Decra tag: Se priser, typer & tilbud på montering [2024]

Decra tag (også kendt som AeroDek) er et ståltag, der siden sin ankomst på markedet for mere end 25 år siden har været et populært valg i de danske parcelhuskvarterer.

Decra har nemlig en lang levetid med 30 års garanti, og tagpladernes lette vægt gør det til en ideel tagbelægning som en tag-på-tag løsning.

Læs mere om priser, modeller og råd til at montere Decra på dit tag i artiklen nedenfor.

Book et gratis tagtjek, og se om du kan få Decra

Det prisvindende tagfirma Jydsk Tagteknik tilbyder i øjeblikket et gratis tagtjek. Jydsk Tagteknik er certificeret af Decras certificeringsprogram RoofPro, som giver 20 års udførelsesgaranti på Decra tag.

Når du har booket et tagtjek, kommer tagkonsulenten fra Jydsk Tagteknik på besøg og kan bl.a. undersøge, om det er muligt at montere Decra tag på dit hus. Tagkonsulenten udarbejder slutrapport og giver et uforpligtende tilbud på opgaven.

  • Gratis tagtjek i hele landet, hvor tagets stand bl.a. undersøges
  • Helt gratis og uforpligtende tagtjek
  • Book et gratis tagtjek gennem formularen på under 5 minutter

Hvad koster Decra tag inkl. montering?

Prisen for Decra tag inkl. montering afhænger først og fremmest af, om tagbelægningen monteres på det eksisterende tag. Man kan nemlig spare 30-40 pct. af den samlede udgift til tagrenoveringen, hvis man benytter den såkaldte tag-på-tag løsning.

PRIS: Et nyt Decra tag (AeroDek-tag) med en tag-på-tag-løsning koster typisk 700-1.000 kr. inkl. moms per m2. Prisestimatet inkluderer nye tagrender og rygninger og udføres af en tagdækker med BMI RoofPro-certificering, som giver 20 års udførelsesgaranti.

Er der tale om et helt nyt tag med Decra vil kvadratmeterprisen være betydeligt højere, idet der i så fald også skal budgetteres med udgifter til bortskaffelse af eksisterende tag samt montering af nyt undertag.

Priseksempel: Montering af AeroDek (Decra) på 100 m2 tag

I denne opgave er anvendt en tag-på-tag-løsning med montering af AeroDek ovenpå et eksisterende, gammelt tag med bølgeeternit. Der er tale om et tag på 100 m2 på et etplanshus, hvorfor stilladsleje ikke er nødvendig. Prisen inkluderer nye rendejern, tagrender og nedløb men ikke andet tagtilbehør såsom ovenlysvinduer eller tagkviste.

Foto: BMI Danmark. Foto illustrativt for priseksemplet.
  • Produktgaranti på 30 år og udførelsesgaranti på 20 år idet opgaven er udført af en tagdækker med BMI RoofPro-certificering
  • Inklusive nye sternbræt omkring taget
  • Inklusive opretning af tagkonstruktionen med forstærkning af spærrene
  • Nye rendejern og tagrender i galvaniseret stål
  • Nye nedløb med 15 års garanti

Pris: 89.600 kr. alt inkl.

Tag med Decra tagbelægning. Foto: BMI Danmark.

Decra i tre modeller og flere farvevarianter

Decra fås i de to oprindelige modeller Decra Classic og Decra Elegance (eller AeroDek Classic og AeroDek Elegance). En lidt nyere skud på stammen af ståltag af samme producent, BMI Danmark, er Quadro by Icopal.

Decra Classic (AeroDek Tradition)

Foto: BMI Danmark.

Decra Classic var den første version af Decra. De fleste hjem med Decra monteret på taget vil således være Decra Classic, som i dag hedder AeroDek Tradition.

Decra Classic er kendetegnet ved det klassiske tegl design og stålets styrke.

Decra Elegance (AeroDek Elegance)

Foto: BMI Danmark.

