dit skur eller udhus alligevel trænger til et nyt tag, så overvej sedumbeplantning som et miljøvenligt alternativ, der både beskytter taget og pynter. Det er en relativt enkel måde at forlænge tagets levetid på.

Få 3 gratis tilbud på nyt sedumtag
Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar

Hvordan anlægges sedumtag?

Anlæggelsen af et sedumtag kan overordnet inddeles i følgende faser:

Forberedelse af taget:

  • Undersøg om taget har den rette hældning (maks. 30 grader) og bæreevne til et sedumtag. Få evt. en fagmand til at vurdere det.
  • Fjern evt. gammelt tagmateriale og udbedre skader eller skævheder i tagfladen.
  • Sikr dig, at tagets inddækninger, gennemføringer og tagrender er fuldt funktionsdygtige.

Etablering af rodspærre og beskyttende lag:

  • Udlæg en tæt rodspærre af kraftig plastmembran, som forhindrer planterødderne i at trænge ned i tagkonstruktionen.
  • Læg et lag beskyttelsesdug oven på rodspærren for at hindre perforering.
  • Sørg for, at rodspærre og beskyttelsesdug føres med op ad alle kanter og gennemføringer.

Udlægning af dræn og vækstlag:

  • Udlæg drænplader eller en dræn- og vandreserverende måtte, som kan transportere overskydende vand væk, men samtidig opmagasinere vand til planterne.
  • Udlæg et vækstlag af speciel let og vandsugende muld oven på drænlaget. Tykkelsen afhænger af den valgte type sedumtag (typisk 2-15 cm).
  • Sørg for, at vækstlaget fordeles jævnt og i den specificerede tykkelse.

Udplantning af sedum:

  • Udplant sedumvegetationen enten som plugplanter, frø/spirer eller som færdige måtter alt efter system og leverandør.
  • Sørg for min. 80% dækning af fladen fra start for at hindre uønsket ukrudt i at spire frem.
  • Vand grundigt umiddelbart efter udplantning.

Dele af arbejdet kan man evt. selv stå for, men der må ikke gås på kompromis med den grundlæggende tæthed og opbygning, hvis det grønne tag etableres på bebyggelse til beboelse.

Få 3 gratis tilbud på nyt sedumtag
Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar

Hvordan vedligeholdes et sedumtag?

Alle sedumtage har brug for en vis portion vedligeholdelse for at sikre tagets fortsatte sundhed og funktion. De basale vedligeholdelsesopgaver på tværs af tagtyper er:

  • Fjernelse af visne plantedele og uønsket vegetation
  • Gødning og vanding efter behov
  • Kontrol af tagdækning og afløb

Omfanget af vedligeholdelsen afhænger af typen af sedumtag, hvoraf ekstensive tag kræver minimal vedligeholdelse og kun gødes 1-2 årligt, mens intensive tag plejes som en almindelig have.

Fælles for alle tagtyper er, at vedligeholdelsen ikke må forsømmes. Sparsom næring, vanding og rensning af afløb kan svække planterne og nedsætte tagets robusthed. Når du vælger type af sedumtag, så overvej hvilken arbejdsindsats, du vil lægge i vedligeholdelsen.

Kilder og henvisninger

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme den

Gennemsnitlig bedømmelse: / 5. Antal stemmer:

Ingen stemmer indtil videre! Vær den første til at bedømme denne artikel.

Da du fandt denne artikel nyttig...

Del artiklen, hvis du har lyst!

Vi beklager, at artiklen ikke var nyttig for dig

Lad os forbedre artiklen

Fortæl os, hvordan vi kan forbedre denne artikel?

Skriv en kommentar

Bemærk: Vi besvarer kun generelle spørgsmål til artiklens indhold i kommentarsporet. Hvis du ønsker at få behandlet din byggeopgave, kan du finde vores samarbejdspartner øverst på siden.