Spansk altan: Se priser, modeller og gældende regler

En spansk altan er en hybrid mellem en traditionel altan og en fransk altan. Hvor den franske altan ikke har noget gulv du kan træde ud på, har den spanske altan en mindre afsats. En spansk altan kan være en optimal løsning, når det ikke er muligt at etablere traditionel altan, fx i storbyer. Se priser, modeller og vejledning til etableringen nedenfor.

Få 3 gratis tilbud på spansk altan

Generelle prisestimater for ny spansk altan er forbundet med en vis usikkerhed, da den endelige pris vil afhænge af en række faktorer. Hvis du vil have et præcist estimat for ny spansk altan, anbefaler vi, at du benytter servicen fra 3byggetilbud.dk. Du får 3 forskellige tilbud fra 3 forskellige firmaer på ny spansk altan. Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar. Du kan vælge, om du blot vil bruge tilbuddene som informative estimater og afvise alle tilbuddene, eller om du vil takke ja til et af tilbuddene.

 • Gratis og tilbud i hele landet
 • 100% uforpligtende
 • Hurtigt svar

Videoen nedenfor illustrerer, hvordan 3byggetilbud fungerer:

Sådan virker 3byggetilbud.dk

Hvad koster en spansk altan?

Prisen på en spansk altan afhænger af en række faktorer, men som tommelfingerregel koster en spansk altan kun en tredjedel af prisen på en traditionel altan. Det er således en økonomisk løsning, som samtidig bringer udelivet helt tæt på.

Den endelige pris vil afhænge af en række faktorer, herunder:

 • Valg af altandør (1-, 2- eller 3-fagsdør)
 • Bredde på altanen
 • Materialevalg af rækværk og gelænder

En typisk spansk altan koster mellem 50.000-90.000 DKK. Prisen vil bl.a. afhænge af altandøren: en 2-fagsdør (dobbeltdør) vil typisk koste mere end en 1-fagsdør, mens en 3-fagsdør vil være endnu dyrere. Altandøren vil i sig selv typisk koste 10.000-15.000 DKK afhængigt af materialevalg og antal fag.

Hvad er en spansk altan, og hvad er fordelene?

En fransk altan, som ses ovenfor, adskiller sig fra en spansk altan ved ikke at have nogen afsats.

En spansk altan minder som tidligere beskrevet om en fransk altan, men adskiller sig ved at have en mindre afsats. Det betyder, at en spansk altan – afhængigt af størrelsen – giver plads til potteplante, en lille altankasse eller sågar et lille bord eller taburet.

Spanske altaner er særligt populære i lejligheder, da det – ligesom franske altaner – giver et godt lysindfald og indeklima samtidig med at spanske altaner kan monteres i de fleste lejligheder, fordi det ikke fører til væsentlige reduktioner af underboens dagslys.

Der er en lang række fordele ved en spansk altan, som kan gøre denne type altan det ideelle valg for dig:

 • En økonomisk løsning: en spansk altan koster typisk kun en tredjedel af en traditionel altan, hvilket gør det til en økonomisk løsning for dig, som stadig vil have lys, luft og godt indeklima.
 • Kan monteres i de fleste lejligheder: der gælder en række regler for montering af altaner i lejlighedskomplekser. Det gælder fx 10%-reglen som betyder, at altanen ikke må reducere underboens dagslys med mere end 10 procent (BR18 §379 – §381). Da en spansk altan ikke har kun har en mindre afsats, kan en spansk altan monteres i mange lejligheder.
 • Bedre lysindfald, luft og indeklima: den spanske altan er særligt populær i soveværelser i lejligheder, da det giver et bedre lysindfald, luft og indeklima.
 • Værdistigning af boligen: en spansk altan er som regel en god investering, som mere end tjener sig selv hjem, da det som fører til værdistigning af boligværdien.

Hvilke modeller fås spanske altaner i?

Der findes en lang række forskellige størrelser og modeller af spanske altaner. Hvilken model og størrelse man skal vælge, vil afhænge af, hvad der rent teknisk er muligt, fx hvad angår 10%-reglen. Derudover skal man vælge en altandør. Hvilken altandør man vælger, vil i høj grad afhænge af, hvad der kan lade sig gøre: i nogle tilfælde vil der kun være plads til en 1-fagsdør, mens der i andre tilfælde vil være plads til en 2-fagsdør eller sågar 3-fagsdør.

Derudover skal man vælge rækværk omkring den spanske altan: her kan man vælge stålværn i gitter eller glasværn. Man kan desuden supplere værnet med trægelænder.

Skal jeg vælge spansk, fransk eller traditionel altan?

Om du skal vælge spansk, fransk eller traditionel altan vil i høj grad afhænge af, hvad der lovgivningsmæssigt er muligt. Man skal nemlig overholde 10%-reglen (BR18 §379 – §381), som betyder, at altanen ikke må reducere underboens dagslys med mere end 10 procent. I etageejendomme er det således langt fra altid muligt at etablere en traditionel altan, da den i mange tilfælde vil reducere underboens dagslys med mere end 10 procent. Tilsvarende er det heller ikke altid muligt at etablere en spansk altan, da den har en lille afsats.