Decra Elegance har en blank overflade og adskiller sig ved at ligne almindelige glaserede tagsten. Designet ligner Classic, men det har en pulverlakeret overflade.

Quadro by Icopal

Foto: BMI Danmark.

Quadro adskiller sig mærkbart fra Decra i udseendet. Mens Decra imiterer det klassiske tegltag, giver Quadro taget et mere minimalistisk og moderne udtryk. Dermed er Quadro f.eks. velegnet i et velegnet til et i moderne parcelhus.

Quadro er med præcis samme garanti, kvalitet og holdbarhed som Decra og AeroDek, så det er kun udseendet, der adskiller sig.

Book gratis tagtjek, og se dine muligheder for Decra
Jydsk Tagteknik er et certificeret Decra-tagfirma, RoofPro.
Tag med Decra tagbelægning. Foto: BMI Danmark.

Hvad er Decra?

Bemærk: Decra forhandles i dag under navnet AeroDek – se mere her.

Decra og AeroDek stålpladerne er bygget op omkring en kerne af stål, galvaniseret med aluzink og belagt med enten keramisk farvet stengranulat eller slagfast pulverlakering. Det sikrer en lang levetid og uovertruffen kvalitet.

Producenten bag Decra og AeroDek – BMI Danmark – har igennem mere end 100 år været en af Danmarks største producenter af tagmateriale og Decra har været på markedet siden 1957. Med Decra får du med andre ord en tagbelægning, som har været gennemtestet i alle forhold og som der ligger mange års erfaring bag.

Få lagt nyt flot decratag af Fyns Tag og Facade - Din sikkerhed for kvalitet
Nyt Decra tag lægges på eksisterende tag i en tag-på-tag løsning. Foto: BMI Danmark.

Hvad er levetid og garanti på Decra tag?

Ifølge Byggeskadefonden vedrører 43 pct. af alle anmeldte byggeskader i Danmark taget. Derfor er det vigtigt, at du har styr på din garanti, når du får lagt nyt tag.

Ved tagrenoveringer differentierer man mellem produktgaranti og udførelsesgaranti. Mens produktgarantien kun dækker fejl og mangler ved selve tagbelægningen, dækker udførelsesgarantien også udførelse og eventuelle følgeskader på dit tagprojekt.

Decra og AeroDek har en produktgaranti på hhv. 40 og 30 år, men du kan forvente en levetid på 40-50 år.

30 år produktgaranti

Decra og AeroDek tilbydes med produktgaranti på hhv. 40 og 30 år. BMI Danmark – som i dag forhandler AeroDek – yder en udvidet produktgaranti, der er en væsentlig udvidelse af normale forbrugerrettigheder jf. købeloven eller lovgivningen generelt.

I tilfælde af at tagbelægningen fra BMI gennemtæres indenfor garantiperioden, forestår BMI alle udgifter til udskiftning eller reparation, herunder arbejdsløn for nedtagning og oplægning.

20 år udførelsesgaranti

Udførelsesgarantien for Decra og AeroDek afhænger selvfølgelig af, hvilket tagfirma du vælger til at udføre tagrenoveringen.

Producenten af Decra og AeroDek – BMI Danmark – har en særlig garantiordning for tagfirmaer tilknyttet den såkaldte BMI RoofPro-ordning. Vælger du en RoofPro entreprenør, er du dækket med 20 års udførelsesgaranti. Denne ordning dækker også ved eventuel konkurs af tagfirmaet og dækningen nedskrives ikke i garantiperioden.

Book gratis tagtjek, og se dine muligheder for Decra
Jydsk Tagteknik er et certificeret Decra-tagfirma, RoofPro.
Tag med Decra tagbelægning. Foto: BMI Danmark.

Decra taget er velegnet ovenpå gamle tagbelægninger

En forholdsvis billig og overkommelig måde at renovere sit tag på er ved at bygge et nyt tag på det eksisterende tag. Det er blevet en tiltagende populær løsning, som kan give huset helt nyt liv på en budgetvenlig måde. Således er 9 ud af 10 af de Decra tage som Jydsk Tagteknik lægger tage, som er lagt på eksisterende tage.

Faktisk kan man spare mellem 30-40 pct. af den samlede omkostning til tagrenovering, ved at bevare det eksisterende tag i stedet for at udskifte hele taget. Det skyldes, at man kan spare udgifter til ny tagkonstruktion, undertag samt bortskaffelse af det gamle tag.

Decra tagbelægningens vægt udgør med sine 7 kg per m2 kun 15 pct. af vægten for traditionelle tagbelægninger såsom tegltagsten eller betontagsten. Det betyder, at Decra ståltaget er en velegnet tagløsning ovenpå det eksisterende gamle tag af f.eks. eternitbølgeplader, skifer eller tagpap.

Du kan læse mere om løsningen til nyt tag ovenpå det gamle i vores artikel. Vær opmærksom på, at nyt tag ovenpå det gamle ikke altid er en god løsning. Det gælder særligt, hvis det nuværende tag er asbestholdigt.

Tag med Decra tagbelægning. Foto: BMI Danmark.

Kan Decra tag monteres med solceller?

Man kan sagtens montere et solcelleanlæg ovenpå Decra eller AeroDek. Du bør dog sikre dig, at tagkonstruktionen kan bære den ekstra vægt fra solcelleanlægget.

Har du endnu ikke fået lagt det nye tag og er du allerede nu sikker på, at taget skal være med solceller, er det dog værd at overveje en tagløsning med integrerede og indbyggede solceller. Det er typisk noget pænere end et solcelleanlæg, som monteres ovenpå taget.

F.eks. tilbyder ståltagsproducenten Lindab SolarRoof, som er en ståltagbelægning med integrerede og diskrete solceller. Der findes også andre producenter af tagløsninger med integrerede solceller såsom Solartag og Ennogie. Du kan finde mere information om solcelletag i vores artikel her.

Sådan monteres solcelleanlæg på Decra: Ved montering af solcelleanlæg på tage af Decra eller AeroDek benytter tagfirmaet tagskruer. Tagfirmaet borer hul i taget og monterer efterfølgende tagskruer med tætningsmembran af gummi og tagtætningsmateriale, for at undgå at taget bliver utæt. På tagskruen med beslag monteres en vandret aluminiumsstang, og solcellepanelerne monteres til denne stang.

Book gratis tagtjek, og se dine muligheder for Decra
Jydsk Tagteknik er et certificeret Decra-tagfirma, RoofPro.

Hvad er fordele ved Decra?

Decra (AeroDek) har en række fordele:

Lyddæmpende tagplader

En kendsgerning for ståltagplader var før i tiden, at regnen larmede, når den ramte ståltaget. Derfor fravælger mange boligejere i dag ståltaget – på et fejlagtigt grundlag.

Der er nemlig sket meget med udviklingen af Decra (og senere AeroDek) gennem årene og alle typer Decra og AeroDek er i dag lyddæmpende. Lyden af regn på ståltage er altså ikke anderledes end på mange andre typer at tag.

Begge varianter af AeroDek tagpladerne er lyddæmpende.

  • AeroDek Tradition (tidl. Decra Classic) er bestrøet med to størrelser stengranulat på overfladen. Stengranulatet splitter regndråberne, når de rammer tagpladerne, og det giver en imponerende lyddæmpning.
  • AeroDek Unique/Elegance (tidl. Decra Elegance) har et patenteret lyddæmpningssystem monteret på bagsiden af tagpladerne. Opbygningen ændrer måden, lyden kastes tilbage på. Og det reducerer trommelyden fra regn væsentligt.

De lyddæmpende tagplader medvirker til, at AeroDek taget hverken støjer eller larmer mere end andre tage, når det regner.

En 7 gange lettere tagbelægning som stiller mindre krav til tagkonstruktionens bæreevne

Decra og AeroDek er en 7 gange lettere tagbelægning end traditionelle tagbelægninger såsom beton eller tegl. Det svarer til 15 pct. af den samlede vægt for traditionelle tagbelægninger.