Sådan udformer du en projektbeskrivelse til spansk altan

Når man forespørger et tilbud til spansk altan, gælder det om – ligesom for alle andre byggeopgaver i øvrigt – at være så præcis og detaljeret om, hvad opgaven omfatter. På den måde undgår man misforståelser med byggefirmaet på et senere tidspunkt og får et retvisende billede af, hvad en ny spansk altan vil koste.

En fyldestgørende projektbeskrivelse bør indeholde:

 • Adresse
 • Tidsfrist for udførelse
 • Højde samt ønsket materiale for rækværket omkring den spanske altan
 • Om hvorvidt der i dag er vindue hvor altandøren skal være og dimensionerne for vinduet
 • Ønskede dimensioner for altandøren
 • 1-, 2- eller 3-fag altandør
 • Eventuelt tillægsudstyr
 • Om der skal udarbejdes ansøgning om byggetilladelse hos kommunen

Dertil vil det være brugbart for altanfirmaet, hvis du også vedhæfter fotos af området, hvor altanen ønskes.

Du kan benytte dig af nedenstående skabelon på en fyldestgørende projektbeskrivelse:

Kære [Altanfirma]

Vi bor på [adresse] og ønsker en ny spansk altan i [stål, aluminium eller andet materiale]. Ideelt set ser vi gerne, at arbejdet er fuldført inden den [tidsfrist], da vi gerne vil benytte os af altanen i løbet af sommeren.

Der skal være rækværk rundt om hele altanen med en højde på [højde] cm i [stål, glas eller andet materiale]. Vinduet, som skal ombygges til altandør, har dimensionerne [højde af vindue] cm i højde x [bredde af vindue] cm i bredde. Tilbuddet skal desuden inkludere tillægsudstyr som [træhåndliste, trægulv el.lign.].

Vi har ikke ansøgt om byggetilladelse fra kommunen, hvilket vi godt kunne bruge jeres hjælp til. Vi ser frem til at høre fra jer om tidsplan og pris.

Bedste hilsner

Byggetilladelse til spansk altan

Man skal altid søge byggetilladelse, inden man monterer en spansk altan. Du vil typisk kunne finde mere information på din kommunes hjemmeside, eller ved at kontakte kommunens tekniske forvaltning telefonisk. Nogle altanfirmaer har både ingeniør og arkitekt tilkoblet og vil kunne søge byggetilladelsen hos kommunen på dine vegne.

Hvilke regler gælder der for ny spansk altan?

Bygningsreglementet samt andre love stiller en række lovkrav til spanske altaner:

 • Altaner og tagterrasser må ikke skabe væsentlige indbliksgener i forhold til andre bygninger (BR18 §188). Det betyder i praksis, at altanen ikke må give væsentlige indbliksgener for anden bebyggelse på grunden og på nabogrunde. Indbliksgener beror dog på en konkret vurdering.
 • Altandøre skal have en fri passagebredde på minimum 77cm (BR18 §52 og §53).
 • Der skal etableres niveaufri adgang til altaner, hvor der er direkte adgang fra bolig eller opholdsareal – dørtrin må maksimalt være 2,5 cm højt (BR18 §51 og §53).
 • Nye døre og vinduer skal overholde gældende krav om isolering (BR18 §258).
 • Værn skal minimum være 100 cm høje og skal udformes, så det er svært for børn at klatre op på dem. Afstanden mellem lodrette tremmer må maximalt være 89mm fra midte til midte. Desuden bør altaner udføres med værnet udført således, at flasker og andre genstande ikke kan være årsag til personskader (BR18 §58 – §60).
 • Altaner må af hensyn til brand og redningsveje ikke gå ind foran en trappeopgangs brandsektion (BR18 §126 – §133).
 • Da en stor altan kan reducere dagslyset for en underbo betragteligt, skal nye altaner dimensioneres og placeres ud fra, at den ikke må reducere underboens dagslys med mere end 10 procent (BR18 §379 – §381).
 • Altaner skal konstrueres i henhold til gældende normer (BR18 §340 – §357).
 • Alle altaner der rager ud over et vejareal skal placeres min. 2,8 m over fortov og min. 1,5 m fra kørebanekant / cykelsti. Alle altaner der rager ud over et vejareal med kørebaneareal langs bygningen skal placeres min. 4,2 m over terræn (Lov om offentlige veje mv. §86 stk. 2).

Spansk altan og håndværkerfradrag

Der gives desværre ikke håndværkerfradrag for montering af ny spansk altan

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme den

Gennemsnitlig bedømmelse: / 5. Antal stemmer:

Ingen stemmer indtil videre! Vær den første til at bedømme denne artikel.

Da du fandt denne artikel nyttig...

Del artiklen, hvis du har lyst!

Vi beklager, at artiklen ikke var nyttig for dig

Lad os forbedre artiklen

Fortæl os, hvordan vi kan forbedre denne artikel?

Skriv en kommentar