Det har en række fordele. Navnligt at Decra og AeroDek ikke kræver en nævneværdigt stærk tagkonstruktion for at kunne bære tagbelægningen.

God garantiordning

Producenten BMI Danmark tilbyder 30 års produktgaranti og 20 års udførelsesgaranti, hvis du vælger et tagfirma omfattet af RoofPro-certificeringen.

En nem og billig løsning

Forudsat at du vælger Decra som en løsning ovenpå det gamle, eksisterende tag, tager det ofte kun 3-5 dage til, at du har et nyt tag. Til sammenligning kan omfattende tagrenoveringer med traditionelle tagbelægninger tage uger eller sågar måneder.

Du slipper desuden for byggerod, idet du slipper for, at der er åbent ned til dit hus, mens taget lægges.

Hvad er ulemper ved Decra?

Ulemperne ved Decra relaterer sig mest til udseende og de ulemper der medfølger, når man lægger nyt tag ovenpå det gamle.

Decra og AeroDek er stålplader med tagstensprofiler. Fra afstand vil man ikke kunne se, at det i virkeligheden er ståltagplader, men æstetikeren vil måske argumentere for, at det ikke er den ‘ægte’ vare, idet Decra og AeroDek med sine tagstensprofiler blot imiterer tegltag.

Mange vælger Decra og AeroDek som tag-på-tag-løsning, men det har også sine ulemper. Det kan være sværere at føre tilsyn og inspektion af det gamle tags stand, idet det ligger under det nye Decra tag. Dertil er der særlige ulemper, hvis det eksisterende tag er asbestholdigt.

Pris for gør-det-selv Decra tag

Det frarådes generelt, at man selv monterer Decra tag på helårshuse. Dels går du glip af udførelsesgarantien på 20 år, dels er der risiko for fugtskader og lignende, som er dyrt at udbedre.

Du kan dog sagtens selv købe materialet og hyre en tagdækker med RoofPro-certificering til at udføre arbejdet.

Du kan købe Decra tagplader til omkring 200-300 kr. per m2 inkl. moms i de fleste byggemarkeder. Husk dog også at budgettere med tagtilbehør såsom rygninger, skotrender, tagrender.

Kan Decra tag males?

Ja, Decra tag kan sagtens males. Producenten af Decra, BMI Danmark, forhandler en række typer maling, som er velegnet til Decra.

Decra tagbelægning har dog en farveægthed, som på grund af dets udvendige stenbeklædning sørger for, at Decras oprindelige farve holder i flere årtier. Det betyder, at man typisk ikke behøver at male Decra taget, da det bevarer sin oprindelige farve over årene.

Til gengæld vælger nogle husejere at skifte farve på Decra taget. Det kan f.eks. være i forbindelse med en facaderenovering, hvor facadens nye farve kan gøre en ændring på Decra tagets farve hensigtsmæssig. Det skal dog bemærkes, at en maling af taget kun bør udføres af kosmetiske årsager, og at en tagmaling ikke forlænger tagets levetid.

Video: Maling af Decra tag.

Tagmaling Decratag

Kondens og udluftning af Decra tag

Decras tagbelægning er designet på en måde, så taget får tilstrækkelig udluftning. De unikke samlinger gør taget tæt for vejrlig og sikrer samtidig at eventuel fugt og kondens kan transporteres ud. Det minimerer risikerer for råd i spær og lægtekonstruktionen.

Vær dog opmærksom på, at Decra taget skal monteres korrekt for at undgå kondens. Den bedste form for tagrumsventilation opnås, hvor der ikke er forhindringer fra tagfod til rygning. Der skal derfor være minimum 60 mm luft mellem eventuel isolering og tagbelægningen. Hvor der er forhindringer som ovenlysvinduer eller kviste, skal der suppleres med taghætter for at lede luften.

Book gratis tagtjek, og se dine muligheder for Decra
Jydsk Tagteknik er et certificeret Decra-tagfirma, RoofPro.

Husk nye tagrender

Når du får lagt nyt Decra tag på et eksisterende tag, vil det ofte være nødvendigt også at udskifte de eksisterende tagrender, rendejern samt nedløb. Det skyldes, at det nyanlagte Decra tag ofte vil ligge 8-9 cm højere end de gamle tagrender. Derved vil den eksisterende tagrende ligge for lavt til at kunne opsamle regnvandet.

Ved at montere nye tagrender i forbindelse med montering af Decra taget får du både et bedre regnvandsopfang og en flottere afslutning på taget.

Ofte vil nye tagrender, rendejern samt nedløb være inkluderet i det samlede tilbud på Decra taget. Afregnes opgaven med nye tagrender separat, skal du forvente, at det gennemsnitligt koster mellem 400-800 kr. per løbende meter at få monteret nye tagrender. Du kan læse mere om tagrender i vores artikel her.

Hvad er forskellen på Decra og AeroDek?

Icopal er blevet til BMI Danmark, og det velkendte Decra ståltag har derfor skiftet navn til AeroDek. Produktet er dog det samme, og du får den samme høje kvalitet og garanti. Nedenfor kan du se navneændringerne:

Oprindeligt navnNyt navn
Decra ClassicAeroDek Tradition
Decra EleganceAeroDek Unique
Decra TagekspertBMI RoofPro

Hvor lang tid tager det at få lagt Decra tag?

Fordelen ved Decra taget er, at det hurtigt kan lægges, hvis man anvender en tag-på-tag løsning. Hvor andre tagbelægninger og mere omfattende tagrenoveringer kan adskillige uger at få udført, bliver Decra taget typisk lagt på 3-5 arbejdsdage.

Husets areal i grundplanMonteringstid
Hus på 120 m23 arbejdsdage
Hus på 150 m23-5 arbejdsdage
Hus på 200 m25-7 arbejdsdage
Hus på 250 m27-8 arbejdsdage

En anden fordel ved tag-på-tag løsning med Decra er, at du sagtens kan bebo huset, mens monteringen finder sted. Fordi taget lægges ovenpå det eksisterende tag, slipper du for, at der er åbent ned til huset, mens taget lægges.

På hvilke tage kan jeg montere Decra?

Du kan montere Decra tag på stort set alle tagoverflader. Dog er den mest gængse anvendelse af Decra taget som en tag-på-tag løsning, hvor et nyt Decra tag monteres ovenpå et eksisterende tag af tagpap, bølgeplader eller skifer. Jydsk Tagteknik estimerer, at 9 ud af 10 af de Decra tage de lægger, udføres som en tag-på-tag løsning.

Decra er nemlig en let tagbelægning der med sine 7 kg per m2 gør den ideel som tag-på-tag løsning på ellers lette tagkonstruktioner. Decra kan også anvendes med undertag af et diffusionstæt eller diffusionsåbent undertag.

Book gratis tagtjek, og se dine muligheder for Decra
Jydsk Tagteknik er et certificeret Decra-tagfirma, RoofPro.
Tag med Decra tagbelægning. Foto: BMI Danmark.

Hvordan monterer tagfirmaet Decra tag?

I følgende oversigt over hvordan tagfirmaet monterer nyt Decra tag, tager vi udgangspunkt i en tag-på-tag løsning, som er den mest anvendte løsning til nyt Decra tag.

1. Tagfladen besigtiges, og spær oprettes eventuelt

Før tagfirmaet går i gang med montering af det nye Decra tag, skal tagfladen besigtiges. Tagfladen bør være relativ jævn så der maks. er +/- 5 mm afvigelse målt med en 2 m retholt på langs af spærene. På tværs af 4 spær på 3 m bør der desuden maks. være en afvigelse på +/- 5 mm.

Er afvigelsen større end det, foretager tagfirmaet en såkaldt opretning af spærene. Det udføres typisk ved en forstærkning af spærene, så afvigelsen maks. er +/- 5 mm.

2. Afstandslister og lægter monteres

Hvordan afstandslister monteres afhænger af, om den eksisterende tagbelægning er af bølgeplader eller tagpap og eternit.

Ved nyt tag ovenpå eksisterende bølgetag monteres en 45 mm afstandsplanke, som tilpasses i højde i forhold til bølgepladernes højde, så afstandsplanken er på højde med bølgepladernes højeste punkt. Afstandslisten skal monteres pr. ca. 1 m og fastgøres til de eksisterende tagspær eller lægter. For Decra tag på tagpap eller eternit monteres en 25 x 100 mm taglægte.

Lægter monteres desuden for at fastgøre Decra taget til den eksisterende tagbelægning.

Montering af Decra på eksisterende bølgeplader og skifereternit. Foto: BMI Danmark.

3. Decra taget monteres

Tagfirmaet monterer nu Decra tagpladerne. Generelt lægges pladerne med start ved tagets rygning og slut ved tagfod. Tagpladerne fastgøres med søm (almindelige håndsøm eller skudsøm) til taglægterne. Sømmenes retning skal følge tagets hældning og må ikke monteres vandret.

Ny rygning monteres desuden.

4. Nye tagrender og sternbræt

Det nyanlagte Decra tag vil øge højden på taget med 8-9 cm. Derfor skal nye rendejern, tagrender og nedløb monteres.

Det vil desuden typisk også være nødvendigt at montere nyt sternbræt og gavlafslutning.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad koster et Decra tag?

Prisen for Decra tag afhænger først og fremmest af, om tagbelægningen monteres på det eksisterende tag. Man kan nemlig spare 30-40 pct. af den samlede udgift til tagrenoveringen, hvis man benytter den såkaldte tag-på-tag løsning. Et nyt Decra tag (AeroDek-tag) med en tag-på-tag-løsning koster typisk 700-1.000 kr. inkl. moms per m2. Prisestimatet inkluderer nye tagrender og rygninger og udføres af en tagdækker med BMI RoofPro-certificering, som giver 20 års udførelsesgaranti.

Kan jeg selv montere Decra tag?

Det frarådes, at man selv monterer Decra tag på helårshuse. Mangelfuld eller fejlbehæftet montering kan forårsage fugtskader og lignende i boligen. Dertil går du også glip af udførelsesgarantien på 20 år, som Decra-certificerede tagfirmaer tilbyder.

På hvilke tage kan jeg montere Decra?

Du kan montere Decra tag på stort set alle tagoverflader. Dog er den mest gængse anvendelse af Decra taget som en tag-på-tag løsning, hvor et nyt Decra tag monteres ovenpå et eksisterende tag af tagpap, bølgeplader eller skifer. Jydsk Tagteknik estimerer, at 9 ud af 10 af de Decra tage de lægger, udføres som en tag-på-tag løsning.
Decra er nemlig en let tagbelægning der med sine 7 kg per m2 gør den ideel som tag-på-tag løsning på ellers lette tagkonstruktioner. Decra kan også anvendes med undertag af et diffusionstæt eller diffusionsåbent undertag.

Henvisninger (pdf-dokumenter)

AeroDek

Decra

Icopal Quadro

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme den

Gennemsnitlig bedømmelse: / 5. Antal stemmer:

Ingen stemmer indtil videre! Vær den første til at bedømme denne artikel.

Da du fandt denne artikel nyttig...

Del artiklen, hvis du har lyst!

Vi beklager, at artiklen ikke var nyttig for dig

Lad os forbedre artiklen

Fortæl os, hvordan vi kan forbedre denne artikel?

Skriv en kommentar

Bemærk: Vi besvarer kun generelle spørgsmål til artiklens indhold i kommentarsporet. Hvis du ønsker at få behandlet din byggeopgave, kan du finde vores samarbejdspartner øverst på siden.